Ziua in care Romania a avut 3 premieri: Boc demisionar, Predoiu interimar, Ungureanu desemnat

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Traian Basescu a anuntat noul premier-desemnat al Romaniei, in persoana lui Mihai Razvan Ungureanu, seful SIE.

Cine este Mihai Razvan Ungureanu, seful SIE pe care Tariceanu l-a fortat sa demisioneze din Guvern

Cronologia evenimentelor:

20:56 - Coalitia a decis ca audierile noilor ministri sa fie incheiate cel tarziu miercuri. Liderii coalitiei au convenit sa inceapa inca de marti dimineata consultarile pentru formarea viitorului guvern, astfel incat audierile in Parlament ale noilor ministri sa fie incheiate cel tarziu miercuri, au declarat surse oficiale.

20:40 - Antonescu: Presedintele s-a dat pe fata desemnandu-l premier pe seful SIE, presedintele guverneaza cu serviciile secrete, iar razboiul opizitiei cu Traian Basescu devine "pe viata si pe moarte". "In momentul in care, sfidand strada, opinia publica, Traian Basescu vine si ia un sef de servicii secrete si il pune sa conduca direct un guvern de marionete al majoritatii corupte, cumparate, santajate, vandute, e clar ca razboiul nostru, al celor care vrem o tara democratica, cu Traian Basescu si clica lui, indiferent cate personaje aparent prestigioase ar cuprinde, e un razboi, din punct de vedere politic, pe viata si pe moarte", a spus Antonescu.

Citește și
Crin Antonescu
Reactiile opozitiei. Antonescu: "Este un pas catre solutionarea crizei". Ce spun Iliescu si Ponta
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

ora 20:30 - Antonescu: "Vom vota impotriva acestui guvern, vom vota impotriva pentru ca solutia nu este carpeala facuta de Traian Basescu numai pentru ca actuala coalitie sa ramana la putere. De asemenea, nu vom participa nici la lucrarile comisiilor, nici la sedintele Parlamentului pe care le presupune investirea noului guvern. Coalitia sa isi asume aceasta guvernare", a declarat Crin Antonescu. El a adaugat ca, probabil, USL nu va participa nici la plenul in care se va da votul de investitura pentru Cabinetul Ungureanu.

ora 20:25 - Premierul desemnat, Mihai Razvan Ungureanu, a declarat, luni, la Palatul Cotroceni, ca va incepe marti dimineata discutiile cu partidele din coalitie in vederea elaborarii programului de guvernare si a "identificarii formulei optime de cabinet". "Guvernul pe care il voi forma are nevoie de sprijin parlamentar ferm, are nevoie de increderea cetatenilor Romaniei, are nevoie de o directie care nu poate veni decat dintr-o viziune politica", a spus el. El a adaugat ca optiunile sale ideologice au fost intotdeauna de dreapta. "Primul meu obiectiv este formarea rapida a unui guvern, constient fiind de efectele negative ale oricarei forme de provizorat asupra administrarii tarii. In acest sens, am in vedere discutii cu partidele din coalitie in vederea elaborarii programului de guvernare si a identificarii formulei optime de cabinet. Aceste discutii vor incepe maine dimineata", a spus Ungureanu. El a mentionat ca are in vedere si intrevederi cu liderii opozitiei. "Am in vedere informarea reciproca relativ la intentii si obiective pe termen scurt si mediu, identificarea temelor de interes national acolo unde vointa politica trebuie sa se manifeste transpartinic", a mai spus el.

