Un Boeing 777 s-a prabusit la aterizare si a luat foc in San Francisco. 2 persoane au murit. VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

Incident infiorator pe aeroportul din San Francisco: un avion Boeing al unei companii sud-coreene a ratat aterizarea, s-a rupt pe pista si a luat foc. In aeronava erau 291 de pasageri si 16 membri ai echipajului.

Majoritatea s-au salvat inainte ca aparatul de zbor sa fie mistuit de flacari. Doi oameni au murit insa, si 182 au ajuns la spital. 49 dintre raniti, printre care si doi copii, se afla in stare critica. Iar o persoana este si acum data disparuta.

Cele doua persoane care au murit sunt pasageri de nationalitate chineza, a declarat duminica presedintele general al companiei sud-coreene, in cadrul unei conferinte de presa, relateaza AFP. "Cele doua victime sunt de nationalitate chineza", a declarat Yoon Young-Doo, precizand ca acestea se aflau in partea din spate a avionului, a carui coada a lovit pista, potrivit primelor marturii.

Aeronava de tip Boeing 777 a companiei Asiana Airlines decolase de pe aeroportul din Shanghai, China. A avut o escala in Seul, Coreea de Sud, si - pana la aterizarea in San Francisco - zburase 10 ore si 23 de minute neintrerupte. Problemele au aparut inainte ca avionul sa atinga pista.

Potrivit martorilor, aeronava a avut probleme serioase inca de la pregatirea pentru aterizare, pierzandu-si echilibrul si clatinandu-se, inainte de contactul cu pista. Contactul a fost dur, avionul oprindu-se dupa cateva sute de metri de aterizare fortata, pe parcursul careia s-a dezintegrat partial, pierzand coada si trenul de aterizare.

Citește și
Accident aviatic
Show aviatic dramatic in SUA. O femeie cascador si un pilot au cazut cu avionul si au murit
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Majoritatea pasagerilor au reusit sa scape pe toboganele de evacuare. Dar aeronava s-a aprins pana sa iasa toti.

Martor: "Era mult prea aproape de sol. Trenul de aterizare si coada au atins pamantul dinainte sa ajunga la pista si apoi s-a prabusit cu totul."

Pasageri in cursa groazei din San Francisco: "Cei din mijlocul avionului au fost cel mai protejati"

Tatal unei pasagere: "Fiica mea m-a sunat chiar dupa accident. Mi-a zis ca au iesit de pe pista si trenul de aterizare s-a desprins."

Pompierii au intervenit imediat cu spuma, insa incendiul a distrus mare parte din aeronava. Pasagerii au fost evacuati rapid inainte de izbucnirea incendiului care a cuprins avionului. Cu toate acestea, multi au suferit arsuri. Focul a distrus complet interiorul, arzand pana si partea metalica superioara a fuselajului, fumul negru fiind vizibil de la distanta.

Imaginile care arata dezastrul sunt impresionante: partea superioara a fuselajului e complet distrusa de flacari, iar interiorul e calcinat. Resturi din coada, una dintre aripi, dar si trenul de aterizare sunt imprastiate pe o distanta de cativa kilometri.

In aeroport, rudele si prietenii celor aflati la bord, au urmarit cu groaza imaginile transmise in direct de televiziuni: "Nu stiu decat atat: avionul a luat foc. Nimeni nu ne spune nimic, ne-au inchis de 3 ori telefonul. Cei de la biroul de informatii ne trimit la biroul Asiana..."

La bordul aeronavei se aflau 141 de cetateni chinezi, 77 coreeni, 61 americani si un japonez. Printre pasagerii aflati la bord se numara si vicepresedintele adjunct al companiei sud-coreene Samsung, David Eun, care a postat pe contul sau de Twitter o poza cu epava avionului insotita de mesajul "Tocmai m-am prabusit pe SFO. Coada s-a rupt. Majoritatea pasagerilor par bine. Eu sunt bine. Incredibil...".

Acesta a mai adaugat "Pompierii si echipele de salvare sunt peste tot. Evacueaza ranitii. Nu m-am mai simtit asa de la 9/11", conform mesajelor postate de Eun pe Twitter, citate de BBC News.

Cronologia evenimentelor, sambata, 6 iulie 2013:

Un Boeing 777 al companiei aeriene Asiana Airlines a luat foc pe aeroportul international din San Francisco dupa ce a ratat aterizarea sambata dupa-amiaza, conform autoritatii federale a aviatiei (FAA), citata de AFP.

USA Today scrie ca bilantul victimelor in urma accidentului aviatic de la San Francisco a ajuns la doi morti si 61 de raniti.

Potrivit CNN, la Spitalul General din San Francisco au fost internati zece pasageri ai avionului, toti in stare critica. Este vorba de sase femei si patru barbati. O a 11-a persoana aflata la bordul Boeingului 777 se afla la o alta unitate medicala.

