Orașul de lângă București pe cale de a fi băgat în faliment de o investiție

Ultimul update: Luni 11 Decembrie 2017 20:13
Data publicarii: Luni 11 Decembrie 2017 18:47
Categorie: Inspectorul PRO

O investiție neinspirată din Fierbinți Târg a adus orașul în prag de faliment. Școala de Arte și Meserii, care a costat câteva milioane de euro, stă nefolosită și se degradează pe zi ce trece.

Autoritățile locale dau vina una pe altă și se acuză reciproc de nepăsare.

Un caz clar de risipă pe bani publici, după cum susțin și oamenii locului care s-au trezit acum, în prag de iarnă, fără bani de deszăpezire.

Urmăriți un material realizat în cadrul campaniei Inspectorul Pro.

Fierbinți Târg, 35 de kilometri de București. Un orășel cu doar 5 mii de locuitori s-a trezit cu o școală de Arte și Meserii, cu care nu știe ce să facă. A costat 3,2 milioane de euro.

Construcția a durat 10 ani. Din 2007 până în 2017.

Condițiile mizere în care sunt transportate produse de panificație: ”Pâinile erau mâncate de şobolani”

Campusul școlar - compus din ateliere, internat cu 100 de locuri, cantină pentru 200 de elevi și garsoniere pentru profesori a fost inaugurat abia în ianuarie, anul acesta. De atunci stă nefolosit.

Cel care ne arată atelierele este actualul primar, Dobre Pârvu. Susține că s-a lucrat de mântuială, fără finisaje de calitate și fără dotări.

Școala a fost gândită ca să-i ajute pe tinerii din zona să învețe o meserie. Era parte a unui plan grandios, aparțînând fostului ministru al Educației, Mihail Hărdău. Acesta anunța în 2006 construirea a 84 de școli de arte și meserii, cu tot atâtea campusuri, în întreaga țară.

Campusul din Fierbinți Târg a înghițit, între 2007 și 2011, aproape un milion de euro din bugetul de stat și cel local, fără a fi gata … Guvernul Boc i-a oprit finanțarea, iar lucrările au fost abandonate …

Au fost reluate în 2014 când primăria a obținut bani europeni - aproape 3 milioane de euro, fonduri nerambursabile.

De neacceptat este faptul că edilul de atunci, Iusein Iuksel, a decis să continue lucrarea cu aceeași firmă din Mediaș cu care s-a pornit la drum în 2007, deși această se află, în 2014, în insolvență …

Iusein Iuksel, fostul primar al localității Fierbinți Târg: ”Ne obligă la un termen de construcție fix. Nu ne mai ajungea ca să facem efectiv timpul fizic să facem o nouă licitație. Asta înseamnă că depășeam termenul fizic al finalizării proiectului.”

Termenul a fost depășit oricum. Deși a apelat la două firme subcontractante, constructorul din Mediaș nu a fost capabil să termine investiția, în timpul impus de Uniunea Europeană, de 15 luni.

Firma Dafora SA, căci despre ea este vorba, nu ne-a oferit amănunte despre acest contract. Dar ne-a precizat că există mai multe procese pe rol.

Fostul primar s-a trezit, în decembrie 2015, că se află în pericol să returneze fondurile europene cheltuite pînă atunci, adică aproape 350.000 de euro. Ca să nu dea banii înapoi, Iusein Iuksel le-a propus consilierilor să continue proiectul prin forțe proprii.

Comunitatea nu avea bani, așa că primăria din Fierbinți s-a împrumutat de la Trezoreria Statului ... 2,4 milioane de euro, pentru o perioada de 15 ani, cu o rată trimestrială de 160.000 de euro.

Câteva luni mai târziu, Iusein Iuksel a fost condamnat la 4 luni de închisoare cu suspendare, pentru că primăria pe care o conducea a cumpărat carburant de la firma soției sale. Și și-a pierdut, astfel, postul de primar, în iunie 2016.

Chiar dacă Marian Câmpean, care i-a urmat ca interimar, a reușit să inaugureze campusul, problemele comunității nu au luat sfârșit … Școala stă tot închisă, iar orășelul e în prag de faliment, din cauza acestei investiții.

Dar și mai grav este că nici în prezent edilii nu se înțeleg în privința ei … Marian Câmpean, actualmente viceprimar din partea PSD, și Dobre Pârvu, primar din partea PNL, se acuză reciproc de lipsa unei strategii de punere în valoare a școlii. Se ceartă până și pe cheile clădirii, care sunt la Marian Câmpean.

