750 de romani au fost intrebati ce ar face daca ar castiga 100.000 euro. Concluzia ingrijoratoare la care au ajuns expertii
V-ati gandit vreodata ce ati face cu 100.000 de euro, daca ati castiga acesti bani?
Un fond de investitii din Romania a formulat aceasta intrebare, iar 750 de oameni care au deja cont bancar, au raspuns ca si-ar cumpara o casa, i-ar investii in copii si ar pleca in calatorii.
Despre afaceri sau instrumente speciale pentru investitii nu vorbeste prea multa lume, iar specialistii spun ca din pacate nu avem inca o cultura a investitorului. Nivelul nostru de cunostinte financiare este printre cele mai scazute din lume.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Reporter: Daca ati castiga 100.000 de euro, ce ati face cu banii?
Femeie, in varta de 23 de ani: - Sincer, n-am niciun raspuns, ca nu m-am gandit"
Femeie, in varsta de 50 de ani: In sanatate, probabil. Intr-o excursie, neaparat! Sa ma duc si eu la altul
Gunoier: "Ce sa fac, ii investesc! Deocamdata nu stiu in ce, dar o sa ma interesez. O afacere, pai in agricultura am investit destul si nu m-am ales cu nimic"
Pensionar: "I-as da copiilor sa vina inapoi in tara, sa-si faca aici.. sa faca viitorul tarii. Pentru mine nu mai am nevoie"
La intrebare din studiu au raspuns 750 de romani cu varste intre 25 si 55 de ani, care locuiesc in orasele mari si au conturi la banci, peste 11% si-ar cumpara o casa daca ar castiga o suma mare de bani. I-ar investi, dar nu stiu in ce, cam 8 oameni din 100. Sa-mi achit creditele, spun peste 5 procente dintre respondenti.
Un teren sau o masina, ar fi alte raspunsuri - doar 4 din 100 ar dona banii, iar 1,5% i-ar investi in fonduri se investitii.
Dintre cei care vorbesc de investitii, procentele se impart intre afaceri, calatorii si imobiliare.
Cei care au facut studiul spun ca sunt si multe mituri care ii fac pe romani sa respinga ideea de investitie.
Dragos Neacsu, CEO al unui fond de investitii: "Asta este mitul cel mai pagubos, cum ca fondurile mutuale sau fondurile de investitii sunt apanajul celor cu foarte multi bani. Practic, cu 100 de lei poti fi detinatorul unor titluri la oricare dintre fondurile existente in Romania"
Saracia ar fi insa primul obstacol, spun specialistii, iar investitiile pentru noi inseamna mai ales educatia copiilor si imobiliare.
Catalin Stoica, conferentiar la SNSPA: "Tu avand problema cum vei trai maine, adica nefiind in stare sa-ti asiguri subzistenta fizica, cu atat mai putin iti mai pui problema unor investitii. Suntem o tara de proprietari, acuma asta se transforma practic intr-un soi de model - daca toata lumea are o casa, a te realiza, inseamna a avea o casa."
Unii sociologi spun ca au contribuit la lipsa apetitului nostru pentru investii si evenimente istorice, petrecute in ultimele decenii, cum ar fi FNI sau Caritas.
Asta se suprapune si peste nivelul redus de cunostinte economice de la noi. Doar de patru ani, in scoala primara, au fost introduse cursuri optionale de educatie financiara.