Liviu Dragnea, despre pensiile speciale, foarte mari: S-a greșit. Legea s-a făcut electoral

dragnea, tudose, iohannis
Inquam

Ordonanța care modifică legea pensiilor speciale va avea ca efect evitarea ca, în 2-3 ani, sistemul bugetar să fie în dificultatea de a susține restul pensiilor românilor, a explicat, duminică seara, președintele PSD, Liviu Dragnea.

El a precizat că cele mai multe prevederi ale legii pensiilor se păstrează, marea modificare referindu-se la faptul că pensiile speciale nu se mai actualizează, pentru cel care iese la pensie, cu creșterea salariului celui care rămâne pe un post similar, relatează Agerpres.

"Suntem în situația astăzi în care ne costă de la buget 6 miliarde de lei aceste pensii speciale. De la 1 ianuarie încep majorările de salarii cu câte 25% pe an ... în general, sunt categorii care, medicii de exemplu, care intră de la 1 martie total, și ne-am fi dus în 2018 cu un efort bugetar de 10 miliarde, doar pentru această categorie de pensii, iar în următorii 2-3 ani la 17 miliarde, ceea ce punea serios sub semnul întrebării dacă sistemul public de pensii mai poate fi susținut, adică pensiile pentru celelalte milioane de pensionari", a spus Liviu Dragnea, la România TV.

Acesta a amintit că pensiile militare și pensiile de serviciu beneficiază de o lege specială și că nu se calculează pe principiul contributivității, punctând că prin modificări s-au asumat câteva principii.

"Pensia netă să nu fie mai mare decât salariul net pe care l-ai avut și vorbim de media unor șase salarii pe care ți le alegi, s-a păstrat baza de calcul, ea este de 85%, s-a păstrat metodologia de calcul, nu s-a umblat la vârsta de pensionare, cu toate că în Europa nu este o vârstă atât de mică. Practic marea modificare care s-a produs se referă la faptul că pensiile speciale nu se mai actualizează cu creșterea salariului celui care este în locul tău sau care are același post sau aceeași funcție pe care ai avut-o tu", a spus liderul social-democrat, care a opinat că sunt câteva principii corecte.

Citește și
Liviu Dragnea
Afacerea "Belina": DNA verifica modul in care 80 de hectare de teren au ajuns la Teldrum, presupusa firma a lui Liviu Dragnea
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Întrebat cum explică existența, printre pensiile speciale, a unora foarte mari, de până la 20.000 de lei, liderul PSD a declarat că legea a fost făcută cu "neștiință" sau pe motive electorale și că se impunea modificarea ei deoarece îndrepta sistemul de pensii către blocaj.

"S-a greșit când s-a făcut legea, după părerea mea. Nu îmi dau seama, s-a făcut electoral, poate cu bună credință, dar cu multă neștiință, dar aplicarea ei an de an fără să fie schimbată aducea în 2-3 ani de zile la un blocaj, pentru că în fiecare an cresc salariile, în fiecare an impactul bugetar era foarte mare. E bine să înțelegem, aceste pensii de serviciu nu sunt alimentate din contribuția celor care beneficiază, sunt alimentate din bugetul de stat", a spus Dragnea.

Președintele PSD a mai spus că legea pensiilor speciale a determinat, înainte de apariția ordonanței care o modifică, ieșirea la pensie a peste 12.000 de persoane în anul 2016 și a peste 7.000 de la începutul acestui an.

Dragnea, despre perchezițiile la Ministerul pentru Relația cu Parlamentul: Mi s-a părut o acțiune exagerată, un exercițiu de forță

El a afirmat, duminică seară, că acest tip de informații — că Guvernul României este percheziționat (perchezițiile au vizat birouri ale Ministerului pentru Relația cu Parlamentul care se află în Palatul Victoria n.r.) — nu ne ajută ca țară, existând o disproporție între forțele folosite de anchetatori și obiectul cercetării, acela al unor concursuri de ocupare a funcției de consilier.

"Mie cel puțin mi s-a părut o acțiune exagerată. A vrut să fie un semnal de forță probabil, am înțeles că au fost 11, 14 nici nu mai știu, au fost mai mulți ofițeri să facă percheziții pentru un concurs... ca să dea știrea că Guvernul României este percheziționat. Ne ajută asta ca țară? Adică pe noi ca țară, nu vorbesc despre hrana orgoliului unor șefi de instituții. Nu cred că ne ajută ca țară. Pentru că se poate duce informația: Guvernul României a fost percheziționat. Până se mai află de ce a fost percheziționat...mare problemă... totuși într-o țară europeană să se întâmple așa ceva mie mie s-a părut un exercițiu de forță", a spus Liviu Dragnea la România TV.

Liderul PSD a adăugat că peste tot în lume se poartă "lupte pentru putere", care sunt legitime dacă sunt duse în cadrul legii și al Constituției și dacă se poartă de către grupările legitime — partide politice sau oameni politici.

"Dar în ultimii ani în România nu s-au îndeplinit aceste criterii, adică s-au amestecat tot mai mult instituții și șefi ai unor instituții care au vrut să acapareze partide, care au vrut să influențeze partide, care au vrut să divizeze partide, care au condamnat lideri, cazul meu, pe un dosar politic... nu mai e un secret pentru nimeni, nici pentru cei care nu recunosc", a mai spus Liviu Dragnea.

În cursul zilei de luni, procurori și ofițeri de poliție judiciară din cadrul DNA București au efectuat percheziții în patru birouri din cadrul Ministerului pentru Relația cu Parlamentul, care are sediul principal în Palatul Victoria. Acestea au vizat concursurile pentru ocuparea funcțiilor de consilier 1 și consilier 2, organizate de către minister în aceeași zi.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Un deputat USR a cerut ANI să verifice averea lui Liviu Dragnea
Un deputat USR a cerut ANI să verifice averea lui Liviu Dragnea

Un deputat USR cere Agenţiei Naţionale de Integritate să verifice averea liderului PSD Liviu Dragnea.

Afacerea
Afacerea "Belina": DNA verifica modul in care 80 de hectare de teren au ajuns la Teldrum, presupusa firma a lui Liviu Dragnea

Afacerea "Belina" ajunge in atentia expertilor.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Până și televiziunile din Rusia se arată îngrijorate de alegerile lui Trump. Un antivaccinist ar putea conduce Sănătatea
Până și televiziunile din Rusia se arată îngrijorate de alegerile lui Trump. Un antivaccinist ar putea conduce Sănătatea

Donald Trump continuă să facă numiri controversate în administrația pe care o va conduce în al doilea mandat la Casa Albă. Joi a venit rândul celui care va gestiona Ministerul Sănătății.

Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi
Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi

Armata rusă a lansat joi seara un atac cu drone dinspre Marea Neagră către regiunile sudice ale Ucrainei, lovind cu precădere Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi, relatează Ukrainskaia Pravda, potrivit News.ro.