Cel mai mare proiect de investitii europene din Romania. Cum va fi transformata zona Deltei Dunarii cu 1 miliard de euro
Romania primeste un miliard de euro din fonduri europene, ca sa dezvolte in Delta Dunarii, cel mai mare proiect de investitii europene de la noi.
Totul are ca miza transformarea acestei zone intr-una care sa le ofere oamenilor un trai decent, dar fara sa distruga traditiile si natura. Banii vor merge in proiecte din toate domeniile, de la infrastructura si transport, pana la turism si pescuit. Doua sute de milioane de euro va costa doar asteptatul pod peste Dunare, de la Braila la Macin.
Investitia isi propune transformarea intregii zone, fara sa distruga mediul si frumusetea de poveste a locurilor: constructii prietenoase, care respecta arhitectura zonelor si evitarea betoanelor.
Dacian Ciolos, premierul Romaniei: "Ne propunem un sat care sa aiba mandria arhitecturii locale si sa fie de acord sa pastreze aceasta arhitectura locala imbinand in acelasi timp solutii modern, un sat in care locuitorii sa poata sa traiasca si din pescuit dar peste care sa fie folosit, consumat de turisti si care sa fie transformat in anumite produse care sa fie comercializate sub un brand
Vor aparea drumuri in localitatile izolate, apa si canalizare, acolo unde este nevoie, si se vor face investitii in educatie si sanatate.
Se ia in calcul, redeschiderea si modernizarea spitalului de la Sulina, iar portul de la Tulcea ar putea trece in administrarea autoritatilor locale.
Autoritatile vor sa dezvolte si afacerile mici bazate pe turism, natura si pescuit. Toate investitiile se vor face pana in 2020 din fonduri europene.
Aura Raducu, ministrul Fondurilor Europene: "Acest proiect este cel mai mare proiect de investitii al Romaniei in acest moment si unul dintre cele mai mari europene"
De acest proiect vor beneficia in primul rand cei 11.000 de locuitori din centrul Deltei dar si cei din zonele limitrofe din Tulcea si Constanta. In total sunt 190 de mii de persoane pe o suprafata de peste 7 mii de kilometri patrati.