Lupta pentru Guvern. Cine va fi urmatorul premier al Romaniei?

Palatul Victoria

Cu doar cateva zile inainte de alegerile parlamentare din 11 decembrie, sefii principalelor partide se grabesc sa faca declaratii in fata camerelor de luat vederi, ca sa isi asigure electoratul ca vor oferi cea mai buna varianta pentru functia de premier.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Pe "scena" politica principala, in aceasta disputa, se afla doua forte: PSD-ul sustinut de ALDE si PNL-ul sustinut de USR.

In spatele acestor formatiuni politice se afla PMP si UDMR, adica doua partide care, in functie de rezultatele pe care le vor obtine la alegeri, ar putea decide numele premierului, in urma sustinerii unei anumite majoritati parlamentare.

In ceea ce priveste PRU, partid in care se afla Sebastian Ghita, incurajat de Victor Ponta, deocamdata nu se stie sigur daca va reusi sa intre in Parlament - insa, daca acest lucru se va intampla, cu siguranta va intra in coalitia PSD-ALDE.

Citește și
alegeri romania imagine simbol
Ghidul alegatorului la alegerile parlamentare 2016. Cum aflam la ce sectie de votare suntem arondati
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

Pe cine va propune PSD ca premier, daca va castiga alegerile? Liviu Dragnea sau ...

Daca in cazul liberalilor numele celui care va fi propus pentru functia de premier al Romaniei este cunoscut deja - Dacian Ciolos - la PSD, in schimb, acest nume este deocamdata o surpriza.

Premierul pe care il vor propune social-democratii in cazul in care vor forma majoritatea parlamentara dupa alegerile din 11 decembrie va fi membru de partid si va fi un barbat, a afirmat luni seara presedintele PSD, Liviu Dragnea.

"Am vazut ca sunt tot felul de scenarii, aflu si eu de la televizor ce premier o sa propun", a spus Dragnea, care a adaugat ca a observat ca sunt tot felul de variante de guvern din umbra, pe surse.

"Multi se si autopropun si dau ei anumite scenarii ca sa fie si ei pe acolo. Formarea guvernului nu este un concurs de frumusete", a subliniat Dragnea, la postul de televiziune B1, citat de Agerpres.

Liviu Dragnea a confirmat ca va fi un premier din PSD, membru al partidului, daca social-democratii vor obtine suficienta incredere din partea oamenilor si suficiente voturi sa faca o majoritate.

"Va fi un barbat. Un prim-ministru daca nu are o raspundere politica, nu-mi poate genera increderea ca poate pune in aplicare programul de guvernare. Va fi o abordare foarte serioasa, iar propunerea de prim-ministru cu care vom merge la Cotroceni va fi cel in care si eu si colegii mei de partid vom avea incredere deplina ca va putea sa puna in aplicare acest program", a spus presedintele PSD.

In ceea ce priveste viitorii membri ai Cabinetului, "grila este foarte dura in desemnarea ministrilor". Potrivit lui Dragnea, acestia trebuie sa fie oameni cu experienta, care au performat, sa aiba capacitatea sa conduca efectiv ministerul, sa aiba viziune, care au inteles ce inseamna programul de guvernare, sa aiba curaj, pentru ca sunt si ministri care "se incarca cu frica functionarilor", "sa plece de la ideea ca daca nu furi, nu are de ce sa-ti fie frica".

"Nu vor fi criterii de frumusete, de obedienta, de prietenie", a aratat liderul social-democratilor, care a adaugat ca guvernul PSD va incepe sa lucreze de a doua zi dupa instalare. El a precizat ca a explicat foarte clar in partid faptul ca exista posibilitatea ca romanii sa voteze PSD si atunci sa trebuiasca sa puna in practica programul de guvernare, care a fost structurat cu acoperire in cifre pe fiecare masura inclusa.

Pe de alta parte, Dragnea nu exclude sa puna, de exemplu, la justitie un ministru care sa nu fie neaparat politician, dar sa fie un om de buna credinta. "Si eu si Victor (Ponta) cat am fost in guvern am sprijinit sistemul de justitie. (...) Sistemul de justitie nu poti sa-l sugrumi", a spus liderul PSD, care a adaugat ca la justitie trebuie sa aiba acces egal toti românii, indiferent de conditia sociala sau financiara.

