Am scapat de dezastru. Regula de aur pentru viitorul Europei: nimeni nu mai traieste pe datorie

×
Codul embed a fost copiat

Dupa o noapte alba, sefii de stat din Uniune au ajuns la un acord asupra planului anti-criza. Masurile anuntate sunt fara precedent, dar ar trebui sa ajute toate tarile cu probleme sa scape de faliment.

Grecilor le-au fost sterse jumatate din penalitati, iar italienii si ibericii vor fi protejati cu un scut de 1000 de miliarde de euro. In plus, cele mai mari banci de pe continent primesc o injectie de capital de 100 de miliarde de euro.

Chit ca situatia era albastra, sefii de stat au inceput intalnirea optimisti macar de fatada. Premierul grec parea extrem de calm, desi tara lui este pe marginea prapastiei. Iar Angela Merkel a fost curtata de toata lumea, justificat, din moment ce soarta Europei depinde de nemti. Nikolas Sarkozy a fost si el jovial, gata sa ii spuna o gluma omologului din cehia.

Insa dintre toti cel cu adevarat preocupat a fost tot Silvio Berlusconi. Care nu si-a dezmintit reputatia de Don Juan si i-a aruncat priviri insistente colegei din Danemarca.

Dupa aceasta scurta incalzire, mai marii Europei s-au impartit in grupuri si au inceput sa negocieze.

Citește și
Traian Basescu
Basescu: "Romania nu poate plati la nesfarsit indeciziile liderilor europeni din zona euro"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Toate presa a stat cu ochii pe trio-ul Angela Merkel, Nicolas Sarkozy, Silvio Berlusconi. Primii au ras cu o zi inainte de premierul italian cand au fost intrebati de reporteri daca au incredere in el.

Negocierile au durat 11 ore si n-au fost calme. Cu greu au trecut participantii peste orgoliile personale. Dimineata, seful comisiei europene a iesit din sala cu chef de glume, semn ca lucrurile au intrat pe un fagas normal. Angela Merkel si Nicolas Sarkozy au aparut si ei la declaratii, obositi, dar victoriosi.

Din nou Grecia a facut afacerea secolului: a scapat de jumatate din datorii peste noapte.

100 de miliarde de euro suma pe care grecii desi au cheltuit-o nu mai trebuie sa o dea niciodata inapoi catre bancile care i-au imprumutat. Niciun alt stat din Uniunea Europeana nu a beneficiat vreodata de o asemenea scutire.

N-a fost insa deloc usor. Practic, Angela Merkel si Nicolas Sarkozy i-au adunat pe reprezentantii bancilor intr-o camera separata si i-au obligat sa accepte compromisul.

In schimb, cele mai importante banci din Europa vor fi recapitalizate. Adica vor primi peste 100 de miliarde de euro ca sa scape de faliment.

Italia, a doua tara problema din zona euro, a admis cu greu un plan de masuri de austeritate pentru a-si reduce datoria publica. Va creste varsta de pensionare, va reduce ajutoarele de somaj si va schimba legislatia muncii pentru a simplifica procedurile de concediere.

Si spaniolii trebuie sa-si reduca somajul inacceptabil de mare.

In plus, s-a decis suplimentarea fondului de stabilitate financiara, un fel de cont de economii pentru zile negre, de la 440 la 1000 de miliarde de euro. Banii sunt un scut pentru a apara de faliment Grecia, Portugalia, Irlanda, Spania si mai ales Italia.

China va juca de asemenea un rol extrem de important. Presedintele Frantei l-a sunat astazi pe premierul de la Beijing pentru a-l ruga sa contribuie la acest fond. Chinezii nu fac insa nimic pe ochi frumosi. Cu siguranta influenta lor in Europa, dar si in interiorul FMI, va creste substantial in schimbul miliardelor trimise in Europa.

Una peste alta, masurile au fost primite extrem de bine de investitiori. Mai intai bursele asiatice, apoi cele europene au inregistrat cresteri semnificative. Iar moneda euro s-a apreciat in fata dolarului american.

Ce este "regula de aur" bugetara si cum va fi ea aplicata in statele UE pana la sfarsitul lui 2012

UPDATE: Business Insider scrie ca Nicolas Sarkozy le-a marturisit unor reporteri ca va sta de vorba cu Hu Jintao, liderul Chinei, pentru a discuta posibilitatea participarii Chinei la acest plan.

6:54 Capacitatea financiara a fondului de urgenta, Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara, va fi crescuta la 1.000 de miliarde de euro, a declarat presedintele francez Nicolas Sarkozy la incheierea unui summit european la Bruxelles in noaptea de miercuri spre joi, relateaza AFP.

