Romanii au aprins lumanari si depus flori, la Ambasada Frantei din Bucuresti. Adunarea de reculegere de la miezul zilei

×
Codul embed a fost copiat

Reactia fireasca a multor romani, marcati de masacrul de la Paris, a fost sa vina cu flori si lumanari in fata ambasadei Frantei de la Bucuresti.

Parca prea multa durere s-a strans in aceste doua saptamani, peste Romania, si cu atat mai mult oamenii au tinut sa fie solidari cu mortii si ranitii din Capitala Frantei. In cartea de onoare de la ambasada au semnat si francezi care traiesc in Romania si politicieni care au vrut sa transmita condoleante.

O adunare de reculegere, solidaritate si unitate a avut loc duminica, incepand cu ora 14,00, in fata Ambasadei Frantei, a anuntat reprezentanta diplomatica la Bucuresti.

Adunarea se adreseaza "tuturor francezilor, precum si tuturor acelora care doresc sa isi exprime sustinerea pentru Franta in aceste momente deosebit de dureroase", a precizat Ambasada Frantei in Romania pe pagina sa de Facebook.

Un minut de tacere va fi tinut luni la pranz (11:00 GMT) pe intreg teritoriul Frantei, unde drapelele vor fi coborate in berna in semn de omagiu la adresa celor care si-au pierdut viata vineri seara intr-o serie de atentate care au avut loc la Paris, a declarat o sursa apropiata biroului prim-ministrului francez, transmite sambata France Presse

Citește și
explozii Stade de France
Scene ireale pe Stade de France, dupa un atac kamikaze. Corespondentul Sport ProTV, Adi Costeiu, povesteste clipele de cosmar
Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”

Imediat dupa atacul de la Paris, presedintele Klaus Iohannis a declarat solidaritate fata de poporul francez. La fel a procedat si Victor Ponta, dar si Traian Basescu.

Dar fostul presedinte a postat un mesaj acid pe pagina sa de pe o retea de socializare. In timp ce liderii politici romani au reactionat, si Ministerul Afacerilor Externe atrage atentia romanilor care calatoresc in Franta. La granite sunt controale, iar starea de urgenta a fost decretata pe tot teritoriul tarii. Totodata, romanii sunt sfatuiti sa respecte avertismentele de siguranta transmise de autoritatile franceze si sa evite orice deplasare in zonele afectate de atentate.

Mesaj de condoleante transmis de presedintele Iohannis omologului sau Francois Hollande

Presedintele Klaus Iohannis i-a transmis presedintelui Republicii Franceze, Francois Hollande, un mesaj de condoleante in urma sangeroaselor atacuri teroriste care au avut loc, vineri seara, la Paris, a informat, intr-un comunicat de presa, Administratia Prezidentiala.

"Cu profunda tristete am aflat despre seria de atentate care au avut loc in seara de 13 noiembrie a.c. la Paris si care au provocat numeroase victime. Doresc sa va adresez, in numele meu si al Romaniei, toate condoleantele mele si v-as fi recunoscator sa le transmiteti familiilor indoliate. Romania condamna energic aceste acte de lasitate vrednice de dispret. In aceste momente dificile pentru poporul francez, Romania este alaturi de dumneavoastra, mai mult ca niciodata, hotarata sa intareasca cooperarea cu tara dumneavoastra pentru a lupta contra flagelului terorismului", se arata in textul mesajului adresat de presedintele roman omologului francez.

Bilantul provizoriu al atentatelor teroriste comise vineri noaptea la Paris a ajuns la 128 de morti si 180 de raniti, dintre care cel putin 80 in stare grava, potrivit unei surse apropiate Parchetului general francez, informeaza AFP si Reuters

O carte de condoleante online a fost deschisa pe site-ul Ambasadei Frantei la Bucuresti

O carte de condoleante online a fost deschisa, sambata, pe site-ul Ambasadei Frantei la Bucuresti, persoanele care doresc putand sa adreseze mesaje la adresa [email protected].

Printre primele mesaje postate pe site sunt cele ale presedintelui Klaus Iohannis, premierului desemnat Dacian Ciolos si ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, precum si ale ambasadelor Spaniei si Ucrainei la Bucuresti.

