Premierul Tudose nu îl demite pe chestorul Bogdan Despescu din funcția de șef al Poliției Române

×
Codul embed a fost copiat

Premierul Mihai Tudose a anunţat că a avut o discuţie cu şeful Poliţiei Române, Bogdan Despescu, şi că a înţeles că nominalizarea pentru înlocuirea lui a fost declinată.

Astfel, șeful Executivului i-a cerut lui Despescu să îi prezinte un nou raport cu măsurile luate ca urmare a cazului agentului de Poliţie care a agresat sexual doi minori într-un lift, într-o săptămână.

Mai mult decât atât, premierul a felicitat Poliţia pentru că l-a prins pe agresor în două zile.

Ministrul de Interne Carmen Dan vrea să găsească repede un vinovat pentru hibele din sistemul pe care îl conduce de un an, aşa că a acuzat conducerea Brigăzii Rutiere, dar şi Serviciul Omoruri, cel care a făcut ancheta. Până acum însă, şeful direct al agentului arestat a fost singurul suspendat din funcţie.

Ministrul de interne a cerut și demiterea şefului Poliţiei Române, chestorul Bogdan Despescu, dar măsura poate fi luată doar de premier, care a discutat deja cu acesta.

Citește și
politist pedofil
Consilierul ministrului de Interne, acuzat că se întâlnea cu Eugen Stan. "O persoană destestabilă"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Cronologia evenimentelor:

UPDATE 13.35 Premierul Mihai Tudose a declarat în ședința de Guvern că așteaptă de la șeful Poliției Române, Bogdan Despescu să prezinte un nou raport despre acest scandal, peste o săptămână, deoarece persoana propusă de ministrul Carmen Dan pentru înlocuirea sa din funcție ar fi refuzat acest lucru.

Premierul a precizat că a aflat de acest refuz ... ”de pe surse”.

”Încep prin a face un anunț mult așteptat, răspunzând acelor 420 de întrebări pe diverse canale despre situația din Poliția Română. Am avut o discuția cu domnul Bogdan Despescu, mi-a prezentat raportul care înțeleg că a fost gata abia azi-dimineață.

Am înțeles de pe surse că noua propunere și-a declinat intenția de a ocupa funcția și l-am rugat pe domnul Despescu ca într-o săptămână să îmi prezinte măsurile luate de domnia sa pentru remedierea situației.

Ceea ce totuși trebuie remarcat este că acel făptaș a fost prins totuși în două zile, o notă foarte bună pentru poliție. De ce nu s-au luat și alte măsuri sau unde lucrurile au scârțîit are o săptămână domnul Despescu să îmi prezinte concluziile”.

UPDATE 13.00 Sunt momente de mare tensiune la Guvern, pentru că premierul Mihai Tudose a ezitat să anunțe public ce decizie a luat - dacă îl demite sau nu pe șeful Poliției Române, chestorul Bogdan Despescu.

Cei doi au avut o întâlnire la Palatul Victoria timp de aproximativ 50 de minute, iar chestorul i-a prezentat premierului un raport de activitate.

Ministrul Carmen Dan este văzută ca fiind una dintre cele mai apropiate persoane din Guvern față de șeful PSD Liviu Dragnea, cu care premierul Mihai Tudose are un conflict deschis.

Mai trebuie menționat și faptul că acest episod are loc și în contextul mai larg politic al luptei interne din PSD.

UPDATE 11:00  Întâlnirea şeful Poliţiei Române cu premierul Tudose s-a încheiat, după aproximativ o oră. Bogdan Despescu a prezentat un raport de activitate și a stat la discuţii cu premierul Tudose aproximativ 50 de minute. Premierul urmează să anunțe dacă îl demite sau îl menține în funcție.

UPDATE 10.00 Şeful Poliţiei Române a ajuns la Palatul Victoria.

De la ce a pornit scandalul

Ministrul Carmen Dan a anunţat, marţi, că a trasnmis premierului propunerea de schimbare din funcţie a şefului Poliţiei Române Bogdan Despescu, care va fi înlocuit de Cătălin Ioniţă ca interimar.

Ea a precizat că este total nemulţumită de explicaţiile pe care le-a primit din partea Poliţiei Române în cazul poliţistului acuzat de agresiuni sexuale şi consideră insuficiente măsurile anunţate.

Bogdan Despescu are rang de secretar de stat, iar ordinul de eliberare din funcţie a acestuia ar trebui semnat de premierul Mihai Tudose, care l-a chemat la Guvern pe actualul şef al Poliţiei Române.

