Basescu: "Ponta a fost ofiter acoperit al SIE". Premierul afirma ca "sunt minciuni", Melescanu nu confirma si nici nu infirma

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni seara, ca premierul Victor Ponta a fost ofiter acoperit al SIE in perioada 1997-2001. In replica, premierul Victor Ponta a afirmat ca "sunt numai minciuni".

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

CITITI in acest articol:

-► Ponta despre declaratia lui Basescu: Sunt numai minciuni, ma rog pentru Basescu

-► Basescu: Melescanu a initiat o Hotarare de Guvern care ii proteja pe fostii ofiteri, semnata de Ponta

Citește și
Teodor Melescanu si Traian Basescu
Ce a raspuns seful SIE, Teodor Melescanu, intrebat daca Basescu a cerut lista ofiterilor acoperiti
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

-► Melescanu: Basescu, primul presedinte de dupa '89 care a cerut liste cu ofiterii acoperiti

-► Basescu: L-am intrebat pe Melescanu daca in Guvern sunt fosti ofiteri, a invocat HG si nu a raspuns

Anuntul vine la mai bine de doua luni de cand seful statului a declarat pentru prima oara ca unul dintre pe candidatii la alegerile prezidentiale a fost agent al unui serviciu secret. Atunci, seful Guvernului a replicat ca si daca ar fi fost ofiter acoperit, tot nu ar fi putut spune.

"Victor Ponta trebuie sa recunoasca ca in perioada '97-2001, a fost ofiter acoperit al SIE. Deci Ponta e acoperit? A fost... Deci Victor Ponta a fost ofiter SIE? Exact. In perioada 1997-2001. A fost ofiter SIE, ceea ce explica si propulsarea lui de la Judecatoria de sector, direct in Parchetul General." - a declarat Traian Basescu la Realitatea TV, conform Mediafax.

Presedintele Traian Basescu a declarat ca Victor Ponta a fost ofiter acoperit in timp ce era procuror, ceea ce reprezinta "o ilegalitate constitutionala, o incompatibilitate", potrivit Constitutiei in vigoare la acea data.

Seful statului l-a acuzat si pe fostul sef SIE, Teodor Melescanu, actual candidat pentru fotoliul de la Cotroceni, ca a initiat o hotarare guvernamentala prin care ar fi incalcat legea de functionare a serviciului, pentru a-l acoperi pe prim-ministrul Victor Ponta.

Seful statului a mai spus ca unul dintre candidati trebuie sa recunoasca ca este ofiter acoperit, pentru ca altfel, "ii va ranji in fata fostul sef". "Ii va ranji, cand va fi presedinte. Ca ii ranjeste acum, cand este prim-ministru, inca mai merge", a continuat Basescu.

Ponta despre declaratia lui Basescu: Sunt numai minciuni, ma rog pentru Basescu

Premierul Victor Ponta a spus, marti dimineata, ca declaratiile lui Traian Basescu privind faprul ca a fost ofiter acoperit sunt ”numai minciuni”, seful Guvernului sustinand ca presedintele este ”extrem de tulburat si framantat si Romania nu mai trebuie sa depinda de tulburarile unei persoane”. 

Marti dimineata, la Iasi, unde participa la slujba de Sfanta Parascheva, premierul Victor Ponta a avut prima reactie la declaratiile lui Traian Basescu, care a afirmat despre el ca a fost ofiter acoperit.

De foarte multi ani vin la sarbatoarea Sfintei Parascheva alaturi de primarul municipiului, alaturi de oficialitatile locale si de mitropolitul Moldovei si ma bucur ca, spre deosebire de ceilalti ani, ne-a ajutat Dumnezeu si e soare. Si sper ca de acum incolo Romania sa arate mult mai bine si mai frumos. Am inteles ca aseara domnul presedinte Basescu si-a continuat atacurile nu doar la adresa mea, a tuturor candidatilor. Dupa zece ani in care am tot vazut si minciuni, si mizerii, si folosirea institutiilor statului de catre domnul Basescu pentru interesele sale personale, azi mai sunt 33 de zile din aceasta tragedie care a durat noua ani si 11 luni. Din punctul meu de vedere, orice va face si va spune domnul Basescu in aceste 33 de zile nu este decat un exemplu de ceea ce nu trebuie sa fac eu cand voi fi presedinte, ca daca domnia sa, nu stiu, a incalcat legea, eu nu m-am uitat, dar daca e o incalcare a legii cu siguranta vom cere sa fie sanctionat. Dar pana atunci in cele 33 de zile trebuie sa aratam cum putem noi sa fim altfel si cum putem ca Romania sa fie altfel, dupa acesti 9 ani si 11 luni de calomnii si mizerii de atacuri sub centura”, a declarat premierul.