Liviu Dragnea a evitat sa raspunda la intrebarea daca ar putea sa preia el functia de sef al guvernului, dar a confirmat ca nu vor fi desemnati cei despre care s-a vorbit pana acum la posturile de televiziune.

Ce s-ar putea intampla daca PSD il va propune premier pe Liviu Dragnea

Trebuie precizat faptul ca, in ipoteza in care PSD va castiga alegerile impreuna cu ALDE si PRU si il va propune premier pe Liviu Dragnea, exista posibilitatea ca Romania sa intre intr-o criza politica.

Presedintele Klaus Iohannis a precizat public de mai multe ori faptul ca ca nu va desemna pentru functia de prim-ministru, dupa alegerile parlamentare din decembrie, "o persoana urmarita penal sau condamnata penal".

Intrebat de jurnalisti despre cazul lui Liviu Dragnea, care a fost condamnat penal si care ar putea fi propus de PSD in functia de premier, daca social-democratii vor avea majoritate in Parlament, Iohannis a respins categoric acest scenariu.

"Criteriile de integritate sunt, cum se spune, self evidente. In niciun caz, in niciun caz nu voi desemna o persoana care este urmarita penal sau condamnata penal sau are probleme de integritate, de alta natura. Eu am spus de mult, clasa politica trebuie sa se reformeze trebuie sa avem politicieni curati si acest criteriu va fi evident unul din criteriile nu cele mai importante, va fi criteriul eliminatoriu." - a spus presedintele Romaniei.

Reporter: Chiar daca acea persoana este propusa de o majoritate parlamentar?
Klaus Iohannis: "Indiferent cine vine propusa, eu, presedintele Romaniei, nu voi desemna o persoana urmarita penal sau condamnata penal."

De altfel, fostul premier Victor Ponta a afirmat luni, 5 decembrie, la Tulcea, ca viitorul premier va fi propus de PSD, cu sustinerea ALDE si a PRU, daca aceasta formatiune va intra in Parlament.

El a avansat in acest sens si trei nume din randurile social-democratilor, iar printre acestea se afla si Liviu Dragnea, alaturi de Rovana Plumb si Eugen Teodorovici.

"Cred ca va fi un prim-ministru propus de PSD, evident, sustinut de ALDE, sunt convins ca va fi sustinut si de PRU, daca intra in Parlament. Un membru PSD care a candidat, care a lucrat la programul de guvernare, adica poate sa fie Liviu Dragnea, poate sa fie Rovana Plumb, poate sa fie Eugen Teodorovici", a afirmat Victor Ponta, intr-o conferinta de presa.

Alina Gorghiu: Duminica noaptea vom spune cu cine facem guvernarea. PNL va obtine peste 30% in cadrul votului direct

In ciuda acestor declaratii care par sa inspire incredere in randul social-democratilor, la randul lor, liberalii par convinsi ca "vor da" urmatorul premier al Romaniei - fie el si tehnocrat, asa cum este Dacian Ciolos, dar sustinut de PNL si USR.

Presedintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat luni ca liberalii vor anunta duminica seara cu cine vor face guvernarea, sustinand ca PNL va obtine la alegerile parlamentare peste 30% din optiuni in cadrul votului direct, potrivit Mediafax.

"PNL va obtine un scor suficient de bun ca sa faca aceasta guvernare pe care Romania o doreste. La ora 23:00 - 24:00 va voi spune cu cine facem guvernarea. Nu tine de noroc, tine de mobilizare. Nu am sa va dau un procent. (...) Va fi peste 30%, evident, din vot direct. Nici nu exista o emotie ca nu ne vom mobiliza", a spus presedintele PNL la Realitatea TV.

Dacian Ciolos este pregatit pentru inca o guvernare de 4 ani

Premierul Dacian Ciolos a anuntat vineri ca este pregatit sa construiasca o guvernare responsabila pentru urmatorii patru ani, subliniind ca viitorul guvern va avea nevoie insa de sustinerea unei majoritati politice solide.

