Boc: Vreau pe masa capul sefului ANPM daca tranzactionarea certificatelor verzi se suspenda. VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

Premierul Emil Boc a declarat, vineri, ca "trebuie sa fie pus pe masa capul sefului Agentiei de Protectie a Mediului" daca Romania va fi suspendata de la tranzactionarea certificatelor verzi.

"Capul sefului Agentiei de Protectie a Mediului trebuie sa fie pe masa daca acest lucru se va intampla. Vreau un plan foarte, foarte riguros ca in maximum sase luni sa se poata relua tranzactionarea acestor certificate, dar vreau capete jos daca o asemenea decizie se ia impotriva Romaniei si cei vinovati sa plateasca", a declarat primul-ministru.

Mediafax a anuntat, joi, ca statul roman pierde sute de milioane de euro din cauza iminentei suspendari de cel putin cateva luni de la tranzactionarea certificatelor de emisii de carbon, situatie generata de neregulile la intocmirea inventarului national de emisii, pentru care seful ANPM, Iosif Nagy, urmeaza sa fie demis.

Informatia privind suspendarea tranzactiilor a fost confirmata, vineri, la Targu Mures, de catre ministrul Mediului Laszlo Borbely, care a afirmat ca este posibil ca Romania sa fie suspendata, luni, de la tranzactionarea certificatelor de emisii de carbon, pentru o perioada care spera sa nu depaseasca sfarsitul anului.

Borbely Laszlo a spus ca Romania are, incepand din 2007, obligatia de a raporta Comitetului de Conformare - Ramura de Implementare a Protocolului de la Kyoto inventarul de emisii de gaze, insa in momentul preluarii mandatului de ministru a constatat ca nu s-a facut nimic in acest sens, motiv pentru care s-au initiat sase studii, care vor fi gata insa doar spre sfarsitul anului.

Citește și
Emil Boc
Mesajul premierului Boc din China, pentru romani: "Nu se va taia niciun salariu si nicio pensie"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

"Avem din 2007 obligatia sa raportam acestei comisii inventarul de emisii de gaze. Din pacate, cei dinaintea mea - si o spun cu toata responsabilitatea, nu-mi place sa dau vina pe altii - n-au facut nimic in sensul de a profesionaliza aceste inventar.

Am sesizat ca de mai multi ani trebuia sa facem aceste studii, am pornit cu doua studii in 2010 si in acest an cu inca patru, sunt studii complexe, toate sunt in derulare si se vor finaliza spre sfarsitul anului. In mai-iunie, a pornit procedura de analiza a eventualei suspendari, am avut mai multe informari, ultima miercuri in Guvern, un memorandum. S-ar putea ca luni sa ne suspende o perioada, sper sa nu dureze mai tarziu de sfarsitul anului", a spus Borbely, care a adaugat ca, in perioada suspendarii, Romania nu mai poate tranzactiona "certificatele verzi" si ca "responsabilitatea era a ANPM, care trebuia sa se ocupe".

Cititi mai multe despre acest subiect pe Mediafax.

Decizia finala in privinta suspendarii Romaniei de la tranzactionarea certificatelor de emisii de carbon va fi anuntata luni.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Boc despre comasarea localelor cu parlamentarele, in 2012:
Boc despre comasarea localelor cu parlamentarele, in 2012: "Teoretic e posibil"

Premierul Emil Boc a declarat ca, teoretic, este posibila comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare in anul 2012. O eventuala decizie insa, va fi luata in coalitie, care va analiza aceasta posibilitate.

Mesajul premierului Boc din China, pentru romani:
Mesajul premierului Boc din China, pentru romani: "Nu se va taia niciun salariu si nicio pensie"

Strategia fiscala a fost convenita cu UE si FMI si "niciun leu" nu va fi taiat din ce este achitat in prezent, a spus premierul Emil Boc.

Glume de santier cu Boc si Boagiu:
Glume de santier cu Boc si Boagiu: "Doar soarele si tenisul iti cresc..."

Cum reactioneaza un demnitar pus intr-o situatie jenanta? Premierul Emil Boc a incercat sa faca o gluma si aproape ca i-a reusit. Vezi despre ce este vorba.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.