El a spus ca la slujba de Sfanta Parascheva se va ruga si pentru seful statului, care ”este extrem de tulburat si framantat”.

In rest, cu toata deschiderea va spun ca azi o sa ma rog si pentru domnul Basescu, care este extrem de tulburat, de framantat si cred ca Romania nu trebuie mai depinda de tulburarile si framantarile unei persoane. Spre deosebire de domnul Basescu, care doar spune, dar care de fapt nu respecta nimic din institutiile statului, eventual vrea sa le foloseasca impotriva adversarilor politici, eu cred ca exista in Romania institutii ale statului, justitie, care cu siguranta daca cineva a incalcat legea il va trage la raspundere”, a afirmat Ponta.

El a mai spus ca din 1995, cand a terminat Facultatea de Drept, a respectat legile si si-a servit tara si va face acest lucru in continuare. ”In ce ma priveste va spun foarte clar si foarte sigur ca dupa ce am terminat Facultatea de Drept, in anul 1995, si pana azi sunt 20 de ani, de fiecare data am respectat legile tarii, mi-am servit tara ca magistrat, ca deputat, ca ministru si voi face la fel ca presedinte al Romaniei”, a spus Victor Ponta.

Premierul a mai sustinut ca Traian Basescu se exprima ”intr-un mod total inacceptabil pentru un presedinte”, folosind aceasta functie si institutiile pentru a o sustine pe Elena Udrea.

Intrebat despre declaratiile lui Traian Basescu la adresa lui Teodor Melescanu, premierul a raspuns: "Eu nu va pot explica decat faptul ca domnul Basescu, dupa cum ati vazut, se exprima intr-un mod care e total inacceptabil pentru un presedinte in functie la adresa tuturor contracandidatilor doamnei Udrea. Este dreptul domniei sale de a sustine pe cineva. Faptul ca foloseste functia de presedinte si institutiile pentru a sustine un candidat, este evident un mod de a nu te comporta ca presedinte. si va asigur ca atunci cand voi fi presedinte veti vedea ca ceea ce vedem in ultimele zile si saptamani la Traian Basescu poate fi schimbat cu adevarat."

Intrebat daca este ceva adevarat din ceea ce a afirmat luni seara presedintele Basescu, premierul a afirmat: ”Nu, sunt numai minciuni”.

Intrebat, de asemenea, de ce s-a referit Traian Basescu la perioada 1997-2001, premierul a raspuns: "Nu stiu, asta trebuie sa-l intrebati pe dansul". 

CITITI SI: Victor Ponta, intrebat daca a fost ofiter acoperit: "Daca as fi fost, trebuia sa va spun tot, nu?"

Basescu: Melescanu a initiat o HG care ii proteja pe fostii ofiteri, semnata de Ponta

Traian Basescu a prezentat, luni, in sprijinul afirmatiei ca Victor Ponta a fost ofiter SIE, o Hotarare de Guvern, initiata de Teodor Melescanu si semnata de premier, care extindea protectia acordata ofiterilor si la cei care si-au incetat raporturile cu Serviciul. El a spus ca aceasta Hotarare nu a trecut prin CSAT, cum ar fi trebuit, mentionand ca daca ar fi trecut, el ar fi respins-o.

Presedintele a mentionat ca nu crede ca aceasta Hotarare a trecut prin Guvern, mentionand ca Melescanu a initiat-o si apoi a fost semnata de premierul Ponta. Seful statului a precizat ca Melescanu este prieten cu socrul premierul, Ilie Sarbu. El a spus ca initial nu a remarcat Hotararea, ci doar dupa ce senatorul Valer Marian l-a interpelat pe Victor Ponta daca in perioada 1997-2001 a fost ofiter acoperit al SIE.

CITITI SI: Ilie Sarbu: SIE ne-a comunicat ca nu e niciun candidat la prezidentiale care sa fie ofiter acoperit

Melescanu: Basescu, primul presedinte de dupa '89 care a cerut liste cu ofiterii acoperiti

Fostul sef al SIE Teodor Melescanu a declarat, marti, ca Traian Basescu este primul presedinte de dupa Revolutie care a solicitat serviciilor de informatii liste cu ofiterii acoperiti, el sustinand ca prin declaratii de luni seara seful statului a incalcat legea. ”Traian Basescu este primul presedinte din 1989 si pana astazi care a solicitat serviciilor de informatii liste cu ofiterii acoperiti. La ce i-au folosit, ati vazut aseara”, a spus Melescanu.

