Vizele de Canada pentru romani, eliminate odata cu aprobarea acordului de liber schimb. Pe cine nemultumeste CETA

Ultimul update: Sambata 18 Februarie 2017 07:14
Data publicarii: Miercuri 15 Februarie 2017 11:16
Categorie: Internaţional

Veste buna pe care romanii o asteapta de multa vreme. In curand vom putea calatori in Canada fara vize.

Acest lucru a devenit posibil in urma unui vot istoric dat miercuri la Strasbourg, unde Parlamentul European a aprobat acordul de liber schimb cu aceasta tara. Tratatul va elimina 99 la suta din taxele vamale si prevede cooperarea în chestiuni sociale, de sanatate si de mediu. Documentul trebuie insa ratificat de toate parlamentele nationale si regionale din Uniunea Europeana.

In favoarea textului s-au pronuntat 408 eurodeputati - cei de dreapta, liberalii si majoritatea socialistilor, iar impotriva au votat verzii, extrema stanga, extrema dreapta si unii socialisti.

Prin adoptarea CETA se deschide calea pentru eliminarea vizelor de intrare în Canada pentru cetatenii romani si bulgari, aceasta fiind conditia pusa de Bucuresti si Sofia ca sa-si dea consimtamantul pentru tratat.

Eliminarea vizelor se va face in doua etape. Primii beneficiari vor fi romanii care au avut in ultimul deceniu o vizia canadiana temporara ori care au, in prezent, viza valida pentru Statele Unite. Incepand cu 1 decembrie 2017, toti romanii vor putea intra in Canada fara viza.

Mesaj fara precedent de la ambasade. SUA, Franta, Germania, Canada si Olanda critica OUG privind justitia si cer retragerea

Acordul, negociat timp de sase ani si incheiat dupa zile de agonie din cauza opozitiei valonilor, elimina tarifele vamale intre UE si Canada, cu exceptia celor pentru serviciile publice, serviciile audiovizuale si de transport si un numar redus de produse agricole.

Adversarii CETA îl considera antidemocratic, prea favorabil multinationalelor, permisiv in privinta mediului sau prea periculos pentru agricultura europeana.

Chiar inaintea votului de miercuri si-au facut glasul auzit cei care se opun acordului. Sute de oamenii au protestat în fata Parlamentului European din Strasbourg. Organizatia non-guvernamentală "Friends of the Earth Europe" a adus un Cal Troian gonflabil, in contextul in care CETA este uneori descris drept "Calul Troian" al SUA care, in opinia lor, ar permite multinationalelor americane sa invadeze piata europeana.

Militanti ai Greenpeace instalati in barci gonflabile pe bratul raului din apropiere de Parlamentul European au denuntat acordul ca fiind unul "toxic" prin intermediul unei statui simbolizand justitia pe cale de a se scufunda. Una dintre tintele criticilor o reprezinta tribunalele de arbitraj care vor putea fi sesizate de o companie, pentru a cere daune unui stat care ar lua masuri contrare intereselor sale.

Zeci de oameni au protestat in Canada, in semn de solidaritate cu manifestatiile din Romania.

Zeci de oameni au protestat in Canada, in semn de solidaritate cu manifestatiile din Romania. "Ramaneti in strada, luptati"

Atac Londra

Atac cu cuţit la metroul londonez. Un om a murit şi 2 sunt răniţi

Coreea de Nord îi avertizează pe aliaţii Americii. "Nu vor scăpa de pedepsă"

Turcia prelungeşte pentru a cincea oară starea de urgenţă, la cererea lui Erdogan

O celebră jurnalistă din Malta, ucisă de o bombă pusă sub maşina ei

35 de români, exploataţi în Italia pentru 1 euro pe zi. Un compatriot îi "ademenea"

Mărturii răvăşitoare despre violenţa incendiilor din California. Doi tineri trec cu mașina prin foc

sofer roman prins in Ragusa

Şofer român beat, prins în Sicilia cu o cantitate record de droguri

Gerard Butler, implicat într-un accident de motocicletă. Care e starea lui

Cum arată controversatul Muzeu al Bibliei. Investiția din SUA a costat 500 mil. dolari

O tânără originară din România a murit după ce a căzut din catedrala Saint Paul din Londra

Cel puţin 6 oameni au murit în ultimele ore şi câteva zeci au fost răniţi uşor din cauza celor 300 de incendii din Portugalia

Doi aliați antrenați de americani duc lupte grele pentru petrolul din Kirkuk