Basescu refuza semnarea memorandumului cu FMI. Ponta: "Nu mai avem, practic, acord cu FMI si CE"

×
Codul embed a fost copiat

ProTV News a transmis, LIVE, declaratia de presa pe care presedintele Traian Basescu a sustinut-o de la Palatul Cotroceni.

UPDATE 22:06 Purtatorul de cuvant al presedintelui sustine, referitor la declaratia premierului potrivit careia "nu mai avem practic acord cu FMI si CE", ca Victor Ponta a facut "o afirmatie incorecta" din care rezulta ca nu cunoaste cum functioneaza acordul cu FMI, el spunand ca acesta "este si ramane valabil".

Administratia Prezidentiala a transmis, luni seara, o declaratie de presa a lui Bogdan Oprea, purtatorul de cuvant al presedintelui Traian Basescu, referitoare la afirmatia premierului Victor Ponta conform careia "nu mai avem, practic, acord cu FMI si CE".

"Prim-ministrul Guvernului Romaniei, domnul Victor-Viorel Ponta, a facut o afirmatie incorecta din care rezulta ca nu cunoaste modul in care funcționeaza acordul dintre Romania si Fondul Monetar International. Pentru ca romanii sa fie corect informati trebuie spus ca Acordul stand-by 2013 - 2015 este si ramane valabil.

Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a cerut doar renegocierea unei singure clauze din ultima scrisoare de intentie. Trebuie stiut ca scrisoarea de intentie reprezinta o evaluare de parcurs, realizata la fiecare trei luni, a modului in care Guvernul a indeplinit conditionalitațile din acord si prin care statul roman, atunci cand este cazul, isi asuma noi angajamente menite sa duca la indeplinire principiile de baza prevazute in acordul deja semnat", se arata in declaratia lui Bogdan Oprea.

Citește și
traian basescu parada
Discursul lui Traian Basescu de 1 decembrie: "Reunirea cu Moldova nu e un ideal pe termen scurt"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

UPDATE 21:47 Discutarea in board-ul FMI a scrisorii de intentie si a memorandumului de politici economice incheiate cu autoritatile romane, programata pentru luna decembrie, va fi amanata intrucat documentele trebuie sa contina si semnatura presedintelui tarii.

Acordul este in vigoare, insa board-ul FMI nu va mai discuta pe 18 decembrie, asa cum era programat, scrisoarea de intentie si memorandumul cu Romania, a declarat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

UPDATE 19:51 Presedintele Traian Basescu a precizat, luni seara, ca a informat FMI in legatura cu pozitia sa fata de problema accizei la carburanti, el mentionand ca la vizita delegatiei Fondului din ianuarie se poate renegocia acest punct.

"Eu am informat Fondul cu privire la pozitia mea, deci la Washington este cunoscuta pozitia mea legata de acciza", a spus Basescu, in declaratia de presa sustinuta la Palatul Cotroceni.

Basescu a precizat ca delegatia Fondului vine din nou in Romania in luna ianuarie, iar atunci se poate renegocia acest punct, care sa fie discutat apoi in board-ul FMI. "In ianuarie vine din nou delegatia Fondului, se poate renegocia acest punct si se poate intra in board-ul de imediat dupa revizuirea care se va face in luna ianuarie, nu stiu cand va fi, in februarie sau martie", a spus Traian Basescu.

El a precizat ca Guvrenul isi poate asuma sa il trimita acest Memodandum fara semnatura sa.

"Sigur, Guvernul isi poate asuma sa trimita fara semnatura mea acest memorandum, dar eu nu semnez o crestere de accize la combustibil", a subliniat el. Intrebat daca mai este posibil ca bugetul de stat sa fie aprobat pana la sfarsitul anului, Traian Basescu a raspuns: "De ce nu?"

Presedintele a mentionat ca este pentru prima data cand refuza semnarea unui memorandum negociat de Guvern, dar si Guvernul trebuie sa recunoasca faptul ca a negociat acest acord cu FMI fara sa aiba un mandat din partea sa.

"Este fara precedent, este prima data cand refuz semnarea unui memorandum negociat de Guvern", a spus seful statului. El a precizat ca "si Guvernul trebuie sa recunoasca faptul ca a negociat fara sa aiba un mandat".

"Le-as fi spus de la bun inceput ca nu accept o acciza suplimentara pe combustibil", a spus Traian Basescu, potrivit caruia, cu atat mai mult cu cat Executivul a negociat fara un mandat aprobat de el, nu ii poate cere sa valideze ceea ce au negociat fara mandat.

Seful statului a aratat ca a semnat acordul trecut cu FMI, desi nici atunci nu a existat un mandat pe care el sa-l fi aprobat. "Nu fac o chestiune de viata si de moarte, daca negociaza fara mandat, cu conditia sa negocieze bine", a mai spus seful statului, precizand ca spiritul acordului semnat la inceputul anului respecta motivele pentru care el a sustinut sa existe un nou acord cu FMI, UE si Banca Mondiala.

Presedintele a precizat ca motivele erau continuarea programelor de restructurare a companiilor de stat, pentru cresterea competitivitatii sectorului economiei de stat si cresterea economica.

"Introducerea unei astfel de accize nu face decat sa inhibe consumul si nu creeaza premise de relansare a consumului si a cresterii economice, dimpotriva, iar acest lucru mi se pare inacceptabil", a mai spus Traian Basescu. Presedintele Traian Basescu a anuntat, luni seara, ca a decis sa nu aprobe Memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenti la carburanti.

UPDATE 19:20 Discutarea acordului cu Romania in board-ul FMI in luna decembrie nu va mai avea loc

Discutarea in board-ul FMI a scrisorii de intentie si a memorandumului de politici economice incheiate cu autoritatile romane, programata pentru luna decembrie, va fi amanata intrucat documentele trebuie sa contina si semnatura presedintelui tarii.

