Legenda intemeierii cetatilor sasesti din Transilvania. Misterul copiilor care au disparut fara urma

orasul Medias, obeictive turistice - 9

Pitorestile orase sasesti din Transilvania, care sunt o destinatie indragita pentru turisti, au fost intemeiate de colonistii germani, in Evul Mediu. In spatele acestui adevar istoric se afla insa o legenda mai putin cunoscuta.

O legenda medievala, aparuta in Germania in secolul al XVI-lea, vorbeste despre un cantaret din fluier, chemat in orasul Hamelin, sa alunge sobolanii, care raspandeau boli grave.

Prin muzica lui, barbatul i-a vrajit pe sobolani, care l-au urmat afara din cetate, scapand astfel orasul de marea pacoste. Desi promisesera ca il vor recompensa pentru ajutorul oferit, locuitorii din Hamelin nu au mai vrut sa-l plateasca pe cantaret.

Suparat, el a decis sa se razbune: a cantat din nou din fluierul magic, iar copiii din oras au plecat in urma lui, disparand fara urma.

Tulburatorea poveste a fost mentionata si de scriitori celebri, printre care Goethe si Fratii Grimm. Interpretarile sunt numeroase: o teorie spune ca legenda prezinta in mod alegoric moartea provocata de ciuma in acest oras german.

Citește și
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Altii cred insa ca mitul vorbeste de un eveniment istoric pozitiv: colonizarea de catre germani a unor regiuni din estul Europei. Astfel, “copiii” ar fi plecat sa intemeieze frumoasele orase germane din Cehia, Polonia si Transilvania, scrie Wikipedia.

Termenul de “copii” nu trebuie luat ca atare, el poate face referire la locuitorii unui oras. “Copiii din Hamelin” sunt de fapt cetatenii care au decis sa emigreze, dupa ce au fost chemati de mai multi proprietari feudali ai pamanturilor din estul Europei, care le-au oferit aceste teritorii pe care sa se stabileasca.

In Romania exista 250 de cetati si biserici fortificate construite de sasi, intre secolele XIV-XVIII. Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt cele 7 orase care au dat Transilvaniei numele german de Siebenburgen (cele 7 orase): Bistrita (Bistritz), Brasov (Kronstadt), Cluj (Klausenburg), Medias (Mediasch), Orastie (Broos), Sibiu (Hermannstadt) si Sighisoara (Schasburg).

Sighisoara a fost intemeiata de colonisti franconi, din regiunea Rinului de nord, care fusesera chemati de catre regele Ungariei, Geza al II-lea, sa se stabileasca aici, pentru a apara granitele de est de atacurile tatarilor.

Cetatea Sighisoarei a fost construita in secolul XII si refacuta in secolul XIV. In prezent s-au pastrat doar 9 turnuri si o parte din vechiul zid de protectie.

Mai putin vizitat decat Sighisoara, orasul Medias este la fel de frumos si bine conservat. Aici s-au pastrat 17 turnuri si bastioane si ziduri inalte de peste 7 metri.

Orasul are o vechime de peste 700 de ani, fiind mentionat pentru prima data intr-un document istoric in anul 1267, prin urmare este unul din cele mai vechi orase ale Romaniei. Printre principalele obiective turistice de aici se numara biserica evanghelica Sfanta Margareta, construita in 1447.

Puteti ajunge gratis la Sighisoara, daca veti participa la concursul organizat de Silva, premiul cel mare constand in 10 excursii pentru 4 persoane in acest oras, in perioada 17-19 mai 2013.

Silva asigura transportul tur-retur, cazare cu pensiune completa, un ghid insotitor si intrarea la anumite obiective turistice din zona. Detalii despre acest concurs pe www.beresilva.ro.

 

In Galeria FOTO de mai jos puteti vedea fotografii din Sighisoara si Medias.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
FOTO. Pestera Ursilor, din Muntii Apuseni. Aici au fost descoperite fosile vechi de 15.000 de ani
FOTO. Pestera Ursilor, din Muntii Apuseni. Aici au fost descoperite fosile vechi de 15.000 de ani

In urma cu aproximativ 15.000 de ani, intr-o pestera din Muntii Apuseni, peste 140 de ursi ai cavernelor si-au cautat adapost pentru hibernare si au ramas inchisi aici.

Ghetarul Scarisoara are o vechime de peste 4.000 de ani. Prima rezervatie speologica din Romania
Ghetarul Scarisoara are o vechime de peste 4.000 de ani. Prima rezervatie speologica din Romania

Pestera Scarisoara este situata in Masivul Bihor din Muntii Apuseni, la o altitudine de 1.165 de metri, fiind printre putinele pesteri cu ghetari din lume aflate la o inaltime atat de mica.

FOTO. Picturile rupestre descoperite intr-o pestera din Apuseni. Au o vechime de 35.000 de ani
FOTO. Picturile rupestre descoperite intr-o pestera din Apuseni. Au o vechime de 35.000 de ani

Situata pe Valea Sighistelului, in Parcul Natural Apuseni din judetul Bihor, pestera Coliboaia este una din cele mai interesante pesteri din Romania. Aici au fost descoperite picturi rupestre care dateaza de acum 35.000 de ani.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.