Ca într-un teatru absurd, Marian Câmpean descuie, în cele din urmă, internatul . Momentul se transformă însă într-o nouă gâlceava dintre cei doi …

"Credeți că va funcționa vreodată aici? Așa sperăm, dar dacă domnul primar nu s-a implicat deloc să le pună în funcțiune dânsul…”

"Domnule primar, dvs. nu vă implicați în nimic, doar acuzați și căutați greșeli. Cum crezi tu că ar trebui să mă implic?"

Inspectorul școlar general din Ialomița, Luminița Barcari, propune că acest campus să funcționeze după modelul unuia identic din Fetești.

Un loc unde cantina și internatul se autofinanțează. 150 de elevi mănâncă acolo câte trei mese pe zi, cu 14 lei. Iar cazarea îi costă 40 de lei pe lună.

Luminița Barcari, inspector școlar general al județului Ialomița: "Au dotat prin fonduri de la bugetul local au dotat și sălile de clasa și internatul. Nu toate camerele sunt ocupate, dar încet încet eu cred că mai ales pe timpul iernii decât să facă naveta un copil o să prefere să stea la internat. Același lucru se poate face și la Fierbinți".

Că acest complex să poată funcționa, două probleme trebuie rezolvate urgent: dotarea atelierelor profesionale care acum sunt goale, și centrală termică, nouă dar nefuncțională.

Cum campusul școlar aparține primăriei, toate cheltuile cad în sarcina localității.

Actualul primar spune că localitatea nu mai are niciun leu în cont … Unul dintre constructorii care au lucrat la campusul școlar a executat primăria pentru o factură neplătită de jumătate de milion de lei.

A golit, efectiv, conturile orașului, mai puțin cel de salarii.

Dobre Pârvu, primar: ”Ne-am împrumutat peste puterile noastre, am rămas cu aceste clădiri care nu avem ce să facem cu ele, la momentul de față reprezintă o povară pentru noi că trebuie întreținute, și atunci ce rămâne de făcut decât să ne îndreptăm către organele de control ale statului?"

Tot autoritățile locale și județene trebuie să găsească rapid o cale, pentru ca primăria să nu intre în faliment. Orașul nu mai are în prezent nici bani pentru facturile de curent sau de gunoi.

Gigi Petre, prefectul județului, știe situația dar nu are soluții concrete.

Reporter: "Cum credeți că va arată iarnă la fierbinți?” 
Prefect: ”În funcție de situația meteo , singurul utilaj pe care îl are Fierbințiul este un tractor cu lamă. Nu există niciun contract de deszăpezire, nu sunt stocuri de materiale antiderapante".

Pe de altă parte, prefectul spune că de 6 luni de când este în funcție primarul ar fi trebuit să găsească o soluție inclusiv financiară pentru ca acest campus școlar să funcționeze: "O redimensionare mai bună a cheltuielilor, o mai bună colectare a taxelor și impozitelor".

Președintele Consiliului Județean ar putea să ajute financiar comunitatea și susține că se gândește la o varianta. Ca, de altfel, toți cei implicați …

Doar că până va face cineva ceva, 5000 de oameni suferă din cauza neputinței celor care îi conduc …

Angajat al unei firme de racordare la gaze, filmat în timp ce ia șpagă. Reacția companiei când a văzut imaginile cu bărbatul

Angajat al unei firme de racordare la gaze, filmat în timp ce ia șpagă. Reacția companiei când a văzut imaginile cu bărbatul

Site masini

A plătit 15.000 EURO pentru un Mercedes găsit pe un site. Ce a pățit 6 luni mai târziu

Situaţie revoltătoare pentru obținerea permisului auto: ”M-am programat peste 6 luni. Doamne fereşte!”

”Zestrea” României în caz de dezastru. Situația în care au ajuns buncărele din țară

Dezastrul din bazele sportive româneşti. Unele au ajuns adevărate gropi de gunoi: ”Plânge tot orașul”

Dezvăluirile fostului coordonator al echipei de IT din CASMB: ”Se ascunde rahatul sub preş!”

Zeci de români, păcăliți după ce au comandat produse de pe site-uri străine. Banii plătiți, greu de recuperat

inspectorul pro

CAMERA ASCUNSĂ. Bijuteriile primite cadou, greu de returnat. Motivele găsite de magazine

Ce trebuie să faceți dacă nu primiți la timp coletul comandat online. ”3 zile am sunat, nu exagerez. Nu ne-au răspuns”

Gările ”fantomă” din România. Autoritățile au cheltuit pentru ele 350 de milioane de lei

Orașul de lângă București pe cale de a fi băgat în faliment de o investiție

Angajat al unei firme de racordare la gaze, filmat în timp ce ia șpagă. Reacția companiei când a văzut imaginile cu bărbatul

Condițiile mizere în care sunt transportate produse de panificație: ”Pâinile erau mâncate de şobolani”