Despescu i-a prezentat premierului raportul de activitate.

Conducerea Poliţiei Române a anunţat marţi că şeful poliţistului de la Brigada Rutieră a Capitalei acuzat că a agresat sexual doi copii în liftul unui bloc din Drumul Taberei a fost eliberat din funcţie "până la clarificarea situaţiei", iar şefii de schimb, precum şi psihologul unităţii din care făcea parte poliţistul vor fi cercetaţi disciplinar.

De asemenea, a fost informat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la iniţierea unei analize privind modul de instrumentare a dosarelor în care este cercetat poliţistul rutier, iar, în funcţie de rezultatul acesteia, dispunerea de măsuri legale, a mai anunţat Poliţia Română.

Ulterior, ministrul Carmen Dan a organizat o conferinţă de presă în care a spus că este este total nemulţumită de explicaţiile pe care le-a primit din partea Poliţiei Române în cazul poliţistului acuzat de agresiuni sexuale şi consideră insuficiente măsurile anunţate.

"Am constatat că până în prezent nimeni dintre şefii din Poliţie nu au înţeles să îşi asume responsabilitatea pentru faptul că poliţistul a fost menţinut în funcţie în ciuda tuturor cazurilor în care este suspect. Descoperim că superificialitatea testărilor a dus la menţinerea în sistem a unor persoane cu probleme psihice", a declarat ministrul de Interne.

Carmen Dan s-a declarat nemulţumită de faptul că nicio persoană care ocupă funcţii de conducere în Poliţia Română nu a ieşit public să dea explicaţii. Ea a anunţat că i-a trasnmis premierului propunerea de schimbare din funcţie a şefului Poliţiei Române Bogdan Despescu şi că se aşteaptă ca şeful Serviciului Omoruri din Poliţia Capitalei, Radu Gavriş, precum şi şeful de la Control Intern al Brigăzii Rutiere "să facă un pas în spate".

Poliţistul de la Brigada Rutieră a Capitalei acuzat de agresiuni sexuale, cele mai recente victime fiind doi copii din sectorul 6 al Captalei, a fost arestat preventiv marţi pentru 30 de zile.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Victor Ponta: Carmen Dan vrea să îşi dea demisia, dar nu o lasă Liviu Dragnea
Victor Ponta: Carmen Dan vrea să îşi dea demisia, dar nu o lasă Liviu Dragnea

Fostul premier Victor Ponta a lansat acuzații dure la adresa foștilor colegi din PSD.

Consilierul ministrului de Interne, acuzat că se întâlnea cu Eugen Stan.
Consilierul ministrului de Interne, acuzat că se întâlnea cu Eugen Stan. "O persoană destestabilă"

Liderul sindicatului poliţiştilor îl acuză pe Valentin Riciu, consilier al ministrului Carmen Dan, că se întâlnea cu poliţistul suspect de agresiune sexuală asupra unor minori.

Ministrul Dan vrea ”un pas în spate” de la Șeful Serviciului Omoruri, cel care a criticat modificarea Codului Penal
Ministrul Dan vrea ”un pas în spate” de la Șeful Serviciului Omoruri, cel care a criticat modificarea Codului Penal

După scandalul agentului de la rutieră, acuzat de pedofilie, ministrul de Interne a spus că se aşteaptă ca şeful Serviciului Omoruri din Poliţia Capitalei, Radu Gavriş, precum şi şeful de la Control Intern al Brigăzii Rutiere "să facă un pas în spate".

Un deputat cere demisia lui Carmen Dan: Poliţiei i-au trebuit 48 ore să îşi recunoască un coleg pedofil la televizor
Un deputat cere demisia lui Carmen Dan: Poliţiei i-au trebuit 48 ore să îşi recunoască un coleg pedofil la televizor

Vicepreşedintele Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor Ovidiu Raeţchi (PNL) a declarat, marţi, că ministrul de Interne, Carmen Dan, trebuie să demisioneze, după ce ”Poliţiei i-au trebuit 48 de ore ca să îţi recunoască un coleg pedofil la televizor”.

Carmen Dan, criticată dur după ce a cerut demiterea celui care l-a prins pe Eugen Stan
Carmen Dan, criticată dur după ce a cerut demiterea celui care l-a prins pe Eugen Stan

Carmen Dan a cerut demiterea şefului Poliţiei Române, chestorul Bogdan Despescu.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.