"Am vazut ca unii se grabesc sa spuna ca as fi nehotarat, ca nu imi asum lupta electorala. Dimpotriva, sunt foarte hotarat. Sunt hotarat sa raman consecvent credintei pe care o am in viitorul acestei tari, in schimbarea de care ea are nevoie. Sunt hotarat sa nu fac compromisuri de dragul vreunei functii sau doar pentru ca "asa se face" in politica. Sunt hotarat sa-mi tin cuvantul dat si sa-mi asum cu buna-credinta partea de responsabilitate care imi revine. Democratie inseamna ca guvernarea revine celor pe care-i alegem in Parlament si care reusesc sa formeze o majoritate.

PNL si USR mi-au propus sa ma sustina pentru a continua sa conduc Guvernul daca, impreuna, vor sustine o majoritate parlamentara. Votul dumneavoastra din 11 decembrie va spune asta. Daca raspunsul este pozitiv, sunt pregatit si hotarat in decizia ca impreuna cu aceste partide si cu toti cei care vor ca Romania sa mearga inainte sa construiesc o guvernare responsabila, deschisa si onesta pentru urmatorii 4 ani", a scris premierul pe Facebook.

Traian Basescu: Eu sunt cel mai bun premier al Romaniei

Presedintele PMP, Traian Basescu, a afirmat luni ca ar accepta sa intre la guvernare dupa alegeri alaturi de PNL, daca liberalii i-ar oferi postul de premier.

In opinia sa, el este cel mai potrivit pentru aceasta functie, avand in vedere experienta acumulata.

"Experienta nu mi-o poate contesta nimeni. De cate ori le spun ca sunt cel mai bun premier pe care l-ar putea avea Romania, nu vedeti ca nu reactioneaza nimeni? (...) Am acumulat prea multa experienta si cunosc prea bine si tara si statul ca sa poata spuna cineva ca e mai bun decat mine. (...) Nimeni nu e de neinlocuit. Poate fi si un alt premier foarte bun al Romaniei, dar eu sunt cel mai bun. Fara sa spun ca sunt perfect", a afirmat Basescu, intr-o intalnire cu presa locala desfasurata la Palatul Parlamentului.

Potrivit acestuia, PMP ar fi dispus sa intre la guvernare intr-o alianta cu PNL, daca liberalii i-ar oferi postul de prim-ministru, ar crea "ministerul reintregirii tarii" si ar accepta prioritatile din programul de guvernare al PMP referitoare la natalitate, educatie, sanatate si reimpaduriri.

El a precizat ca, daca aceste conditii nu vor fi indeplinite, PMP va ramane in opozitie.

Cristian Matei - editor www.stirileprotv.ro

Articol recomandat de sport.ro
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
Citește și...
Bilantul celui mai ineficient Parlament de dupa Revolutie. Cati parlamentari au fost arestati sau condamnati
Bilantul celui mai ineficient Parlament de dupa Revolutie. Cati parlamentari au fost arestati sau condamnati

Peste cateva zile isi va incheia activitatea cel mai ineficient Parlament de dupa Revolutie, cu grave probleme de integritate, migratie record si tranzactii financiare spectaculoase.

Ghidul alegatorului la alegerile parlamentare 2016. Cum aflam la ce sectie de votare suntem arondati
Ghidul alegatorului la alegerile parlamentare 2016. Cum aflam la ce sectie de votare suntem arondati

www.stirileprotv.ro va prezinta cele mai importante informatii referitoare la procesul de votare din 11 decembrie 2016, cand sunt alesi senatorii si deputatii Romaniei, pentru un nou mandat de 4 ani.

Numele noi propuse de partide pentru alegeri. Mara Mares, in varsta de 24 de ani, si cantareata Margareta Clipa
Numele noi propuse de partide pentru alegeri. Mara Mares, in varsta de 24 de ani, si cantareata Margareta Clipa

Revenirea la votul pe lista, la alegerile parlamentare din 11 decembrie, aduce in prim-plan asa-numitii "candidati-locomotiva".

Recomandări
Fugarul Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare
Fugarul Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare

Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci ani de detenţie pentru luare de mită.  

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.