Reactiile opozitiei. Antonescu: "Este un pas catre solutionarea crizei". Ce spun Iliescu si Ponta

×
Codul embed a fost copiat

Liderul PNL, Crin Antonescu crede ca demisia Guverunului "este un pas catre solutionarea crizei politice". Liderul USL, Victor Ponta, declara ca s-a facut primul pas pentru declansarea alegerilor anticipate.

 

Emil Boc si-a dat demisia din functia de premier al Romaniei. VIDEO

11:18: Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, ca demisia Guvernului Emil Boc reprezinta un prim pas catre solutionarea crizei politice, el apreciind ca astfel se deschide calea catre declansarea alegerilor anticipate parlamentare.

"Plecarea Guvernului Boc e un prim pas catre solutionarea crizei politice. Este deschiderea drumului catre alegeri anticipate, este singura formula democratica, solida, pentru reasezarea vietii politice romanesti pe un fagas normal", a spus Antonescu.

Citește și
Ion Iliescu
Ion Iliescu, dupa ce a fost externat: Se impune demisia Guvernului si organizarea de anticipate
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

"Demisia Guvernului Boc este un fapt bun pentru Romania. Este o victorie a tuturor celor care de la inceputul anului au protestat cerand o schimbare politica majora. Este plecarea celui mai incompetent, mai corupt, mai mincinos Guvern din istoria Romaniei, cel putin de dupa 1989", a spus Antonescu.

Liderul PNL a mai aratat ca, odata cu demisia Guvernului Boc, se arata ca opozitia politica, respectiv USL, a avut dreptate cand a inaintat diversele motiuni de cenzura si a incercat sa blocheze angajarile de rapundere.

"Mai sunt doi pasi care ar trebui impliniti pentru ca Romania sa aiba sansa unei noi si legitime conduceri politice: demisia lui Traian Basescu si alegeri anticipate. Cu demisia lui Emil Boc se deschide calea procesului de alegeri anicipate parlamentare care s-ar putea desfasura pana la sfarsitul primaverii", a spus Antonescu, el precizand ca acesta este si mesajul cu care liderii USL se vor prezenta la consultarile de la Cotroceni cu presedintele Traian Basescu.

11:16 "Suntem o corabie in deriva pe o mare extrem de agitata", a spus Victor Ponta. El a precizat ca USL doreste declansarea de alegeri parlamentare anticipate, dar ca pana atunci sustine "stabilitate si echilibru".

"Cred ca putem face o tranzitie democratica", a apreciat Ponta. Liderul PSD a mentionat ca, odata cu demisia lui Emil Boc, se intra in cele 60 de zile pentru dizolvarea Parlamentului in vederea alegerilor anticipate.

"Suntem dechisi sa discutam orice fel de formula responsabila, sa ajungem la alegeri care sa nu insemne distrugerea totala a ceea ce a ramas din Romania", a mai spus Ponta.

Premierul Emil Boc i-a anuntat, luni, pe ministri ca a decis sa depuna mandatul Guvernului, confirmand informatiile transmise anterior de Mediafax privind demisia sa din functie. "Am depus mandatul deoarece nu ma agat de putere, pentru mine, conteaza mai putin daca mai raman in functie cateva luni, pana la alegerile din noiembrie. Am luat decizia de a depune mandatul Guvernului pentru a detensiona situatia politica si sociala din tara, dar si pentru a nu pierde ceea ce romanii au castigat: stabilitatea economica a tarii", a spus Boc.

11:00 Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat ca demisia Guvernului Boc este un prim pas realist, insa el trebuie urmat de formarea unui guvern tehnocrat, care sa pregatesca alegeri anticipate.

Iliescu a afirmat ca decizia premierului Emil Boc de a depune mandatul Guvernului este "o rezultanta a intregii evolutii din ultima vreme".

"Este un prim pas realist, de intelegere a unei cerinte clare care a venit insistent in ultima vreme, inclusiv la manifestatiile din Piata Universitatii. Insa, de fapt, cerinta cea mai subliniata a fost demisia chiar a presedintelui Traian Basescu", a spus el.

El a apreciat decizia luata de premier ca un prim pas de intelegere a nevoii schimbarii, insa a subliniat ca doar demisia Guvernului nu este suficienta. Iliescu a spus ca solutia politica este cea solicitata de opozitie, formarea unui Cabinet de tehnicieni care sa pregateasca si sa organizeze alegeri parlamentare anticipate.

Presedintele de onoare al PSD a adaugat ca eventuala formare a unui Guvern politic al coalitiei de guvernare, chiar si condus de un tehnocrat, care sa functioneze pana in noiembrie, ar fi doar "o perdea" care va acutiza si mai mult tensiunile sociale si politice. Premierul Emil Boc i-a anuntat, luni, pe ministri ca a decis sa depuna mandatul Guvernului, confirmand informatiile transmise anterior de MEDIAFAX privind demisia sa din functie.

"Am depus mandatul deoarece nu ma agat de putere, pentru mine, conteaza mai putin daca mai raman in functie cateva luni, pana la alegerile din noiembrie. Am luat decizia de a depune mandatul Guvernului pentru a detensiona situatia politica si sociala din tara, dar si pentru a nu pierde ceea ce romanii au castigat: stabilitatea economica a tarii", a spus Boc.

El a facut apel catre clasa politica pentru a trece rapid prin Parlament un nou guvern si a multumit atat presedintelui Traian Basescu, pentru un "parteneriat corect in interes public", cat si fostilor si actualilor ministri din mandatul sau.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Iliescu despre greva USL:
Iliescu despre greva USL: "Ce e aia greva parlamentara? Nu se paraseste campul de lupta asa"

Presedintele de onoare al PSD Ion Iliescu considera ca notiunea de greva parlamentara este discutabila, apreciind ca activitatea in Parlament este un instrument al luptei politice si ca "nu se paraseste campul de lupta in acest fel".

Ion Iliescu, dupa ce a fost externat: Se impune demisia Guvernului si organizarea de anticipate
Ion Iliescu, dupa ce a fost externat: Se impune demisia Guvernului si organizarea de anticipate

Dupa trei zile de spitalizare si o operatie fara complicatii, Ion Iliescu a parasit astazi spitalul. Sprinten, a venit pe jos la intalnirea cu ziaristii, carora le-a spus ca va putea face miscare la fel de mult ca inainte.

Ion Iliescu: Invitarea lui Maries sa vorbeasca in Parlament - o veritabila
Ion Iliescu: Invitarea lui Maries sa vorbeasca in Parlament - o veritabila "blasfemie"

Fostul sef al statului Ion Iliescu sustine ca invitarea lui Teodor Maries - "un impostor, care nu se stie prin ce imprejurari a ajuns in functia de presedinte al Asociatiei 21 Decembrie" - a constituit o veritabila "blasfemie"

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.