100 de ani de la bătălia de la Mărășești. Mesajul lui Iohannis

Klaus Iohannis, Mihai Tudose
Inquam

Aproximativ 5.000 de persoane au participat, duminică, la Mărăşeşti, la comemorarea Centenarului luptelor din Primul Război Mondial.

Ceremonia a început la ora 20.00, odată cu sosirea preşedintelui Iohannis şi a premierului Tudose. În deschiderea evenimentului, trei avioane F16 au survolat cerul deasupra Mausoleului de la Mărăşeşti. Preşedintele Iohannis a decorat drapelele de luptă a mai multor unităţi militare, continuatoare a celor care au luptat în Primul Război Mondial.

În faţa celor aproximativ 5.000 de persoane a fost invitat să prezinte o scurtă istorie a luptelor din 1917 plutonierul în retragere Daniel Porumb, care a fost rănit în Irak în 2007 şi a rămas imobilizat într-un scaun cu rotile, paralizat de la gât în jos. În timpul discursului său, preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, au fost surprinşi de camerele de filmat ale TVR, care au transmis oficial evenimentul, folosindu-şi telefoanele mobile.

La finalul discursului plutonierului Porumb, preşedintele Iohannis a plecat din rândul invitaţilor şi s-a apropiat de militar, cu care a schimbat câteva cuvinte.

După acest moment, a urmat o îndelungată slujbă religioasă, pentru cinstirea eroilor căzuţi în Primul Război Mondial.

Citește și
Klaus Iohannis, Mihai Tudose
Klaus Iohannis, despre o discutie cu premierul Tudose: "Ne vom intalni cu siguranta". Mesajul presedintelui despre DNA
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

În cadrul ceremoniei, au susţinut discursuri preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Preşedintele Iohannis şi alţi oficiali au vizitat Mausoleul de la Mărăşeşti în finalul evenimentului, care a ţinut aproximativ o oră şi treizeci de minute.

Printre invitaţi s-au numărat preşedintele PSD, Liviu Dragnea, preşedintele PNL, Ludovic Orban, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, mai mulţi miniştri, în frunte cu Adrian Ţuţuianu (MApN) şi membri ai corpului diplomatic, care au depus coroane de flori.

Iohannis: Pacea poate fi menţinută doar prin integrarea europeană şi un angajament al fiecărei generaţii

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că în acest moment pacea este asigurată prin Uniunea Europeană şi prin eforturile fiecărei generaţii, pledând pentru unirea tuturor forţelor din societate de a contracara populismul şi demagogia.

Iohannis, la Centenarul Bătăliei de la Mărăşeşti:

"La un secol de la Primul Război Mondial, îi pomenim pe cei căzuţi în luptă care se odihnesc în pământul ţării noastre, indiferent de steagul sub care au luptat şi de limba în care au jurat credinţă acestuia. Fie-le ţărâna uşoară! Aceste locuri au fost martorele unuia dintre cele mai dramatice momente din istoria României, când prietenii ne erau puţini, aliaţii se aflau departe, iar inamicii ne înconjurau. O deviză curajoasă stă de atunci ca un legământ al Armatei noastre: Pe aici nu se trece! La un secol de atunci, România este un stat puternic, pe care aliaţii şi partenerii se pot baza, pilon de stabilitate şi securitate în această regiune. Iar acest lucru se datorează în mare măsură şi Armatei României.
Domnilor generali, ofiţeri, subofiţeri şi soldaţi", a afirmat Iohannis, în discursul său.

Preşedintele Iohannis a menţionat profesionalismul şi sacrificiile de care au dat dovadă în îndeplinirea misiunilor militarii români, afirmând că ei sunt continuatorii tradiţiilor de glorie ale Armatei Române din Marele Război.

"Viitorul ţării noastre a fost salvat de eroismul Armatei, izvorât din coeziunea societăţii în jurul unui proiect pentru o Românie nu doar Unită, dar şi pentru o Românie mai democratică şi mai incluzivă. Prin angajamentul clasei sale politice pentru reforma drepturilor electorale şi sporirea drepturilor economice, România anului 1917 avea să-şi dezvolte o solidaritate socială care a fost capabilă să conducă la importantele victorii de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, dar şi să se împotrivească ferm puternicelor tentative de bolşevizare", a mai spus Iohannis, subliniind meritul Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria, al Guvernului şi al politicienilor epocii, de a fi "însufleţit naţiunea prin exemplul lor de stăruinţă politică şi diplomatică".

