Băsescu: Nu am dreptul să candidez la președinția Republicii Moldova

Traian Băsescu
Inquam

Traian Băsescu, a declarat, duminică seara, că nu ar putea să candideze la președinția Republicii Moldova, așa cum s-a vehiculat pentru că nu are acest drept, potrivit Constituției, nefiind născut pe teritoriul Moldovei.

"Nu am dreptul. Uitați-vă în Constituția Republicii Moldova. Trebuie să fii născut pe teritoriul Republicii Moldova și trebuie să ... Au introdus o condiție mai acum câțiva ani, să ai cel puțin zece ani de când locuiești în Republica Moldova. Deci, cine spune așa ceva ori nu a citit Constituția Republicii Moldova, ori are pasiunea să bată câmpii", a spus Traian Băsescu la B1TV, relatează Agerpres.

Fostul președinte al României a susținut că, după Putin, în toate sondajele este dat ca cel mai popular om politic din afara Republicii Moldova, că este un pro-unionist, de aceea și-a și asumat crearea unui partid unionist, respectiv Partidul Unității Naționale, al cărui președinte de onoare este.

"Să nu vă gândiți că îmi văd o nouă carieră politică în Republica Moldova. Gestul pe care l-am făcut este acela de a ajuta — să accept să fiu președinte de onoare al unui partid nou — este acela de a ajuta la consolidarea curentului unionist", a afirmat Băsescu.

Fostul șef al statului a mai susținut că dosarul Republica Moldova "trebuie să fie o prioritate" și că "România are obligația să stimuleze curentul unionist, prin acțiuni politice și acțiuni de sprijinire a Republicii Moldova".

Citește și
Mircea Basescu se prezinta la sediul Directiei Nationale Anticoruptie, in Bucuresti, vineri, 3 iunie 2016
Mircea Basescu poate fi eliberat conditionat. A executat un an de inchisoare din pedeapsa de 4 ani primita
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Traian Băsescu a opinat că "cu cât trece mai mult timp, cu atât va fi mai scumpă reunificarea", acesta spunând că nu are "dubii" că ea se va produce cândva.

"Se va produce pentru că nicio nedreptate a istoriei nu a rămas necorectată până la urmă", a susținut fostul președinte al României.

Pe de altă parte, Băsescu a apreciat că, "deocamdată, nu sunt condițiile unui vot politic favorabil reunificării țării, nici la nivelul unui referendum, nici la nivelul Parlamentului".

Întrebat dacă România nu ar risca printr-o atitudine pro-unionistă să intre într-un conflict cu Federația Rusă, Traian Băsescu a menționat că "nu poate fi vorba de generarea unui conflict, pentru că România nu dorește o rezolvare prin forță".

Fostul președinte a menționat că, potrivit Actului final al Convenției pentru Securitate în Europa, frontierele se pot modifica numai pe cale pașnică, ceea ce înseamnă prin referendum sau prin vot al parlamentelor.

Băsescu a opinat că Federația Rusă va respecta Convenția, cu o singură condiție, respectiv să fie într-adevăr vot. "Nu confundați tratamentul pe care-l are Republica Moldova din partea Federației Ruse cu tratamentul pe care l-a aplicat Federația Rusă Crimeii", a spus acesta.

El a mai spus că nu există vreo analiză care să spună că la Moscova există tentația de a invada Republica Moldova.


"Republica Moldova, politic, nu poate fi invadată de Federația Rusă, chiar dacă au făcut în Transnistria exerciții. Face parte din tehnica de descurajare", a conchis fostul președinte al României.

Băsescu: Nu am fost invitat la Mărășești, nu e nicio problemă


"Nu am fost invitat, nu e nicio problemă, m-am uitat la ceremonie la televizor", a afirmat Traian Băsescu la B1TV.  După ce moderatorul emisiunii a punctat că în alte țări foștii șefi ai statului au fost invitați la ceremonii asemănătoare, Traian Băsescu a spus că "mai avem până la acest nivel la care foștii președinți să nu fie tratați ca dușmani ai președintelui în funcție".

Întrebat dacă există "o relație de dușmănie" între el și Klaus Iohannis, Traian Băsescu a răspuns negativ.  "Nu, Doamne ferește", a declarat fostul președinte.

Băsescu: Tudose pare mult mai ancorat în realități, pare a fi mult mai logic decât Dragnea

Traian Băsescu a susținut că s-a ajuns ca "în plină creștere economică" să se "ajusteze prostiile economice" făcute din 2012, odată cu instalarea Guvernului Ponta, și până acum.

"Mie, Tudose mi se pare mult mai așezat, că din gura lui am auzit 'nu se poate introduce impozitul pe cifra de afaceri', din gura lui am auzit 'nu e nicio eficiență să impozităm suplimentar salariile mari', din gura lui am auzit 'nu merge cu impozitul global pe gospodării'. Deci, Tudose care....e șahist, pare a fi mult mai logic decât Dragnea, care recită poeziile de proastă calitate pe care i le-a dictat Vâlcov. Tudose pare mult mai ancorat în realități și mai dispus să-și asume. Înțelege ce se întâmplă", a declarat Băsescu, la B1TV.

Senatorul PMP a susținut că "nu este o creștere (economică n.r.) sănătoasă", ci una "bazată pe consum, nu pe investiții" și care "va plesni" dacă Mihai Tudose nu va lua măsuri, punctând că situația se va agrava în a doua parte anului 2018.

"Eu zic că în a doua parte a anului 2018. Este o evaluare personală. (...). Dacă Tudose nu ia niște măsuri să stopeze umflarea cheltuielilor. (...). Noi am ajuns aproape la 9% cheltuieli cu salariile aparatului de stat. 9% din PIB. Este enorm, enorm", a susținut Băsescu.

El a opinat că, în curând, se va auzi următoarea formulare, respectiv "la fiecare zece salariați care pleacă mai angajăm unul".

În altă ordine de idei, Traian Băsescu a menționat că nu mai are nicio situație în care să fie "măcar suspect". El a spus că opt dosare s-au închis.

"S-a mai redeschis unul acum vreo trei luni și probabil că îl rezolvă procurorul, văzând că e o stupizenie, acea reclamație a vicepreședintelui Uniunii Arabilor din România, acel Năstase. Povestea e comică", a susținut Băsescu.

De asemenea, Traian Băsescu a opinat că Laura Codruța Kovesi își va duce mandatul de procuror șef al DNA la final. "Da. Feelingul meu este că își termină mandatul", a conchis fostul șef al statului.


 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Liderul PUN: Dacă îşi va redobândi cetăţenia moldovenească, atunci Băsescu va candida la parlamentarele din Republica Moldova
Liderul PUN: Dacă îşi va redobândi cetăţenia moldovenească, atunci Băsescu va candida la parlamentarele din Republica Moldova

Liderul Partidului Unităţii Naţionale (PUN) de la Chişinău, Anatol Şalaru, susține că fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, va candida la alegerile parlamentare din Republica Moldova, dacă va reuşi să-şi redobândească cetăţenia moldovenească.

Mircea Basescu poate fi eliberat conditionat. A executat un an de inchisoare din pedeapsa de 4 ani primita
Mircea Basescu poate fi eliberat conditionat. A executat un an de inchisoare din pedeapsa de 4 ani primita

Mircea Basescu poate fi eliberat conditionat, a decis miercuri Judecatoria Medgidia.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.