ora 20:20 - Ungureanu: "Multumesc in primul rand pentru increderea acordata mie de catre factorii de decizie constitutionali", au fost primele cuvinte ale lui Mihai Razvan Ungureanu in calitate de premier desemnat. El a spus ca este "o responsabilitate mare. Mi-o asum, constient atat de dificultatea acestei posturi, mai ales de contextul delicat in care ne aflam. Mi-o asum si va asigur ca o voi indeplini cu seriozitate si onestitate", a spus el. Ungureanu a adaugat ca are experienta MAE si a SIE - care, sub mandatul sau, "s-au modernizat si au devenit performante". "Intentionez sa folosesc aceasta experienta in eficientizarea guvernarii, iar independenta mea politica imi garanteaza spatiul necesar pentru a indeplini acest mandat. Reformele vor continua. Plusul pe care il voi aduce va fi acela al unui bun administrator", a mai spus el.

ora 20:15 - Traian Basescu a declarat, luni, la Cotroceni, ca optiunea sa se indreapta spre instalarea imediata a unui nou Guvern, mentionand ca spera ca cei din coalitie sa decida luni seara un calendar pentru acest lucru. El a mentionat ca in urma discutiilor de la Cotroceni cu partidele s-au conturat doua optiuni: coalitia doreste sa duca mai departe guvernarea, iar USL doreste declansarea de anticipate. "Din acest punct de vedere, mi s-a parut imposibil de acceptat impingerea tarii intr-o situatie de instabilitate, in care eu sa ma fac ca numesc guverne, ele sa treaca, si dupa inca trei luni, sa ajungem la anticipate", a spus Basescu. El a precizat ca optiunea sa se indreapta spre instalarea imediata a unui nou Guvern. Basescu a mentionat ca spera ca cei din coalitie sa decida chiar in aceasta seara calendarul legat de instalarea noului Guvern.

ora 20:10 - Traian Basescu: "Presedintele nu poate da un mandat, dar poate spune public ce gandeste. Cred ca un nou Guvern trebuie sa marcheze un nou inceput asezat pe succesele Guvernului anterior referitor la stabilizarea macro-economica a tarii", a spus Basescu in acest context. "Pe aceasta baza, prioritatea numarul unu a noului Guvern este efortul de a restabili treptat nivelul de trai al romanilor care au suportat greu factura proceselor de reechilibrare macro-economica a tarii", a mai spus presedintele.

ora 20:00 - Traian Basescu: "In principiu a fost agreata desemnarea lui Mihai Razvan Ungureanu ca premier. Acesta va incepe sa discute cu partidele din coalitie pentru formarea Cabinetului", a declarat Traian Basescu.

ora 19:08 - Seful SIE Mihai Razvan Ungureanu este nominalizarea pentru functia de premier pe care ar urma sa o anunte Traian Basescu luni seara la ora 20.00, au declarat surse politice. In cursul zilei de luni, pentru postul de premier vacantat in urma demisiei lui Emil Boc au fost vehiculate nume precum cel al lui Calin Georgescu, cel al premierului interimar Catalin Predoiu, dar si cele ale sefilor serviciilor secrete, Cristian Maior si Mihai Razvan Ungureanu. De altfel, numele acestora au aparut ca posibile pentru conducerea Executivului de cate ori s-a discutat despre inlocuirea lui Emil Boc.

ora 18:55 - Presedintele Traian Basescu va face, luni, la ora 20.00, declaratii de presa, fiind asteptat sa anunte premierul desemnat.

ora 18:44 - Declaratii PDL: "Presedintele va risipi orice dubiu si va anunta premierul in aceasta seara". Prim-vicepresedintele PDL Teodor Baconschi a declarat, luni, dupa consultarile PDL cu seful statului, ca in aceasta seara presedintele Traian Basescu va anunta persoana desemnata sa formeze noul Cabinet. Presedintele Senatului, Vasile Blaga, a anuntat ca luni seara va avea loc o discutie in coalitie asupra noului Cabinet, care fi urmata, marti, la ora 10.00, de sedinta Colegiului Director al PDL, precizand ca partidul a formulat la Cotroceni o propunere foarte clara de premier. El a refuzat sa nominalizeze, argumentand ca acest rol ii revine presedintelui Traian Basescu, in conformitate cu prevederile Constitutiei. Blaga a anuntat ca liderii PDL se vor intalni, informal, in aceasta seara, pentru discutii despre viitorul guvern, iar marti dimineata este programat Colegiul Director al PDL.