UPDATE 19:01 Victor Ponta a declarat exclusiv pentru StirileProTV ca refuzul presedintelui de a semna memorandumul cu FMI inseamna ca "nu mai avem, practic, acord cu FMI si Comisia Europeana".

Presedintele Traian Basescu a informat, luni seara, ca refuza semnarea memorandumului primit din partea Guvernului din cauza ca in acest se prevede cresterea accizelor la carburanti.

"Memorandumul care mi-a fost trimis spre aprobare de Guvern, memorandum care abordeaza doua teme. Prima este aprobarea rezultatului discutiilor cu FMI, UE si Banca Mondiala.

A doua este aprobarea semnarii memorandumului de catre Chitoiu si Voinea. Este vorba de aprobarea negocierilor purtate de Guvern cu FMI, UE si Banca Mondiala.

Am decis sa nu aprob acest memorandum. Pentru ca este facuta mentiunea majorarii accizei la carburanti, de 7 eurocenti. Nu voi asuma aceasta masura pe care o consider impotriva intereselor Romaniei si impotriva sanselor de relansare a economiei", a spus Basescu.

Acesta a adaugat ca efectele acestei masuri fiscale va fi unul negativ, care va afecta in principal pensionarii.

"Efectele vor fi cresterea preturilor, inflatiei, foarte multe companii de transport vor intra in insolventa sau faliment. Cel mai rau efect va fi la adresa celor pe care Guvernul spune ca vrea sa ii ajute, va afecta mult mai mult pensiile decat cresterea pe care legea obliga Guvernul sa o faca", a precizat presedintele.

Seful statului a explicat ca Guvernul dispune de mai multe rezerve de bani, cu ajutorul carora ar putea sa compenseze neaplicarea majorarii accizei pe carburanti.

"Consider ca Guvernul trebuie sa renunte la cresterea accizei. Sigur, nu eu pot sa fac o evaluare a impactului cresterii taxei pe constructii pe benzina. Nu voi semna memorandumul si vreau sa avertizez Guvernul si Parlamentul sa renunte la minciuna, pentru ca neaplicarea acestei taxe se recupereaza prin reducerea cheltuielilor cu 1,5 miliarde de RON la Ministerul Dezvoltarii si am mai vazut un excedent pus la plata serviciului datoriei, de acolo se pot lua 600 de milioane de RON fara probleme.

Vreau sa atentionez ca bugetul mai cuprinde o minciuna, taxa pe constructii este estimata ca venit la circa 480 de milioane, o mare minciuna. Aceasta taxa poate produce orice suma intre 500 de milioane si 15 miliarde. Eu cred ca o aplicare rezonabila a acestei taxe aduce circa 2 miliarde de RON in buget. O alta rezerva pe care Guvernul Ponta o ascunde", a spus Basescu.

Acesta a adaugat ca Guvernul Ponta nu este intr-o situatie atat de critica incat sa aiba nevoie de o marire a fiscalitatii.

"Legal nu poate fi inaintat pentru ca este obligatoriei aprobarea de catre presedinte. Daca FMI va accepta o relatie directa cu Guvernul, fara avizul presedintelui, este problema lor. I-am avertizat sa reia negocierile cu FMI, am atentionat Guvernul si Parlamentul: nu semnez acest memorandum. Au fost guverne in dificultate si au trebuit sa mareasca fiscalitatea, dar acest guvern nu este in dificultate.

Este prima data cand refuz semnarea unui memorandum negociat de Guvern. Si Guvernul trebuie sa recunoasca ca a negociat fara mandat, le spuneam de la inceput ca nu accept o acciza suplimentara pe combustibil. Nu-mi pot cere sa le validez ceea ce au negociat fara mandat. Acordul trecut l-am semnat desi n-au avut mandat, spiritul acordului semnat la inceputul anului, acordul respecta motivele pentru care am sustinut sa avem un nou acord cu FMI, UE si Banca Mondiala.

Am informat FMI privind pozitia mea. In ianuarie vine o noua delegatie, se poate renegocia acest punct. Guvernul isi poate asuma sa trimita fara semnatura mea acest memorandum, dar eu nu semnez o crestere a accizei", a incheiat Traian Basescu.

Articol recomandat de sport.ro
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Citește și...
Euractiv: Un diplomat UE sustine ca CE regreta declaratia lui Basescu despre unirea cu Rep. Moldova
Euractiv: Un diplomat UE sustine ca CE regreta declaratia lui Basescu despre unirea cu Rep. Moldova

Comisia Europeana (CE) a deplans declaratiile presedintelui roman Traian Basescu, vineri, la Vilnius, cu privire la unirea Romaniei cu Republica Moldova, a declarat un diplomat UE.

Discursul lui Traian Basescu de 1 decembrie:
Discursul lui Traian Basescu de 1 decembrie: "Reunirea cu Moldova nu e un ideal pe termen scurt"

PROTV NEWS a transmis in direct de la Palatul Cotroceni discursul pe care presedintele Traian Basescu l-a sustinut de Ziua Nationala a Romaniei.

Concluziile sedintei CSAT. Motivul pentru care a fost convocata in acelasi timp cu Forumul Economic
Concluziile sedintei CSAT. Motivul pentru care a fost convocata in acelasi timp cu Forumul Economic

In paralel cu summitul de la Palatul Parlamentului, presedintele Traian Basescu a convocat sedinta CSAT.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Doi angajați ai unei bănci sunt cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi angajați ai unei bănci sunt cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro

Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă de 64 de ani aproximativ 140.000 de euro, a informat, vineri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE
Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE).