Boc, Blaga si Paleologu. Portrete de politicieni care vor sefia PDL-ului

Emil Boc, Vasile Blaga si Theodor Paleologu

Emil Boc, Vasile Blaga si Theodor Paleologu sunt trei personalitati diferite, inscrise in cursa pentru sefia PDL. Fiecare a adunat in cariera sa mandate de primar, ministru, premier si, respectiv, diplomat.

Emil Boc

Emil Boc a ajuns de la deputat PDL si primar de Cluj, presedinte al democrat-liberalilor si prim-ministru. Tot el este primul premier demis de Parlament in urma aprobarii unei motiuni de cenzura.

Emil Boc este perceput drept un politician fidel sefului statului, in a carui umbra a fost constant plasat de catre adversarii sai. Om cu o vasta pregatire teoretica, Boc era, la 42 de ani, un politician care, cu exceptia mandatului la conducerea Clujului, nu a ocupat functii importante in aparatul de stat.

Batalia pentru PDL. Delegatii partidului aleg intre Boc, Blaga si Paleologu

Citește și
Emil Boc si Vasile Blaga
Realegerea lui Emil Boc in fruntea PDL, pas cu pas.Cronologia evenimentelor
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

 Emil Boc s-a nascut in 1966, la Rachitele, in judetul Cluj, si a absolvit Facultatea de Istorie si Filosofie (1991) si Facultatea de Drept (1995).

A efectuat mai multe stagii de pregatire si burse in strainatate, la Universitatea din Nottingham, in domeniul stiintelor socio-psihologice; la Universitatea din Pittsburgh, University of Virginia, Charlottesville, Universite Libre de Bruxelles si la Michigan State University, East Lancing, in cadrul Programului "Michigan Political Leadership "/ "Transylvania Political Leadership Program".

Boc are de asemenea o cariera universitara, ocupand functia de conferentiar la Facultatea de stiinte Politice si Administratie Publica si la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca.

Este doctor in stiinte politice si filozofie politica al Universitatii Babes-Bolyai, din anul 2000, si este de asemenea doctorand in drept constitutional si institutii politice.

Este membru al Asociatiei Americane de stiinte politice din 1994 si al Societatii Romane de stiinte Politice din 1999. incepand din 1996, este avocat in Baroul Cluj.

 A fost primar al Clujului din 2004, cand a castigat alegerile in fata lui Gheorghe Funar. Mandatul sau a fost reinnoit la alegerile locale din vara anului 2008.

A ocupat mai multe functii in cadrul Partidului Democrat - presedinte al Biroului Politic Judetean Cluj incepand din anul 2000, cand a si obtinut primul mandat de deputat. A fost de asemenea vicepresedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor, in 2002 si lider al grupului parlamentar al PD din Camera, respectiv presedinte executiv al PD in anul 2003.

Din 2005, dupa Traian Basescu a castigat alegerile pentru Presedintia tarii, Emil Boc ocupa in prezent functia de presedinte al PDL.

Vasile Blaga

 Vasile Blaga, principalul contracandidat al lui Emil Boc la sefia PDL, detine functia de secretar general al partidului, dar a fost si ministru al Administratiei si Internelor in Guvernul Boc, functie pe care a mai ocupat-o la inceputul guvernarii Aliantei D.A - dupa un interimat de cateva luni, detinut in paralel cu cel al Dezvoltarii Regionale.

Si-a dat demisia in septembrie 2010 din Ministerul de Interne, dupa scandalul caschetelor aruncate de catre politisti in curtea Palatului Cotroceni. Blaga a fost perceput ca un om de baza din partid, fiind asemanat cu "un buldog" si existand zvonuri ca acesta, din cauza firii sale directe si ferme, nu ar fi agreat de presedintele Traian Basescu.

Vasile Blaga s-a nascut in data de 26 iulie 1956, in satul Petrileni, judetul Bihor. El este casatorit si are doi copii. A intrat in viata politica inca din 1990, ca presedinte al Consiliul Frontului Salvarii Nationale.

 A fost prefect de Bihor, director general la Directia Regionala Vamala Oradea, expert parlamentar si, pentru doar o saptamana, in decembrie 2004, consilier prezidential pentru aparare, securitate si siguranta nationala. Intre 2005 si 2007, Blaga a fost ministru al Administratiei si Internelor.

A absolvit in anul 1981 cursurile Facultatii de Mecanica din cadrul Institutului Politehnic "Traian Vuia" din Timisoara, obtinand calificarea de inginer mecanic. Dupa absolvirea facultatii, intre anii 1981-1990, ocupa diverse functii, inclusiv pe cea de director comercial in cadrul intreprinderii Mecanice Hiperion din orasul Stei, judetul Bihor. A ocupat functiile de presedinte al CFSN (Consiliul Frontului Salvarii Nationale) si vicepresedinte al CFSN Bihor pana in anul 1991, cand a devenit presedinte al FSN Bihor, potrivit Mediafax.

La alegerile din 20 mai 1990 a fost ales deputat de Bihor pe listele Frontului Salvarii Nationale. In aceasta calitate a detinut functia de membru al Comisiei pentru aparare si asigurarea ordinii publice din Camera Deputatilor. Si-a dat demisia din functia de membru al Parlamentului la data de 14 februarie 1992, fiind numit in functia de prefect al judetului Bihor.

 Vasile Blaga a indeplinit functiile de prefect de Bihor (1991-1993) si apoi de director general la Directia Regionala Vamala Oradea (1993-1996). In perioada 1994-1995 a urmat o serie de cursuri de specializare in domeniul vamal la Viena, respectiv Weiden in der Oberpfalz, Germania.

Vasile Blaga este membru fondator al Partidului Democrat (1991), detinand functia de presedinte al Organizatiei Judetene Bihor a PD (1991-1997).

In urma alegerilor din octombrie 1996, a fost ales senator de Bihor pe listele Partidului Democrat. In legislatura 1996-2000 a facut parte din Comisia pentru privatizare si administrarea activelor statului, precum si din Comisia pentru administratie publica si organizarea teritoriului. Intre anii 1997-2001 a indeplinit functia de secretar general al PD, iar in anul 1999 a absolvit Colegiul National de Aparare.

Intre anii 2000-2004, Blaga a lucrat ca expert parlamentar, iar in anul 2001, a fost ales in functia de vicepresedinte cu probleme organizatorice al PD si presedinte al PD Bucuresti.

Dupa alegerile generale din noiembrie 2004, in care a indeplinit functia de sef al campaniei prezidentiale a lui Traian Basescu, noul presedinte al Romaniei l-a numit pe Vasile Blaga, la 21 decembrie 2004, in functia de consilier prezidential pe probleme de aparare, securitate si siguranta nationala, sef al Departamentului Securitatii Nationale al Administratiei Prezidentiale.

A fost reales ca senator de Bucuresti pe listele Partidului Democrat pentru legislatura 2004-2008. Devine membru al Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala din data de 8 februarie 2007.

La data de 29 decembrie 2004, Vasile Blaga a fost numit in functia de ministru al Administratiei si Internelor in Guvernul Tariceanu, demisionand din cadrul Administratiei Prezidentiale. Din anul 2004, este si membru in Consiliul National de Conducere al Aliantei Dreptate si Adevar (PNL–PD). in anul 2005, este ales in functia de secretar general al Partidului Democrat.

Vasile Blaga a fost inlocuit din functie la data de 5 aprilie 2007, odata cu restructurarea Guvernului Tariceanu prin iesirea Partidului Democrat de la guvernare. In 2008, intra in cursa pentru Primaria Capitalei, fiind invins de independentul Sorin Oprescu.

Tot in anul 2008, a candidat pentru prima data in sistem uninominal, intr-un colegiu din sectorul 3, castigand, astfel, cel de-al treilea mandat de senator. In decembrie 2008, a fost numit ministru al Dezvoltarii Regionale, iar dupa retragerea PSD de la guvernare a detinut cu titlu interimar conducerea Ministerului de Interne, la care a renuntat in urma contestarilor fostului detinator al portofoliului, social-democratul Dan Nica.

