VIDEO. Presa israeliana: Revolutia araba bate la usa Israelului

×
Codul embed a fost copiat

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat duminica seara ca Israelul este decis sa-si apere frontierele. Declaratia lui vine dupa o serie de incidente violente, produse la granitele cu Siria si Libanul, in timpul unor manifestatii palestiniene.

"Am dat ordin armatei sa actioneze cu retinere maxima, dar si sa impiedice fortarea frontierelor noastre", a declarat premierul israelian, Benjamin Netanyahu, citat de AFP. "

Speram ca linistea si calmul sa revina in scurt timp. Dar suntem decisi sa ne aparam frontierele si suveranitatea, a adaugat el.

Armata israeliana a deschis focul in platoul Golan, dupa ce manifestanti palestinieni veniti din Siria au patruns in zona controlata de Israel. Surse medicale au afirmat ca doi manifestanti au fost ucisi si alti patru au fost grav raniti.

Citește și
Cotidianul The Independent
A refuzat sa-si dea sutienul jos! Scandal la paza premierului Netanyahu
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”
Incidentele de duminica sunt unele dintre cele mai grave produse la granita dintre cele doua tari dupa razboiul israeliano-arab din 1973. La randul sau, armata libaneza a anuntat ca zece persoane au fost ucise dupa ce militarii israelieni au deschis focul la frontiera, unde mii de refugiati palestinieni manifestau in localitatea Maroun ar-Ras, la numai un kilometri de teritoriul israelian.

Premierul Netanyahu a precizat, in alocutiunea sa, ca manifestatiile "nu se refera la granitele din 1967, ci reprezinta o repunere in discutie a insasi existentei Israelului". El i-a criticat si pe adversarii Israelului, care "comemoreaza Nakba, catastrofa reprezentata in ochii lor de crearea Israelului", facand referire la sensul literal al cuvantului "nakba" in araba.

"Revolutia araba bate la usa Israelului"

 Acesta este titlul unui articol din cotidianul israelian Haaretz care precizeaza ca riscul ca presedintele Siriei, Bashar Assad, sa arunce in aer calmul de la granite este mai putin periculos decat perspectiva inlaturarii sale de la putere. In plus, Israelul arunca vina pentru producerea acestor incidente pe presedintele Bashar si pe ..Iran.

Potrivit BBC, Israelul sustine ca zeci de manifestanti palestinieni din Siria au depasit cordonul instalat de armata, apropiindu-se de gardul de sarma ghimpata de pe granita, de unde au inceput sa arunce pietre in directia militarilor israelieni. Acestia au ripostat, deschizand focul asupra manifestantilor, potrivit armatei si serviciilor de securitate libaneze.

Palestinienii au vrut astfel sa marcheze "Nakba", adica "Ziua Catastrofei", care se refera la infiintarea statului Israel in 1948 si exodul palestinian care a urmat dupa aceasta data.

Din acest motiv, mii de persoane s-au adunat la limita stabilita prin acordul israeliano-sirian de incetare a focului, pentru a marca implinirea a 63 de ani de la "Nakba", iar, conform presei israeliene, intre 100 si 200 de persoane au reusit sa intre in zona controlata de Israel.

 Armata israeliana a denuntat "un act foarte grav si violent" din partea Siriei, care "ameninta securitatea locuitorilor Israelului si incalca teritoriul acestuia". Fortele israeliene au afirmat ca au ranit cateva zeci de manifestanti care reusisera sa intre in localitatea Majdal Chams, in zona controlata de Israel, decizia de a deschide focul fiind luata pentru "a-i impiedica pe rebeli sa se infiltreze in teritoriul israelian".

"Este un act foarte grav si violent, care ameninta securitatea locuitorilor Israelului si incalca teritoriul acestuia", a declarat purtatorul de cuvant al armatei, locotenent-colonelul Avital Leibovitz.

"Puterea din Siria a organizat aceasta manifestatie violenta pentru a incerca sa deturneze atentia opiniei mondiale de la ceea ce se petrece in orasele sale", a apreciat Leibovitz, referindu-se la reprimarea sangeroasa a manifestatiilor din Siria.

 La randul sau, Siria a denuntat "actele criminale" ale Israelului, dupa ce armata israeliana a deschis focul in Podisul Golan si in sudul Libanului, pentru a impiedica mii de manifestanti palestinieni sa patrunda pe teritoriul sau.

"Denuntam ferm actele criminale ale Israelului impotriva poporului nostru in Podisul Golan, in Palestina si in sudul Libanului, soldate cu mai multi morti si raniti", se arata intr-un comunicat al Ministerului de Externe de la Damasc. "Israelul va trebui sa-si asume responsabilitatea integrala pentru actele sale", adauga comunicatul citat.

Articol recomandat de sport.ro
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Citește și...
Israelul afirma ca Iranul a trimis doua nave de razboi in Marea Mediterana
Israelul afirma ca Iranul a trimis doua nave de razboi in Marea Mediterana

Ministrul israelian al Afacerilor Externe, Avigdor Lieberman, a afirmat miercuri ca Iranul a trimis doua nave de razboi in Marea Mediterana prin Canalul Suez si si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu acest gest calificat drept o "provocare".

A refuzat sa-si dea sutienul jos! Scandal la paza premierului Netanyahu
A refuzat sa-si dea sutienul jos! Scandal la paza premierului Netanyahu

Un incident mai putin obisnuit a avut loc marti, la conferinta de presa anuala organizata de premierul israelian Benjamin Netanyahu. Cativa jurnalisti straini s-au plans ca au fost obligati de fortele de securitate sa se dezbrace, ca sa fie verificati.

Culmea spionajului: arabii au arestat un vultur banuit a fi agent israelian
Culmea spionajului: arabii au arestat un vultur banuit a fi agent israelian

"E spion Mossad!" Si de la suspiciune pana la arestarea vinovatului nu a fost decat un pas. Nu vorbim de agentul 007, ci de un vultur periculos, banuit de tradare. Pasarea a fost prinsa in timp ce zbura intr-o zona rurala din Arabia Saudita.

Recomandări
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul

Liderii sud-coreean şi român s-au angajat să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă să se impună ca al patrulea exportator de armament din lume.

Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja

Medicul Cătălin Cîrstoiu nu va mai fi candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei. Decizia a fost luată de Coaliție după o ședință maraton, care a durat peste 14 ore. 

Kievul se mai și refuză. Statele NATO care nu vor să furnizeze Ucrainei arma pe care o cere cu insistență
Kievul se mai și refuză. Statele NATO care nu vor să furnizeze Ucrainei arma pe care o cere cu insistență

În așteptarea ajutorului american, Kievul face presiuni la nivel european pentru a obține sisteme de apărare anti-rachetă. Ucraina are nevoie urgentă de șapte astfel de baterii și, până acum, a obținut un angajament și multe promisiuni.