Cum a devenit Facebook motor de cautare dupa catastrofa din clubul Colectiv. "Macar sa stiu sa-i aprind o lumanare"

×
Codul embed a fost copiat

"Stie cineva ceva despre fratele meu? A fost acolo si nu dau de el". "Stie cineva cum se simt membrii trupei?". "Va rugam, mergeti sa donati sange!". Astfel de strigate in noapte si multe altele au impanzit retelele de socializare.

Innebuniti la gandul ca unii dintre ai lor au fost la concertul din clubul ''Colectiv'', romanii au incercat sa faca prezenta pe Facebook, intr-o dorinta disperata de a afla daca sunt bine cei care nu mai raspundeau la telefon.

Oamenii au trimis mii de mesaje de sprijin, iar supravietuitorii au postat descrieri sfasietoare ale momentelor traite.

Tot pe internet, au aparut si listele cu numele ranitilor dusi la spital.

Tragedia din clubul ''Colectiv'' a facut ca socializarea pe Facebook sa capete alt sens.

Citește și
incendiu club Colectiv
Primele detalii in cazul anchetei de la Colectiv. Ușa de iesire era lata de 80 de centimetri, iar clubul nu avea stropitori
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

Reteaua in sine a devenit un motor de cautare. Rudele si apropatii victimelor, dar nu numai, s-au unit in cautarea unui punct de sprijin.

Orice activitate in online a celor care au fost in club era la fel de valoroasa ca un semn de viata. Iar in cazurile in care acestia nu au raspuns au aparut anunturi disperate.

"Nu stiu nimic de Kuki, e fratele meu. Ziceti-mi daca stiti ceva! Macar sa stiu unde sa-i aprind o lumanare, Doamne fereste!"

"Stie cineva ceva de Nicoll?"

"De starea celor din formatie stie cineva ceva?"

"Stie cineva ceva de Alexandru?"

"Hai, Claudiu, da-ne un semn, ceva, orice!"

La scurt timp dupa tragedie, apropiatii victimelor au postat si primele liste cu ranitii dusi la spitale. Apoi, oamenii s-au mobilizat si au vrut sa doneze sange.

Mii de romani si-au pus semn de doliu in locul pozelor de profil, iar cei de peste hotare au trimis mesaje de sustinere.

"Simt cum ma furnica minile si picioarele, vad mesaje disperate din parte prietenilor/ apropiatiilor carora au fost pentru o seara in infern, citesc mesajele disperate in cautarea apropiatiilor si parca totul e un film, un joc! Condoleante famililor indurerate, multa putere, multa santate ranitilor"

Cu adevarat impresionante sunt primele marturii ale supravietuitorilor ajunsi acasa.

Unele dintre ele au fost raspandite in toata reteaua.

"Scriu asta pentru ca nu pot dormi, pentru ca in noaptea asta am simtit ca traiesc o invazie de oameni arsi din cap pana in picioare, fara par ramas pe cap, cerand ajutor si apa. Daca m-ar intreba cineva cum arata Apocalipsa, as zice ca arata exact ca aceasta noapte... Si plang... Si-mi doresc doar sa stiu ca toti am supravietuit si ca peste 3 luni ne vom intalni toti aceiasi care am fost in noaptea asta acolo" Asa descria Alex atmosfera de cosmar de azi-noapte. Azi, imaginile ii erau la fel de puternic intiparite in minte.

Alex: "Ieseau oameni din ce in ce mai negri, oameni arsi foarte rau, oameni carora li s-au ars hainele si efectiv nu mai aveau haine absolut deloc pe ei".

"Nu erau morti, dar pareau morti si mergeau pe langa tine. Erau oameni morti, cereau ajutor si apa...si ma uitam la ei, ma duceam in vecini, mai imi dadeau o sticla de apa, mai veneau cu sticla de apa"

Marturia Deliei, o alta supravietuitoare, a ajuns si ea in constiintele a mii de oameni.

"Prietenii se cautau intre ei pe dedesubtul mormanului de oameni prin pipait, strigandu-se pe nume, intreband: "Tu esti? Unde esti, ca nu te vad? Asta e mana ta?" Era de cosmar. "

Sambata, in semn de solidaritate, ultilizatorii retelei au creat evenimentul "nimeni in club".

"Haideti ca astazi sa facem altceva decat sa iesim in club, sa realizam ca putea fi orice alt club si oricare dintre noi, doamne fereste! Din respect pt cei care au murit si pentru a lua atitudine sa nu se mai intample asa ceva! Haideti ca astazi sa nu iesim in cluburi, baruri sau alte bodegi! Sa "protestam" in felul acesta pentru ca patronii sa inteleaga ca nu pot face bani oricum si cu orice pret, Sa nu se mai joace cu vietile amenilor!".

Pana acum, peste 10.000 de oameni au promis ca nu vor merge in club, cel putin in aceasta seara.

Articol recomandat de sport.ro
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Citește și...
Tragedia de la Colectiv, prin ochii unei asistente: AM VAZUT IADUL! Mergeau, urlau, se tarau, erau tineri desfigurati
Tragedia de la Colectiv, prin ochii unei asistente: AM VAZUT IADUL! Mergeau, urlau, se tarau, erau tineri desfigurati

O asistenta medicala de la Serviciul de Ambulanta Bucuresti Ilfov a povestit momentele de groaza prin care a trecut la interventia de vineri seara, dupa incendiul produs in Clubul Colectiv, in urma caruia 27 de persoane au murit.

Primele detalii in cazul anchetei de la Colectiv. Ușa de iesire era lata de 80 de centimetri, iar clubul nu avea stropitori
Primele detalii in cazul anchetei de la Colectiv. Ușa de iesire era lata de 80 de centimetri, iar clubul nu avea stropitori

Au fost incepute anchete in cazul incendiului de la Clubul Colectiv, soldat cu 27 de morti si 155 de raniti. Parchetul General a inceput urmarirea penala in rem pentru omor calificat si distrugere calificata

Incendiul din Colectiv. Bilantul a crescut la 30 de morti. Iohannis:
Incendiul din Colectiv. Bilantul a crescut la 30 de morti. Iohannis: "Sa nu mai lasam incompetenta unor institutii sa ucida"

Amintirea noptii de vineri va ramane o rana, care nu se va inchide probabil niciodata pentru supravietuitori si pentru familiile indoliate. A fost un spectacol cu intrare libera, dar cu iesire imposibila.

Recomandări
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli "mult mai stricte" pentru gestionarea finanţelor

România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară, începând din 2025, iar regulile pentru gestionarea finanţelor ţării vor fi mult mai stricte, a anunţat, vineri seara, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme
Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme

În România, autoritățile pregătesc mii de saci cu nisip pe care să îi transporte în zonele unde Dunărea ar putea face probleme.

"Amendamentul Iohannis" și jocurile de culise. De ce ar vrea PSD ca președintele să fie pe lista PNL la parlamentare

Inițiativa PNL, care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare, naște controverse în instituțiile statului.