Theodor Paleologu

 Cel de-al treilea candidat in cursa pentru sefia PDL,Theodor Paleologu, fiul lui Alexandru Paleologu si diplomat de la varsta de 32 de ani, este deputat PDL si fost ministru al Culturii, Cultelor si Patrimoniului National.

Theodor Paleologu s-a nascut in 1973 in Bucuresti si a crescut in mijlocul grupului de intelectuali din jurul tatalui sau, cunoscutul scriitor, senator si ambasador Alexandru Paleologu. Familia sa este stabilita in acelasi cartier al Capitalei inca din secolul al XVIII-lea, de unde si numele strazii Paleologu care, in mod simbolic, leaga bulevardul Carol de bulevardul Coposu.

Theodor Paleologu a candidat la alegerile din 30 noiembrie in colegiul 9 din sectorul 2, care include acest cartier, si a obtinut un mandat de deputat.

Theodor Paleologu a studiat la Liceul German din Bucuresti si, dupa 1990, s-a specializat in stiinte politice si filozofie la Sorbona si Ecole Normale Superieure din Paris, obtinand un doctorat in studii politice la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales si la Universitatea din Munchen, in 2001. A predat apoi la universitati din Europa si Statele Unite.

S-a lansat in diplomatie la 32 de ani, cand a devenit ambasador al Romaniei in Danemarca si Islanda, post pe care l-a detinut intre anii 2005 si 2008.

Theodor Paleologu provine dintr-o familie cu traditie in diplomatie. Tatal sau, scriitorul Alexandru Paleologu, a fost ambasador al Romaniei la Paris. De asemenea, Alexandru Paleologu a fost senator PNL, iar fiul si-a exprimat, la randul sau, simpatiile liberale.

Theodor Paleologu a renuntat la postul de ambasador pentru a candida, din partea PDL, la alegerile legislative din noiembrie 2008, in urma carora a obtinut un mandat de deputat, a ocupat functia de ministru al Culturii si este singurul candidat pentru sefia PDL care spune ca si-a scris singur motiunea pe care o va prezenta la Conventia Nationala.

Paleologu s-a remarcat prin discursul sau glumet si ironic, prin pipa purtata in coltul gurii atunci cind s-a inscris in cursa pentru presedintia PDL, dar si prin expresii de genul Basescu este "o pleasca" pentru PDL sau ca, daca partidul i-o cere, se va lupta cu energia unui "kamikaze" in alegerile din 2012 pentru Primaria Capitalei.

Paleologu si-a facut campanie in partid, mergand in teritoriu pe urmele lui Blaga sau ale lui Emil Boc si hotarand, in final, sa se inscrie la toate sectiunile de functii de conducere, adica si pentru functia de prim-vicepresedinte, vicepresedinte si secretar executiv. Glumind, spune ca, daca va decide sa iasa din politica, se gandeste sa plece singur in desert.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Numaratoare inversa pentru Boc si Blaga. Cine va castiga sefia PDL
Numaratoare inversa pentru Boc si Blaga. Cine va castiga sefia PDL

Inaintea alegerilor din PDL, tabara condusa de Blaga pare sa aiba mai multi sustinatori decat cea care-l prefera pe Boc, dar jocurile nu sunt facute. Basescu a anuntat ca va participa la CN a partidului, ceea ce ar putea schimba optiunile multora.

Realegerea lui Emil Boc in fruntea PDL, pas cu pas.Cronologia evenimentelor
Realegerea lui Emil Boc in fruntea PDL, pas cu pas.Cronologia evenimentelor

Cei 3 candidati la sefia PDL-ului, Emil Boc, Vasile Blaga si Theodor Paleologu, si-au prezentat motiunile in fata celor 1.400 de delegati. "Buldogul" Blaga a fost cel mai "rau", criticand in discursul sau conducerea lui Boc.

Traian Basescu, invitat de PDL la alegerile din 14 mai
Traian Basescu, invitat de PDL la alegerile din 14 mai

Presedintele Comisiei pentru organizarea Conventiei Nationale a PDL, Sulfina Barbu, a anuntat astazi ca partidul l-a invitat pe presedintele Traian Basescu la Conventia Nationala din 14 mai. Deocamdata, seful statului nu a dat un raspuns.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.