Bilantul provizoriu al atentatelor teroriste comise vineri noaptea la Paris a ajuns la 128 de morti si 180 de raniti, dintre care cel putin 80 in stare grava, potrivit unei surse apropiate Parchetului general francez, informeaza AFP si Reuters.

Klaus Iohannis: "Am primit cu durere si consternare stirea"

Pe pagina sa de pe o retea de socializare, presedintele Klaus Iohannis si-a exprimat solidaritatea si compasiunea fata de poporul francez.

"Am primit cu durere si consternare stirea privind atacurile teroriste sangeroase care au avut loc la Paris si au indoliat intreaga lume. Imi exprim, in numele meu si al poporului roman, solidaritatea cu autoritatile de la Paris si cu natiunea franceza. Aceste atacuri barbare, care au secerat vietile a zeci de oameni nevinovati, trebuie sa fie un semnal pentru intreaga comunitate internationala: sa aratam si mai multa determinare in combaterea terorismului si in apararea valorilor umanitatii. Dumnezeu sa-i odihneasca pe cei disparuti si sa-i aiba in grija pe cei raniti!", a scris Klaus Iohannis pe Facebook

Si Victor Ponta a scris un mesaj pe contul sau: "Regret profund si sunt socat de tragedia (cu repetitie, din pacate) de la Paris! Anul 2015 a inceput si se termina in acelasi fel - violenta, morti, haos, debusolare! Condoleante Frantei si poporului francez."

Mesajul transmis de Traian Basescu este unul dur. Fostu presedinte atrage atentia asupra valului de migranti care a cotropit Europa intr-un timp foarte scurt.

Traian Basescu: "In Europa avem o singura solutie: uniti fara rezerve impotriva islamismului terorist. Repatrierea imediata a celor care au invadat Europa in acest an, consolidarea si inchiderea frontierelor UE pentru migrantii musulmani printre care se strecoara grupari teroriste sunt o necesitate imediata. OAMENI BUNI, intelegeti ca razboiul terorist s-a mutat pe teritoriul Uniunii Europene."

Si Ministerul Afacerilor Externe condamna in mod ferm atacurile care au avut loc in capitala Frantei si sustine ca poporul roman se declara solidar cu cel francez.

Comunicat MAE: "Romania este alaturi de Franta si va continua sa sprijine lupta impotriva terorismului international. In aceste momente dificile, Ministerul Afacerilor Externe transmite condoleante familiilor victimelor si exprima intreaga solidaritate a poporului roman cu poporul francez."

Dacian Ciolos s-a declarat "profund socat"

"Sunt profund socat de atentatele teribile de la Paris. Din pacate, este inca o dovada ca trebuie sa facem mai mult pentru a combate terorismul, ura si ideologiile radicale. Condoleante familiilor lovite si putere ranitilor care se lupta sa supravietuiasca", a scris Dacian Ciolos, pe pagina sa de Facebook.

Bilantul inca provizoriu al atacurilor simultane comise vineri seara in Paris si in zona Stade de France se ridica la cel putin 120 de morti si peste 200 de raniti, dintre care 80 in stare grava.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, si-a exprimat sambata "intreaga compasiune si solidaritatea" fata de poporul francez, afirmand ca "orice acte de terorism trebuie condamnate ferm". ''Am aflat cu profunda tristete despre atentatele teroriste de noapte trecuta, din capitala Frantei, in urma carora zeci de cetateni francezi au fost ucisi si alte sute au fost raniti. Este tragic ca oameni nevinovati, lipsiti de aparare, au fost ucisi intr-un mod las, intr-o actiune lipsita de sens. Vreau sa imi exprim intreaga compasiune si solidaritatea fata de poporul francez. Cred cu tarie ca orice acte de terorism trebuie condamnate ferm, iar in aceste momente gandurile noastre merg catre familiile victimelor. Poporul francez a fost greu incercat in aceasta perioada, dar democratia si idealurile comune trebuie sa-si continue calea, indiferent de obstacole'', a scris Dragnea, pe Facebook.