ora 18:16 - Liderii PDL au intrat la consultarile cu seful statului, la Palatul Cotroceni, dupa ce seful statului a purtat discutii cu reprezentantii USL, delegatia PDL fiind ultima cu care presedintele Traian Basescu va avea discutii luni seara. PDL participa la consultarile de la Palatul Cotroceni cu o delegatie formata din 12 membri, a precizat luni, dupa BPN, purtatorul de cuvant Sever Voinescu, mentionand ca printre acestia sunt Emil Boc, Gheorghe Flutur, Vasile Blaga, Elena Udrea, Roberta Anastase, Ioan Oltean. Din delegatia PDL mai fac parte Theodor Baconschi, Anca Boagiu, Stefan Gheorghe, George Scripcaru, Mihai Stanisoara si Sever Voinescu. "Suntem convinsi ca foarte curand Romania va avea un nou guvern si ca situatia politica din Romania amplificata de nemultumirile generate in strada se deblocheaza. Astfel si vom putea gestiona un an dificil", a precizat Sever Voinescu.

ora 17:35 - Declaratii USL-Antonescu: " I-am cerut lui Basescu sa demisioneze, a spus ca nu demisioneaza. Solutia democratica este cea a alegerilor anticipate". Liderul PNL a spus ca a fost o intalnire scurta si "destul de clara". "I-am comunicat pozitia pe care o cunoasteti", a completat Antonescu. "I-am spus ca, din punctul nostru de vedere, cea mai buna, sanatoasa, rezolvare a crizei politice ar fi ca dupa pasul inainte facut de domnul Boc e ca si domnia sa sa demisioneze. Ne-a spus ca nu demisioneaza tocmai acum, cand a demisionat si premierul Boc, adica pe aceeasi teorie a stabilitatii", a spus liderul liberal. De asemenea, liberalul a mai spus ca la consultari USL a sustinut "optiunea ferma pentru anticipate". Presedintele a mai spus, potrivit lui Antonescu, ca nu este de acord cu anticipatele".

La randul sau, presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, dupa consultarile de la Palatul Cotroceni, ca evitarea anticipatelor ar perpetua instabilitatea politica pana la sfarsitul anului. Ponta a afirmat, dupa consultarile dintre presedintele Traian Basescu si liderii opozitiei, ca singura solutie pentru rezolvarea actualei crize politice este organizarea alegerilor anticipate. El a spus ca daca s-ar organiza alegeri parlamentare anticipate, asa cum doreste opozitia, in luna iunie Romania ar putea avea si o noua administratie locala, dar si un nou Parlament legitim ales, precum si un nou Guvern care sa ia masurile economice pentru a evita ca Romania sa esueze. "Un 2012 cu un Guvern al unei majoritati din ce in ce mai fragile, cu doua randuri de alegeri si cu negocieri politice prelungite este un an pierdut pentru Romania, un an cu instabilitate si cu consecinte politice si economice grave", a afirmat Ponta.

ora 17:27 - Reprezentantii USL au intrat, luni seara, la consultarile de la Palatul Cotroceni, dupa ce seful statului a purtat discutii cu liderii UDMR. Liderii USL au decis sa mearga impreuna la Cotroceni, de la ora 17.00, desi invitatia adresata de seful statului era pentru discutii separate cu partidele care formeaza Uniunea, respectiv de la ora 15.30 cu PC, de la ora 17.00 cu PNL, iar de la 17.30 cu PSD. "Am anuntat ca noi nu participam decat impreuna, ca USL, la ora 17.00", a declarat presedintele PC, Daniel Constantin. "Decizia este sa mergem impreuna de la ora 17.00", a declarat si vicepresedintele PNL Mihai Voicu.