El a sustinut ca raspunsul pe care i l-a trimis presedintelui la o astfel de solicitare a fost in numele Serviciului, respectiv ce prevede legea. Melescanu a spus ca este vorba de Legea 1/1998, sustinand ca prin declaratiile facute luni seara presedintele a incalcat prevederile acesteia. Este vorba despre prevederea care stabileste ca ”sursele de informatii, metodele si mijloacele de munca nu pot fi dezvaluite fata de nimeni si in nicio imprejurare”.

Teodor Melescanu a refuzat sa confirme sau sa infirme afirmatiile presedintelui, care a sustinut ca Victor Ponta a fost ofiter acoperit in perioada 1997-2001: ”Eu nu acopar si nu descopar pe nimeni”, a mai afirmat fostul director al SIE.

De asemenea, fostul sef al SIE a declarat, marti, ca presedintele Traian Basescu a fost la sediul Serviciului, dorind o intalnire cu toata conducerea operativa, in care a cerut sa aiba acces la toate informatiile. Melescanu a spus ca, la respectiva intalnire, presedintele Basescu ”si-a exprimat si argumentat decizia ca trebuie sa aiba acces la toate informatiile”. El a precizat ca raspunsul conducerii SIE a fost ca presedintele are acces la toate informatiile care ii servesc in activitatea de sef al statului, dar nu si la surse sau orice altceva ce tine de ”bucataria interna”.

Basescu: L-am intrebat pe Melescanu daca in Guvern sunt fosti ofiteri, a invocat HG si nu a raspuns

Basescu a mai declarat ca l-a intrebat oficial pe fostul director al SIE, Teodor Melescanu, daca in Guvern sunt fosti ofiteri acoperiti ai Serviciului, iar acesta a invocat, in loc sa raspunda, Hotararea de Guvern care extindea protectia si asupra fostilor ofiteri.

Basescu a spus ca din acel moment nu a mai avut incredere in Teodor Melescanu, iar acesta este cel mai grav incident de securitate care avut loc in mandatul sau. El a subliniat ca a fost singura data cand a cerut, ca sef de stat, o informatie unui Serviciu fara a primi un raspuns.

CITITI SI: Ce a raspuns seful SIE, Teodor Melescanu, intrebat daca Basescu a cerut lista ofiterilor acoperiti

Presedintele a povestit ca s-a dus la SIE si a discutat timp de 30 de secunde cu structura de conducere a Serviciului, careia i-a prezentat incidentul si i-a subliniat ca nu il va tolera. El a mentionat ca de atunci nu a mai lucrat cu Melescanu, ci cu adjunctii acestuia. Seful statului a tinut sa mentioneze ca, din fericire, SIE a functionat.

Raspunzand unei intrebari, presedintele a spus ca s-a dovedit, "dat fiind caracterul omului", ca a facut o greseala prin numirea lui Melescanu la SIE. El a tinut sa precizeze ca in cazul numirii lui George Maior la sefia SRI a luat o decizie buna.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Victor Ponta, intrebat daca a fost ofiter acoperit:
Victor Ponta, intrebat daca a fost ofiter acoperit: "Daca as fi fost, trebuia sa va spun tot, nu?"

Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a fost intrebat intr-un interviu daca a fost ofiter acoperit al unui serviciu roman de informatii.

Ce a raspuns seful SIE, Teodor Melescanu, intrebat daca Basescu a cerut lista ofiterilor acoperiti
Ce a raspuns seful SIE, Teodor Melescanu, intrebat daca Basescu a cerut lista ofiterilor acoperiti

Seful SIE Teodor Melescanu a fost intrebat daca presedintele Basescu a cerut o lista a fostilor ofiteri acoperiti.

Mihai Razvan Ungureanu: Basescu se apropie periculos de limita instigarii la infractiune, cu ofiterul acoperit
Mihai Razvan Ungureanu: Basescu se apropie periculos de limita instigarii la infractiune, cu ofiterul acoperit

Fostul sef al SIE Mihai Razvan Ungureanu declara ca presedintele Traian Basescu deja trece dincolo de limita exagerarii politice si a discursului politic.

Basescu, despre ofiterul acoperit:
Basescu, despre ofiterul acoperit: "Ilie Sarbu a mintit". Ce spune presedintele despre Iohannis, suspendare si Mircea Basescu

Presedintele Traian Basescu a declarat ca va da amanunte despre ”ofiterul acoperit” de fata cu toata presa.

Ilie Sarbu: SIE ne-a comunicat ca nu e niciun candidat la prezidentiale care sa fie ofiter acoperit
Ilie Sarbu: SIE ne-a comunicat ca nu e niciun candidat la prezidentiale care sa fie ofiter acoperit

Vicepresedintele Comisiei de control SIE, Ilie Sarbu, a declarat ca serviciul a transmis comisiei, sub semnatura directorului Teodor Melescanu, un document din care reiese ca nu exista niciun candidat la prezidentiale care sa fie ofiter acoperit.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.