Patriarhul Daniel a transmis un mesaj de "compasiune si solidaritate cu poporul francez"

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane a adresat, sambata, un mesaj de compasiune si solidaritate cu poporul francez, in urma atentatelor de vineri seara de la Paris.

"Cu multa durere si intristare in suflet, ne rugam pentru victimele cumplitelor atentate teroriste de la Paris din seara zilei de 13 noiembrie 2015. Preamilostivul Dumnezeu sa odihneasca in pacea si iubirea Sa sufletele celor decedati, sa consoleze familiile indoliate si sa daruiasca sanatate celor raniti! Totodata, in numele Patriarhiei Romane, exprimam profunde sentimente de compasiune si solidaritate cu poporul francez greu incercat", se precizeaza in mesajul patriarhului Daniel, transmis de Biroul de presa al Patriarhiei Romane.

Atentatele teroriste comise vineri seara la Paris si soldate cu cel putin 120 de morti si peste 200 de raniti, dintre care 80 sunt in stare grava, au avut loc in sase locuri diferite, de la Stade de France, situat in suburbiile nordice ale capitalei franceze, la zona centrala din apropiere de Piata Republicii, unde se afla si redactia saptamanalului Charlie Hebdo, scena unui atac sangeros in luna ianuarie, noteaza sambata AFP.

Regele Mihai I, scrisoare catre Hollande: Crima abatuta asupra Frantei, un act impotriva intregii omeniri

Intregul continent are sufletul in doliu, iar crima abatuta asupra Frantei este un act impotriva intregii omeniri, apreciaza regele Mihai I, intr-o scrisoare transmisa, sambata, presedintelui Republicii Franceze, Francois Hollande. "Sunt profund indurerat de tragedia pe care o traieste natiunea franceza. Un mare numar de oameni inocenti au platit cu viata faptul ca traiau intr-o tara libera. Intregul continent are sufletul in doliu, iar crima abatuta asupra Frantei este un act impotriva intregii omeniri. Familia mea si cu mine ne rugam pentru toti cei care au disparut, ca si pentru neconsolatele lor familii", se afirma in scrisoarea regelui Mihai I, facuta publica de Biroul de Presa al Casei Regale.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Reactiile liderilor lumii, dupa tragedia de la Paris. Barack Obama:
Reactiile liderilor lumii, dupa tragedia de la Paris. Barack Obama: "Vom colabora pentru a dezmembra retelele teroriste"

Atentatele de la Paris au provocat o unda de soc, iar intreaga planeta a reactionat. Liderii lumii si-au declarat solidaritatea si au transmis condoleante poporului francez, atat de crud lovit.

Scene ireale pe Stade de France, dupa un atac kamikaze. Corespondentul Sport ProTV, Adi Costeiu, povesteste clipele de cosmar
Scene ireale pe Stade de France, dupa un atac kamikaze. Corespondentul Sport ProTV, Adi Costeiu, povesteste clipele de cosmar

Cel putin trei explozii, dintre care una provocata de un kamikaze, au avut loc in apropierea stadionului national Stade de France, unde se disputa meciul amical de fotbal intre Franta si Germania.

ATENTATE TERORISTE LA PARIS. Bilantul a urcat la 129 de morti. Detalii din ancheta: Teroristii, impartiti in trei echipe
ATENTATE TERORISTE LA PARIS. Bilantul a urcat la 129 de morti. Detalii din ancheta: Teroristii, impartiti in trei echipe

A fost o noapte neagra in Paris, unde au avut loc atacuri teroriste fara precedent, care au semanat teroare. Sunt 129 de oameni care au murit, iar 352 de persoane au fost ranite.  MAE a confirmat moartea a doi romani in atentate.

Recomandări
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a sărit în aer blocul din Craiova. Deflagrația a rupt pereții
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a sărit în aer blocul din Craiova. Deflagrația a rupt pereții

O persoană a murit și trei au fost rănite în explozia care a distrus un bloc din Craiova. Deflagrația a rupt pereții, iar o parte din primul etaj s-a prăbușit.  

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”
Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”

Sute de români blocaţi de marţi în Dubai după inundațiile istorice care au lovit Emiratele Unite Arabe au început să sosească în țară.