Financial Times: Basescu arunca zarurile. Demisia lui Boc, o posibila manevra politica

ora 16:53 - Declaratii  minoritati: "Am sustinut ideea unui premier politic, avand in vedere situatia economica, sociala a Romaniei. Aceasta importanta functie este politica si nu poate fi lasata pe mana unui tehnocrat", a precizat Mircea Grosaru. Minoritatile au declarat, la consultari, ca sustin premier politic si resping anticipatele. Potrivit lui Grosaru, minoritatile nu au venit cu un nume de premier. Acesta a mai spus ca minoritatile fac parte, in continuare, din coalitie si sustin parlamentar noul Guvern, in situatii punctuale specificate in protocol, dar nu-si vor desemna un reprezentant in Guvern.

ora 16:35 - Declaratii UNPR: "Sustinem in continuare actuala coalitie. Vom fi gata sa participam la constituirea unui nou guvern. In programul de guvernare, UNPR va insista ca actualul act normativ privind taxarea averilor mari si foarte mari sa fie bine subliniat. Este o masura extrem de importanta intr-o astfel de perioada care raspunde si unei necesitati sociale si e un mod de abordare la nivelul statelor europene", a declarat ministrul de externe, Cristian Diaconescu. Diaconescu a mai afirmat ca UNPR doreste ca procedurile constitutionale pentru formarea noului Guvern sa se deruleze cat mai repede, pentru ca "instabilitatea politica ar dauna foarte serios Romaniei". Diaconescu a refuzat sa raspunda intrebarilor jurnalistilor despre eventualul nume al viitorului premier care ar fi fost comunicat UNPR de catre Traian Basescu.

Ponta: E naivitate sa ai incredere in Basescu. Si ultimul naiv din Romania tocmai si-a pierdut jobul

ora 16:07 - Intrevederea presedintelui Traian Basescu cu reprezentantii grupului parlamentar al minoritatilor nationale s-a incheiat, consultarile continuand cu delegatia UNPR. Reprezentantii grupului parlamentar al minoritatilor nationale nu au facut declaratii de presa dupa incheierea intalnirii cu seful statului.

ora 15:54 - Guvernul se va reuni in sedinta la ora 17.00, sub conducerea premierului interimar Catalin Predoiu, au declarat surse oficiale. Ministrii si mai multi consilieri de stat au fost anuntati sa vina la Palatul Victoria, pentru o reuniune care incepe la ora 17.00 si va fi condusa de premierul interimar Catalin Predoiu.

ora 15.00 - Consultarile dintre presedintele Traian Basescu si reprezentantii partidelor parlamentare au inceput. Primii care au sosit sunt reprezentantii minoritatilor, in frunte cu Varujan Pambuccian. Presa nu are acces, nici macar pentru imaginile de la inceputul discutiilor.

Intalnirile sefului statului cu delegatiile partidelor au loc in Salonul Ambasadorilor, unde delegatii partidelor sosesc de pe platoul Marinescu, unde sunt primiti sefii de stat straini. Jurnalistii au acces doar la intrarea din curtea interioara a Palatului, astfel incat nu se pot intersecta cu politicienii sositi la consultari. Este pentru a doua oara, consecutiv, cand presa nu are deloc acces la consultarile de la Cotroceni.

Initial, consultarile de luni fusesera anuntate de Administratia Prezidentiala de la ora 12.00, pe tema ratificarii de catre Romania a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea si convergenta in Uniunea Economica si Monetara, precum si pe tema relatiei dintre partidele politice si functionarea Parlamentului.

Aceste teme au fost anulate dupa ce Emil Boc si-a dat demisia din functia de premier, iar Catalin Predoiu a fost desemnat in functia de premier interimar.

