Nicu Ceausescu, vizionar: Nici in 20 de ani nu veti reusi sa zugraviti ce a construit tata

Nicolae Ceausescu

Declaratia din 20 iulie 1992 a lui Nicu Ceausescu la proces nu este o simpla declaratie, ci aduce pe alocuri a testament pentru generatiile viitoare. Si-a ales o poezie. Pe care urma sa o spuna in instanta.

Evenimentul Zilei: Poezia era a lui Nichita Stanescu - pe care il iubea nespus si ale carui poezii le stia pe de rost. N-a mai spus poezia...Desi viata parea sa nu mai aiba nici un sens pentru el, nu voia ca istoria sa puna in dreptul lui ilara notita: "Criminal, betiv si afemeiat". Tocmai de aceea, a "ascuns", subtil, printre cuvintele riguroase, cuvinte cu iz "testamentar". "Domnule presedinte, onorata instanta... Parafrazandu-i pe antici, as spune ca trebuie facut totul pentru aflarea adevarului. Vreau sa cred ca acest lucru mai este valabil si astazi, desi multe demonstreaza contrariul - nu vreau sa intru in amanunte, caci sunt bine cunoscute. Dupa cum stiti, procesul aflat astazi pe rolul Curtii Supreme de Justitie este un proces esentialmente politic, prin care se doreste condamnarea mea, indiferent de incadrare, dar sa fiu condamnat. In cele ce urmeaza voi prezenta o serie de argumente in sustinerea acestei asertiuni, subliniind unele «intamplari» cel putin ciudate prezentate in acest caz. (...)

In perioada procesului, lui Nicu Ceaușescu i s-a atribuit și remarca potrivit careia noii conducatori ai Romaniei nu vor fi in stare sa se ridice la nivelul parintelui sau, mai ales din punct de vedere al infrastructurii. ”Nici in 20 de ani nu veți reuși sa zugraviți ceea ce a construit tata, daramite sa construiți ceva nou!”, ar fi spus ”Prințișorul”.

Ziarul Financiar: Mai sunt patru zile pana la primul meci pe National Arena. Vezi ce mega-stadioane au mai proiectat arhitectii arenei din Bucuresti – Galerie FOTO Au mai ramas doar cinci zile pana la meciul Romania-Franta prin care va fi inaugurat oficial a stadionul National Arena din Bucuresti, o investitie de 200 de milioane de euro pentru o arena cu 55.000 de locuri de un standard apropiat constructiilor moderne realizate in ultimii ani atat in China sau Africa de Sud, cat si in Europa de Vest. Stadionul a fost proiectat de catre firma germana gmp Architekten, care a colaborat pentru arena din Bucuresti cu Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu. In ultimii zece ani arhitectii germani au realizat proiecte pentru mai multe competitii importante, precum Campionatele Mondiale de Fotbal din Germania (2006) si Africa de Sud (2010), si au in lucru proiecte atat in Polonia si Ucraina (pentru Campionatul European din 2012), cat si pentru mondialul din 2014 (Brazilia), potrivit site-ului de prezentare a firmei. Pentru meciul cu Franta, potrivit site-ului biletefotbalonline.ro, prin intermediul caruia au fost scoase la vanzare ultimele bilete, joi seara mai erau disponibile circa 2.700 de locuri, cu preturi cuprinse intre 50 si 100 de lei.

Adevarul: Fiscul stie cat are de luat, dar nu stie cat are de dat Conducerea Ministerului Finantelor si a Autoritatii Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) a prezentat ieri mai multe statistici din care reiese ca exista 330.000 de contribuabili care au datorii restante catre stat in valoare totala de 17 miliarde de lei. Acestia pot scapa de dobanzile si penalitatile aferente daca isi platesc principalul datoriei pana la 31 decembrie, potrivit unei ordonante care schimba Codul fiscal, adoptate de Guvern in sedinta de miercuri. „Atat persoanele juridice, cat si cele fizice pot beneficia de aceasta facilitate", a precizat ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu. El a mai aratat ca dobanzile si penalitatile acumulate ca accesorii la datoriile restante ale contribuabililor insumeaza 2,5 miliarde de lei. Intrebat daca se cunosc si sumele pe care companiile private le au de recuperat de la stat si cati parteneri privati detin astfel de creante, Ialomitianu a raspuns ca acum „se lucreaza la o inventariere" a acestor datorii.

Citește și
Autostrada Soarelui
Cat ne-ar fi costat sa avem 3.200 km de autostrada. Nu ar fi fost imposibil
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”
Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Avionul unei echipe de baseball a adus teroristi la Bucuresti?
Avionul unei echipe de baseball a adus teroristi la Bucuresti?

Detalii despre unul dintre cele mai ascunse programe ale CIA au fost dezvaluite de avocatii unei companii de transport aviatic; acestea arata cum razboiul impotriva terorismului s-a transformat intr-o oportunitate de afaceri.

Cat ne-ar fi costat sa avem 3.200 km de autostrada. Nu ar fi fost imposibil
Cat ne-ar fi costat sa avem 3.200 km de autostrada. Nu ar fi fost imposibil

Romania a avut candva peste 3.000 kilometri de autostrada, insa numai pe hartie, in proiectele lui Nicolae Ceausescu, in timp ce in realitate a fost construita numai o zecime, potrivit unui articol The Economist.

Dupa ce ne-au luat turistii, bulgarii vor acum sa ne
Dupa ce ne-au luat turistii, bulgarii vor acum sa ne "fure" banii din banci. Vezi strategia

Perioada in care bancile din Romania ofereau cele mai bune dobanzi din UE la depozitele in euro a apus. Locul lor pare sa fi fost luat de institutiile de credit din tara vecina, Bulgaria.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.