Europa sta cu ochii pe alegerile parlamentare din Olanda. Cine este candidatul nationalist si anti islam si UE

Ultimul update: Vineri 17 Martie 2017 07:20
Data publicarii: Marti 14 Martie 2017 08:11
Categorie: Internaţional

Dupa Brexit si victoria lui Donald Trump in Statele Unite urmeaza un indicator crucial pentru ascensiunea populismului si nationalismului in Europa.

Olandezii deschid miercuri seria alegerilor de mare risc din 2017, ce ar putea redesena peisajul politic european. Premierul olandez, care candideaza din nou, a avertizat ca exista posibilitatea ca politicianul nationalist si anti-islam Geert Wilders sa castige alegerile parlamentare.

Chiar daca e putin probabil sa-si gaseasca aliati cu care sa formeze guvernul, victoria lui Wilders ar transmite un semnal pentru restul lumii.

Jurnalist: "E un fapt cunoscut, politica este complicata in Olanda. Sa incercam s-o descifram folosind cel mai cunoscut simbol al acestei tari, laleaua. 28 de partide, un numar record, concureaza pentru aproape 13 milioane de voturi."

Cu toate ca probabil multi olandezi nu se vor prezenta la urne. In aceste conditii votul va fi fragmentat, asa ca doar o coalitie poate alcatui noul guvern.

Theresa May amana declansarea Articolului 50. Cand se va da startul negocierilor oficiale de divort cu Uniunea Europeana

Jurnalist: "Olandezii sunt faimosi pentru consens si politica formarii aliantelor. Dar Geert Wilders, liderul Partidului Libertatii, populist, sparge aceasta traditie. Vederile sale extremiste, ostile Uniunii Europene si Islamului, l-au izolat pe scena politica. Chiar daca va obtine cele mai multe locuri in parlament e putin probabil sa reuseasca sa formeze guvernul."

Ultimele sondaje indica in medie 15,7 procente pentru Partidul Populist condus de Geert Wilders si 16,3 procente Partidului Liberal-Democrat al actualului premier, Mark Rutte. Cei doi au avut luni seara ultima dezbatere televizata.

Wilders: "Nimeni in Olanda, domnule Rutte, nimeni in Olanda nu mai are incredere in Mark Rutte. Asta e problema ta. Hai sa ne asiguram ca luni aceasta nu va mai fi si problema Olandei."

Rutte: "Nu luni, miercuri... Iar miercuri avem sansa, miercuri Olanda are sansa sa previna posibilitatea ca pe 16 martie sa se trezeasca ca partidul tau este cel mai puternic."

Rutte: Tu vrei NEXIT. Vrei Olanda afara din Europa. Stii ca asta va insemna pierderea a 1,5 milioane de locuri de munca si haos pentru Olanda..

Wilders: "NEXIT este cel mai bun lucru care ni se poate intampla. Vom deveni din nou stapani in tara noastra. Vom avea din nou cheia de la usa din fata. Cine n-ar fi bucuros sa tina cheia, pentru ca decide care musafiri sunt bine veniti in tara si care nu."

Jurnalist: "Dupa BREXIT si victoria lui Donald Trump, in perspectiva apropiatelor alegeri din Franta si Germania, acest scrutin este considerat un indicator crucial care sa arate daca populismul din Europa poate inflori."

Un consilier al lui Trump recunoaste ca a discutat cu Guccifer 2.0, care ar fi spart conturile democratilor:

Un consilier al lui Trump recunoaste ca a discutat cu Guccifer 2.0, care ar fi spart conturile democratilor: "A fost banala"

sotia lui La David Johnson

Președintele SUA a făcut o gafă cu văduva unui soldat căzut la datorie. Ce i-a spus la telefon

Madridul presează Catalonia. Guvernul ia în calcul suspendarea autonomiei regiunii catalane

Români condamnați în Germania pentru trafic de migranți. Câți bani au încasat de la refugiați

Mister în jurul a peste 100 de morminte de copii datând de peste 2.000 de ani, găsite în China

De ce s-ar fi sinucis Lidia, românca ce s-a aruncat de pe catedrală, la Londra. Mărturia fratelui geamăn

O familie de români a murit într-un accident în Spania. Printre victime, un copil de 3 ani

casa

Americanii revizuiesc felul în care construiesc clădirile, după uraganele din ultima perioadă

Fenomen neobișnuit în Suedia. Motivul pentru care a fost complet întuneric ziua

10 tineri, arestați în Franța. Ei sunt bănuiți că ar fi plănuit atacuri împotriva unor politicieni

Un spital a amânat transplantul de rinichi al unui copil, după ce tatăl a încălcat eliberarea condiționată

O școală catolică din Londra le-a cerut copiilor să se costumeze în sclavi

Donald Trump, cu 600 de milioane de dolari mai sărac