ANIMATIE GRAFICA: momentul izbucnirii incendiului in Colectiv. Primaria Sectorului 4 neaga orice responsabilitate in tragedie

×
Codul embed a fost copiat

Trei procurori din Parchetul General au de acum dificila misiune de a-i gasi pe responsabili.

Ei trebuie sa afle cum a izbucnit incendiul cum a fost posibil ca intr-un spatiu inchis, plin de oameni sa se aprinda artificii, de ce era o singura iesire de urgenta, cine a dat autorizatii, sau daca a dat, dar mai ales cine poarta responsabilitatea celor 27 de morti si a ranitilor?

Cine sunt cei care vor purta in constiinta acestea crime vom afla in urmatoarele zile. Pana atunci politistii si procurorii strang declaratiile martorilor. Iar aceastea sunt multe si vorbesc despre acelasi lucru. Scanteile artificiiilor au atins peretele unui stalp imbracat in burete si in mai putin de 30 de secunde, clubul s-a transformat intr-un cuptor incins.

Asadar, atat peretii cat si stalpii de sustinere ai clubului erau izolati antifonic cu materiale usor inflamabile. Asta inseamna ca proprietarii clubului NU aveau voie sa foloseasca elemente pirothenice in interior. Pe de alta parte cei care au facut lucrarea in club spun ca s-a preferat varianta ieftina.

Stefan Suto, administrator Luxory Media: Buretele era lipit pe tavanul original al cladirii, placa de beton de sus. Peste burete au venit panourile alea de lemn. Lemn de brad am impresia, nu stiu exact, ca nu mai stiu cine l-a furnizat, care stiti cum e, lemn de brad, rasina...Noi am facut montajul.Oferta initiala de furnizare a fost pe materiale mai scumpe si bineinteles ignifugate.
Reporter: Daca totusi ar fi ales materiale ingnifuce erau sanse sa scape?
Stefan Suto, administrator Luxory: Pai normal, sunt materiale care ard un centimetru in 30 de minute.

Citește și
raniti
Cea mai mare mobilizare de forte din Capitala ultimilor 5 ani. Filmul zilei in care a fost activat COD ROSU de interventie
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Si iadul s-a dezlantuit. Peste 300 de oameni au realizat ca a izbucnit un incendiu in momentul in care si tavanul a fost cuprins de flacari. S-a instaurat panica si toti au incercat sa iasa cat mai repede.

Martor: "Totul s-a derulat in cateva secunde, eu de abia ce intrasem, asta a fost si norocul meu. Discutam de un spatiu foarte mic, o usa de un metru iar cand au spart si cea de-a doua usa din cauza oxigenului a fost o flacara puternica, toti cei care erau pe hol au cazut, au fost arsi."

Cea de a doua problema este lipsa cailor secundare de evacuare. Clubul are o singura iesire, nu mai lata de un metru, prin care toti cei aflati in interior au incercat sa iasa in acelasi timp.

Horia Nicolescu, specialist siguranta impotriva incendiilor: “200 de indivizi in discoteca, care mai si bausera, deci euforici, apare un incediu si daca aia nu stiu ce sa faca, apare ce s-a intamplat. Patronul era obligat sa aiba niste echipe de interventie locala. Daca avea oamenii care stiau ce sa spuna nu se intampla nimc. Oamenii trebuiau sa fie evacuati in maxim 10 minute.”

Doar ca nu a fost nimeni care sa indrume multimea de tineri intrati in panica. Si pentru 27 dintre cei veniti sa se distreze a fost sfarsitul. Restul s-au calcat in picioare ca sa se salveze

De ce functiona clubul Colectiv daca avea atatea probleme de securitate? Cei din Primaria Sectorului 4 spun ca din punctul lor de vedere, spatiul era functional.

Cristian Popescu Piedone: "Avizul de functionare a indeplinit conditii, nu suntem raspunzatori pentru ce constructii au facut ei in interior. Chiar acum 10 zile am avut un control la aceasta locatie. Lipsa calificare personal si a fost amendata."

Clubul nu ar avea aviz de la pompieri insa cu toate acestea a functionat. Pe lumina politistii s-au intors pentru cercetarea la fata locului. Administratorii clubului au dat o prima declaratie.

Sambata noapte autoritatile au fost luate probe si indicii care sa duca la identificarea victimelor. Curtea interioara era plina de pantofi, haine, genti, documente si alte lucruri pe care agentii le-au luat. Pana acum se stie cine au fost 22 din cei 27 care s-au prapadit acolo.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Cum a devenit Facebook motor de cautare dupa catastrofa din clubul Colectiv.
Cum a devenit Facebook motor de cautare dupa catastrofa din clubul Colectiv. "Macar sa stiu sa-i aprind o lumanare"

"Stie cineva ceva despre fratele meu? A fost acolo si nu dau de el". "Stie cineva cum se simt membrii trupei?". "Va rugam, mergeti sa donati sange!". Astfel de strigate in noapte si multe altele au impanzit retelele de socializare.

Cea mai mare mobilizare de forte din Capitala ultimilor 5 ani. Filmul zilei in care a fost activat COD ROSU de interventie
Cea mai mare mobilizare de forte din Capitala ultimilor 5 ani. Filmul zilei in care a fost activat COD ROSU de interventie

Puse in fata unei situatii fara precedent, cu zeci si zeci de victime, total lipsite de aparare, multe prinse intr-o cladire in flacari, autoritatile de la Bucuresti au declansat cod rosu de interventie.

Marturii dupa tragedia din Colectiv.
Marturii dupa tragedia din Colectiv."Parintii aratau poza copilului lor celor din jur, in speranta ca poate l-a vazut cineva"

"Nimeni din club n-a realizat initial ce s-a intamplat" spun supravietuitorii. Toata lumea credea ca flacara de pe stalp se va stinge repede. Dar, in cateva secunde, clubul "Colectiv" s-a transformat intr-un infern.

Recomandări
Crescătorii de păsări vin cu precizări despre culorile puilor și controalele efectuate de autorități
Crescătorii de păsări vin cu precizări despre culorile puilor și controalele efectuate de autorități

Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, din care fac parte aproximativ 150 de crescători, asigură consumatorii că puii din magazine sunt siguri pentru consum.

Primele roșii românești costă de două ori mai mult decât carnea: ”Exagerat! Nu se poate!”. Ce prețuri vor fi de Paște
Primele roșii românești costă de două ori mai mult decât carnea: ”Exagerat! Nu se poate!”. Ce prețuri vor fi de Paște

Primele roșii românești au apărut în piețe, însă puțini clienți le pot cumpăra pentru că un kilogram ajunge și la 50 de lei. Dublu față de pieptul de pui, de exemplu.  

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.