Astfel, presedintele Traian Basescu a trimis o noua scrisoare presedintilor partidelor parlamentare prin care ii invita la consultari, luni, 06 februarie. Fiecare delegatie poate fi formata din maxim 12 persoane. Programul consultarilor, anuntat de Administratia Prezidentiala, va fi urmatorul:

• Orele 15.00 - 15.30 - Grupul parlamentar al minoritatilor nationale;
• Orele 15.30 - 16.00 - Partidul Conservator;
• Orele 16.00 - 16.30 - Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei;
• Orele 16.30 - 17.00 - Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania;
• Orele 17.00 - 17.30 - Partidul National Liberal;
• Orele 17.30 - 18.00 - Partidul Social Democrat;
• Orele 18.00 - 18.30 - Partidul Democrat Liberal.

In ciuda acestui program anuntat de Administratia Prezidentiala, reprezentantii USL au anuntat ca nu vor sa mearga separat la aceste consultari, ci se vor prezenta impreuna, de la ora 17.00.

PDL a anuntat ca va merge la consultarile de la Palatul Cotroceni cu o delegatie formata din 12 membri, a precizat purtatorul de cuvant Sever Voinescu. El a mentionat ca printre acestia se afla Emil Boc, Gheorghe Flutur, Vasile Blaga, Elena Udrea, Roberta Anastase si Ioan Oltean. Din delegatia PDL mai fac parte Theodor Baconschi, Anca Boagiu, Stefan Gheorghe, George Scripcaru, Mihai Stanisoara si Sever Voinescu.

"Suntem convinsi ca foarte curand Romania va avea un nou guvern si ca situatia politica din Romania amplificata de nemultumirile generate în strada se deblocheaza. Astfel si vom putea gestiona un an dificil", a precizat Sever Voinescu.

Asteptam demisia sau demiterea presedintelui si anticipate, USL nu discuta altceva cu PDL

Deputatul PNL Radu Stroe a declarat ca, daca PDL nu va dori sa faca un acord politic pentru declansarea alegerilor anticipate, USL va merge mai departe, urmand, dupa demisia lui Emil Boc, si "celelalte doua elemente", respectiv demisia sau demiterea sefului statului si anticipatele.

"Avem un punct fix in toata ecuatia asta: alegerile anticipate. Vor sa faca un acord pentru alegeri anticipate, e in regula. Nu vor, noi mergem mai departe si de fapt cele doua elemente urmeaza: demisia sau demiterea presedintelui si alegerile anticipate. Primul pas a fost facut prin bunavointa domnului Basescu, asteptam ceilalti doi pasi, cele doua guverne succesive care trebuie sa cada in 60 de zile si mergem la anticipate. Nu se doreste asa ceva, noi nu avem ce sa discutam parerile PDL", a spus Radu Stroe, dupa ce a participat la reuniunea liderilor USL desfasurata la sediul central al PSD.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Cine va fi omul care va conduce Guvernul in perioada urmatoare? Bursa zvonurilor
Cine va fi omul care va conduce Guvernul in perioada urmatoare? Bursa zvonurilor

Dupa demisia lui Emil Boc din fruntea Guvernului si desemnarea lui Catalin Predoiu in functia de premier interimar, membrii coalitiei guvernamentale au acum o misiune foarte grea: gasirea unui om care sa tina in mana fraiele viitorului Cabinet...

Reactiile opozitiei. Antonescu:
Reactiile opozitiei. Antonescu: "Este un pas catre solutionarea crizei". Ce spun Iliescu si Ponta

Liderul PNL, Crin Antonescu crede ca demisia Guverunului "este un pas catre solutionarea crizei politice". Liderul USL, Victor Ponta, declara ca s-a facut primul pas pentru declansarea alegerilor anticipate.

Emil Boc si-a dat demisia din functia de premier si a iesit din Guvern in aplauzele ministrilor
Emil Boc si-a dat demisia din functia de premier si a iesit din Guvern in aplauzele ministrilor

Premierul Emil Boc a anuntat astazi oficial, in cadrul sedintei de Guvern, ca a decis sa "depuna mandatul Executivului" pentru a "detensiona situatia politica si sociala din tara".

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.