Iohannis a mai spus că evenimentele tragice ale secolului XX ne-az arătat că libertatea, democraţia şi pacea nu se obţin şi nu se păstrează fără un angajament constant şi continuu, al fiecărei generaţii, iar în actualul context Uniunea Europeană este cea care poate asigura pacea pe viitor.

"Trăim de peste 70 de ani cea mai lungă perioadă fără conflicte armate din istoria continentului nostru. Aceasta se datorează existenţei Uniunii Europene, un proiect din care, de zece ani, şi România face parte. Cea de-a doua jumătate a secolului XX ne arată că pacea poate fi menţinută doar prin integrarea europeană. Că între aceasta şi păstrarea identităţilor naţionale există o deplină compatibilitate, atunci când clasa politică îşi asumă cu responsabilitate misiunea Uniunii: construirea unei Europe a securităţii, prosperităţii şi solidarităţii. Într-o perioadă în care valorile Uniunii Europene sunt atacate de populism şi demagogie, comemorarea Marelui Război aduce cel mai puternic argument în favoarea proiectului european: pacea!", a spus el.

Preşedintele a făcut un apel pentru unitate, ca toţi factorii de decizie să îşi unească energiile pentru a face din proiectul european o construcţie solidă pentru viitorul generaţiilor următoare.

"Implicarea activă a României în acest proces, inclusiv prin elaborarea unui proiect de ţară, reprezintă şi un angajament concret pentru dezvoltarea şi progresul ţării noastre. Cea mai de preţ recunoştinţă pe care o putem exprima faţă de sacrificiul generaţiei Marii noastre Uniri este de a ne asuma, la rândul nostru, cu responsabilitate, construirea unei Românii puternice şi încrezătoare în parcursul său. O Românie educată şi competitivă. O Românie care protejează drepturile şi libertăţile cetăţenilor săi oriunde s-ar afla, indiferent dacă sunt parte a unei majorităţi sau parte a unei minorităţi", a conchis el.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Iohannis: Le recomand pesedistilor sa mearga acasa, sa judece propriul program de guvernare si cand stiu ce vor sa spuna
Iohannis: Le recomand pesedistilor sa mearga acasa, sa judece propriul program de guvernare si cand stiu ce vor sa spuna

Presedintele Klaus Iohannis a comentat decizia coalitiei de a retrage propunerea privind impozitul pe cifra de afaceri si le-a recomandat liderilor PSD sa "judece" propriul program de guvernare si, cand stiu ce vor, sa prezinte tarii.

Klaus Iohannis, despre o discutie cu premierul Tudose:
Klaus Iohannis, despre o discutie cu premierul Tudose: "Ne vom intalni cu siguranta". Mesajul presedintelui despre DNA

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat ca va formula o concluzie despre activitatea Guvernului Tudose dupa ce va mai trece o perioada si ca se va vedea cu premierul "atunci cand va fi nevoie".

Romania s-ar putea dota cu rachete Patriot, care sa apere atat tara noastra, cat si Europa de Est.
Romania s-ar putea dota cu rachete Patriot, care sa apere atat tara noastra, cat si Europa de Est. "E un contract foarte bun"

Daca parlamentul aproba in aceasta toamna, Romania ar putea sa devina a 15-a tara din lume a carei aparare aeriana este asigurata de sistemul american anti-racheta Patriot.

Presedintele Klaus Iohannis, dupa sedinta CSAT:
Presedintele Klaus Iohannis, dupa sedinta CSAT: "Planul de inzestrare a Armatei a fost retras, timpul se scurge"

Modernizarea Armatei bate pasul pe loc. Documentul care ar fi trebuit sa stabileasca un plan pentru in urmatorii 10 ani a fost retras din sedinta de astazi a CSAT, pentru ca nu respecta suma care trebuie alocata apararii.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.