Europa sta cu ochii pe alegerile parlamentare din Olanda. Cine este candidatul nationalist si anti islam si UE

Ultimul update: Vineri 17 Martie 2017 07:20
Data publicarii: Marti 14 Martie 2017 08:11
Categorie: Internaţional

Dupa Brexit si victoria lui Donald Trump in Statele Unite urmeaza un indicator crucial pentru ascensiunea populismului si nationalismului in Europa.

Olandezii deschid miercuri seria alegerilor de mare risc din 2017, ce ar putea redesena peisajul politic european. Premierul olandez, care candideaza din nou, a avertizat ca exista posibilitatea ca politicianul nationalist si anti-islam Geert Wilders sa castige alegerile parlamentare.

Chiar daca e putin probabil sa-si gaseasca aliati cu care sa formeze guvernul, victoria lui Wilders ar transmite un semnal pentru restul lumii.

Jurnalist: "E un fapt cunoscut, politica este complicata in Olanda. Sa incercam s-o descifram folosind cel mai cunoscut simbol al acestei tari, laleaua. 28 de partide, un numar record, concureaza pentru aproape 13 milioane de voturi."

Cu toate ca probabil multi olandezi nu se vor prezenta la urne. In aceste conditii votul va fi fragmentat, asa ca doar o coalitie poate alcatui noul guvern.

Theresa May amana declansarea Articolului 50. Cand se va da startul negocierilor oficiale de divort cu Uniunea Europeana

Jurnalist: "Olandezii sunt faimosi pentru consens si politica formarii aliantelor. Dar Geert Wilders, liderul Partidului Libertatii, populist, sparge aceasta traditie. Vederile sale extremiste, ostile Uniunii Europene si Islamului, l-au izolat pe scena politica. Chiar daca va obtine cele mai multe locuri in parlament e putin probabil sa reuseasca sa formeze guvernul."

Ultimele sondaje indica in medie 15,7 procente pentru Partidul Populist condus de Geert Wilders si 16,3 procente Partidului Liberal-Democrat al actualului premier, Mark Rutte. Cei doi au avut luni seara ultima dezbatere televizata.

Wilders: "Nimeni in Olanda, domnule Rutte, nimeni in Olanda nu mai are incredere in Mark Rutte. Asta e problema ta. Hai sa ne asiguram ca luni aceasta nu va mai fi si problema Olandei."

Rutte: "Nu luni, miercuri... Iar miercuri avem sansa, miercuri Olanda are sansa sa previna posibilitatea ca pe 16 martie sa se trezeasca ca partidul tau este cel mai puternic."

Rutte: Tu vrei NEXIT. Vrei Olanda afara din Europa. Stii ca asta va insemna pierderea a 1,5 milioane de locuri de munca si haos pentru Olanda..

Wilders: "NEXIT este cel mai bun lucru care ni se poate intampla. Vom deveni din nou stapani in tara noastra. Vom avea din nou cheia de la usa din fata. Cine n-ar fi bucuros sa tina cheia, pentru ca decide care musafiri sunt bine veniti in tara si care nu."

Jurnalist: "Dupa BREXIT si victoria lui Donald Trump, in perspectiva apropiatelor alegeri din Franta si Germania, acest scrutin este considerat un indicator crucial care sa arate daca populismul din Europa poate inflori."

Un consilier al lui Trump recunoaste ca a discutat cu Guccifer 2.0, care ar fi spart conturile democratilor:

Un consilier al lui Trump recunoaste ca a discutat cu Guccifer 2.0, care ar fi spart conturile democratilor: "A fost banala"

Donald Trump Vladimir Putin

Atentate dejucate în Rusia cu ajutorul CIA. Putin i-a mulțumit lui Trump

Rămăşiţele pământeşti ale Regelui Victor Emanuel al III-lea, aduse în Italia

Șeful diplomației britanice: Rusia n-a mai arătat atâta ostilitate Marii Britanii de la sfârșitul Războiului Rece

Animalele de la grădinile zoologice din California, evacuate din calea incendiilor

Administrația Trump s-a ”supărat” pe cuvintele ”fetus”, ”diversitate” și ”transsexual”

Efectele amare ale industriei producătoare de ciocolată: 2 milioane de copii, exploatați pe plantațiile de cacao

Erdogan in vizita la Amman

Turcia anunță că va deschide o ambasadă în Ierusalimul de Est

Drama unei tinere siriene: „Miliția lui al-Assad mi-a împușcat toată familia. Mă gândesc numai la trecut”

Rusia a lansat o rachetă Soyuz duminică dimineaţă

Pentagonul a alocat, în secret, milioane de dolari pentru studierea OZN-urilor. Decizia ar avea legătură cu Rusia și China

Atac sinucigaş în Pakistan: 9 morţi. Amaq: ISIS a revendicat atacul

Satul fals de la graniţa nord-coreeană. Ce se întâmplă aici de peste 60 de ani