Pe de alta parte, BBC, care citeaza surse diplomatice, informeaza ca cel putin o persoana si-a pierdut viata in urma accidentului aviatic, iar alte aproximativ 30 sunt ranite.

UPDATE 23:35 FAA (Autoritatea Federala de Aviatie) a confirmat ca accidentul s-a produs la aterizare. Autoritatile nu au raportat eventuale victime insa imaginile transmise de televiziuni aratau aparatul incercuit de masini de pompieri, cu coada lipsa. Incendiul a fost stins.

Aparatul se afla pe o bucata de pamant paralela cu pista de aterizare, cu jumatatea din fata a fuselajului partial arsa si fara coada. In locul unde avionul pare sa fi atins pamantul pe pista, la cateva sute de metri in spate, erau vizibile numeroase resturi si ceea ce semana cu coada avionului.

"Botul avionului era mai ridicat decat este normal pentru un avion in curs de aterizare si mi-am spus ca asta este ciudat", a marturisit Stephen Dear, un martor al accidentului, pentru ABC.

"S-a apropiat din ce in ce mai mult si am vazut cum coada loveste solul".

FAA a anulat toate zborurile cu destinatia sau cu plecarea de pe aeroportul din San Francisco, iar accesul la aeroport a fost inchis.

UPDATE 23:25 Potrivit BBC NEWS, la bordul avionului se aflau 290 de pasageri si echipajul format din 12 persoane.

UPDATE 23:00 Jumatate din cabina avionului a fost arsa, interiorul avionului fiind vizibil cu ajutorul camerelor din elicopterele televiziunii.

Aparatele Boeing 777 sunt aparate de cursa lunga care pot contine de la 246 la 300 de locuri, conform site-ului Asiana Airlines.

UPDATE 22:52 Potrivit BBC News, nu exista nicio informatie despre eventualele victime. Aceeasi sursa spune ca avionul era pe pista in momentul in care a fost cuprins de fum.

Pompierii si echipele de salvare sunt la fata locului.

Pana in momentul de fata nu se cunosc cauzele incidentului si nici cate persoane se aflau la bord, insa este cunoscut faptul ca un Boeing 777 poate transporta si 300 de pasageri.

Asiana Airlines este o companie aeriana din Coreea de Sud.

Un pasager, David Eun, a postat o fotografie pe Twitter si a scris urmatorul mesaj: "Tocmai am aterizat fortat la San Francisco... Toata lumea pare sa fie bine. Eu sunt OK... Suprarealist... Pompierii si echipele de salvare sunt peste tot. Evacueaza raniti. Nu m-am mai simtit astfel din 11 septembrie.

Anthony Castorani, un martor al incidentului, a declarat pentru CNN ca a vazut o minge de foc atunci cand avionul a atins pista.
 

Autoritatile nu au raportat eventuale victime insa imaginile transmise de televiziuni aratau avionul in flacari pe o pista a aeroportului.

 

BBC News relateaza pe site-ul sau ca fotografii postate pe Twitter aratau pasageri fiind evacuati pe iesirile gonflabile de urgenta.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Pasageri in cursa groazei din San Francisco:
Pasageri in cursa groazei din San Francisco: "Cei din mijlocul avionului au fost cel mai protejati"

Printre pasagerii cursei aeriene care s-a prabusit pe aeroportul din San Francisco s-a aflat si Elliot Stone, care se intorcea acasa de la un turneu de arte martiale care avusese loc in Coreea de Sud.

Show aviatic dramatic in SUA. O femeie cascador si un pilot au cazut cu avionul si au murit
Show aviatic dramatic in SUA. O femeie cascador si un pilot au cazut cu avionul si au murit

Un accident dramatic a indoliat un show aviatic din Ohio. O femeie cascador, care facea echilibristica pe aripa unui avion, biplan, a murit dupa ce aparatul s-a prabusit in timpul unei manevre.

Un avion a aterizat de urgenta la Londra: motorul a luat foc din cauza unui stol de pasari
Un avion a aterizat de urgenta la Londra: motorul a luat foc din cauza unui stol de pasari

Doua piste ale Aeroportului Heathrow au fost inchise temporar vineri, in urma unui incident implicand un avion, care nu s-a soldat cu raniti, a anuntat o purtatoare de cuvant a aeroportului international londonez

Recomandări
FMI: Riscul de recesiune a economiei mondiale este minim, în ciuda incertitudinilor geopolitice
FMI: Riscul de recesiune a economiei mondiale este minim, în ciuda incertitudinilor geopolitice

Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică, relatează CNBC.

Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat
Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat

O explozie puternică a transformat miercuri noapte într-o ruină o clădire pentru nefamiliști din Craiova. O femeie a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital, după ce o parte din primul etaj s-a prăbușit.

WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche
WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche

După şase luni de conflict împotriva Hamas, publicul israelian este profund divizat în ceea ce priveşte modul în care se poate câştiga războiul din Fâşia Gaza.