Nelson Mandela a murit. Fostul presedinte al Africii de Sud avea 95 de ani

×
Codul embed a fost copiat

NELSON MANDELA, fostul presedintele al Africii de Sud, a murit joi, 5 decembrie 2013, la varsta de 95 de ani, in locuinta sa din Johannesburg. Anuntul decesului a fost facut de actualul presedinte al tarii, Jabob Zuma.

"Mandela s-a stins", a declarat Zuma. "Scumpul nostru Madiba va avea funeralii de stat", a adaugat el, anuntand ca drapelul va fi coborat in berna incepand de vineri si pana la inmormantare.

NELSON MANDELA A MURIT a fost dus la locuinta sa, dupa ce a stat mult timp in stare extrem de grava la spitalul Pretoria, fiind tinut in viata doar de aparate.

NELSON MANDELA a fost vizitat in perioada spitalizarii de mai multi batrani ai clanului regal thembu, de unde fostul presedinte provine. Clanul regal thembu apartine etniei xhosa, originara din actuala provincie Eastern Cape (sud), de unde provine fostul presedinte.

Vizita a fost decisa in timpul unei reuniuni familiale, la Qunu (sud), satul despre care Mandela spune ca a petrecut cei mai frumosi ani din copilaria sa si unde ar vrea sa fie inmormantat.

Citește și
Nelson Mandela
Nelson Mandela - simbolul libertatii. Din detinut, primul presedinte de culoare al Africii de Sud
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Starea lui Nelson Mandela, in varsta de 95 de ani, s-a agravat in aceasta vara si a fost internat de urgenta la 8 iunie, dupa o recidivare a infectiei pulmonare care il chinuie de doi ani si jumatate.

ARHIEPISCOPUL BISERICII ANGLICANE DIN AFRICA DE SUD S-A RUGAT ALATURI DE SOTIA LUI MANDELA

Arhiepiscopul Capului Bunei Sperante, liderul bisericii anglicane din Africa australa, Thabo Makgoba, a venit sa se roage in vara la spitalul din Pretoria. El s-a rugat alaturi de Graca Machel, sotia lui Mandela de 15 ani precum si alaturi de alti membri ai familiei fostului sef de stat, erou al luptei anti-apartheid, a precizat pentru AFP anturajul arhiepiscopului.

Atunci, Thabo Makgoba a facut apel catre sud-africani sa se pregateasca pentru a tine doliu dupa Nelson Mandela. Iar acestea sunt aceleasi cuvinte pe care le-a folosit pentru a aduce sustinere spirituala familiei apasate de incercari.
"Fie ca binecuvantarea ta sa se pogoare asupra lui Madiba acum si pentru totdeauna. Dai, te rugam, o noapte linistita si un sfarsit perfect si bun", a spus acesta, conform textului rugaciunii sale transmise catre AFP.

Acesta s-a mai rugat la Dumnezeu pentru familia si cei care se ocupa de Mandela "da-le curajul tau sfant si comoara credintei tale, astfel incat sa isi piarda frica pentru a putea face fata suferintei lor (...). Fie ca ei sa poata cunoaste adevarul promisiunii tale «Binecuvantati fie cei ce plang, caci ei vor fi mangaiati»".

El s-a rugat pentru ca "echipa medicala sa stie cum sa-si foloseasca competentele cu intelepciune si bunatate in tratarea lui Madiba pentru ca acesta sa se simta bine" si in general pentru ca "fiecare (din Africa de Sud) sa resimta cu recunostinta tot binele pe care el l-a facut pentru noi si natiunea noastra si sa ii poata onora amintirea in decursul propriei vieti".

"Fie ca iubirea ta sa ne inconjoare si sa il imbratiseze mai ales pe Madiba, Graca cu compasiune, consolare si convingerea ca nu i-ai abandonat niciodata, ci ca ii vei da lui Madiba vindecarea eterna si alinarea durerii si a suferintelor", a adaugat arhiepiscopul Capului care ocupa la varsta de 53 de ani scaunul unui alt erou al luptei anti-apartheid si laureat al premiului Nobel pentru pace Desmond Tutu.

Crescut in crestinism la fel ca aproximativ 80 la suta din compatriotii sai de astazi, Nelson Mandela a fost botezat intr-o parohie metodista ce apartine bisericii Wesleyan Methodist si a fost educat de misionari.

Acesta si-a marturisit intotdeauna credinta in forta pe care fiinteie umane o pun in religia lor si credea in rolul Bisericilor in reconcilierea nationala, insa a declarat el insusi ca "nu este in mod special religios sau inclinat catre spiritualitate" ci foarte atasat sa nu faca din religie altceva decat "un aspect privat si personal".

 

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Nelson Mandela a murit. Semnificatiile celor sase nume ale fostului presedinte al Africii de Sud
Nelson Mandela a murit. Semnificatiile celor sase nume ale fostului presedinte al Africii de Sud

Nelson Mandela a devenit o personalitate internationala in cei 27 de ani in inchisoare indurati luptand impotriva apartheid-ului, sistemul de segragare rasiala din Africa de Sud.

Nelson Mandela - simbolul libertatii. Din detinut, primul presedinte de culoare al Africii de Sud
Nelson Mandela - simbolul libertatii. Din detinut, primul presedinte de culoare al Africii de Sud

Nelson Mandela a fost rand pe rand un militant antiapartheid inversunat, detinutul politic cel mai celebru din lume si primul presedinte de culoare al Africii de Sud, unde se bucura de un imens cult al personalitatii pe care nu l-a dorit cu adevarat.

Viata lui Nelson Mandela.
Viata lui Nelson Mandela. "Lungul drum spre libertate" al fostului presedinte al Africii de Sud

Nelson Mandela a fost un politician si activist foarte popular, fiind numit de sud-africani “parintele natiunii”, dar si controversat. A ramas in istorie prin modul in care a militat pentru egalitatea rasiala si drepturile persoanelor de culoare.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.