El a salutat, de asemenea, faptul ca Banca Centrala
Europeana (BCE) se afla "in spatele deciziilor care au fost luate", dupa declaratiile de miercuri ale viitorului presedinte al institutului monetar, italianul Mario Draghi.

5.40 Datoria greaca va fi redusa cu 100 de miliarde de euro, gratie renuntarii de catre banci la aproximativ 50 la suta din creantele lor, a anuntat joi presedintele francez Nicolas Sarkozy, in cadrul unei conferinte de presa, relateaza AFP.

Efortul bancilor "reprezinta 100 de miliarde de euro", a declarat Sarkozy la incheierea summitului european care a durat zece ore si a condus la un vast acord global pentru rezolvarea crizei datoriilor.

"Creditorii privati vor face un efort voluntar de 50 la suta", ceea ce va permite Greciei sa evite intrarea in incapacitate de plata, a explicat presedintele francez. Acelasi efort va fi cerut bancilor grecesti dar si altor banci, a precizat el. "Am prevazut ca toate bancile vor fi tratate in aceleasi conditii"

4.50 Liderii europeni au reusit sa le smulga bancilor acordul de a sterge jumatate din datoria grecilor, in schimbul unor garantii si a recapitalizarii. Fondul de Stabilitate Financiara va fi majorat, dar nu la 2-3.000 de miliarde, cum dorea Franta, ci numai la 1.000 de miliarde. Suma ar putea fi completata de tarile emergente, precum China.

4.00 Potrivit unor surse, dupa intalnirea cu reprezentantii bancilor, Merkel si Sarkozy au discutat concluziile cu restul liderilor zonei euro. Germania vrea ca bancile sa accepte reducerea datoriei Greciei cu peste 50%, insa acestea si-au exprimat deja refuzul.

3.30 Intalnirea dintre Nicolas Sarkozy, Angela Merkel si Christine Lagarde a durat aproximativ 45 de minute, potrivit unui diplomat. Iar presiunile liderilor asupra sectorului bancar par sa fi fost zadarnice. "Nu a fost un rezultat imediat", a declarat un diplomat, "dar negocierile continua cu sectorul bancar".

1.50 Presedintele francez, cancelarul german si directorul general al FMI au inceput o reuniune, miercuri seara, cu creditorii privati ai Greciei pentru a incerca sa ii convinga pe acestia sa reduca datoria tarii, potrivit unui diplomat, citat de AFP. 

Nicolas Sarkozy, Angela Merkel si Christine Lagarde s-au intâlnit in biroul presedintelui UE Herman Van Rompuy, cu reprezentul bancilor. Reuniunea liderilor tarilor din zona euro a fost intrerupta.
 

00.30 Liderii zonei euro intentioneaza sa creasca capacitatea financiara a fondului de urgenta, Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara, la aproximativ 1.000 de miliarde de euro, au declarat surse europene. 

Fondul mai dispune de circa 250-275 miliarde de euro, dupa ce au fost alocate finantari pentru Grecia, Irlanda si Portugalia. Resursele fondului ar putea fi majorate de patru ori folosind un vehicul special si un program de garantii. Resursele finale ale fondului, destinat sa convinga pietele ca zona euro se poate descurca cu problemele de finantare ale Spaniei si Italiei, pot fi stabilite insa numai dupa ce ministrii Finantelor discuta cu investitorii pentru a evalua disponibilitatea acestora de a participa.

Ministrii ar trebui sa cunoasca ce prime de risc vor viza investitorii precauti precum China sau managerii de fonduri pentru a cumpara obligetiuni ale zonei euro. Costul ar putea creste, in functie de pierderile pe care vor trebui sa le suporte bancherii pe datoria Greciei.

Daca detinatorii privati de obligatiuni elene vor fi fortati sa accepte pierderi mari, in locul unui acord voluntar, investitorii ar putea ezita si mai mult.

Pentru cresterea resurselor fondului de urgenta sunt analizate doua variante.

Una ar fi o schema de garantii oferite cumparatorilor de obligatiuni spaniole, de exemplu, care ar fi platite daca Spania ar intra in incetare de plati. Statele zonei euro spera ca prin oferirea acestor garantii vor incuraja investitorii altfel reticenti sa cumpere obligatiuni.

A doua varianta implica infiintarea unui vehicul investitional special, prin care va fi oferita investitorilor o cale mai putin riscanta de a cumpara obligatiuni ale statelor din zona euro.
 

Facilitatea Europeana va avea posibilitatea de a folosi aceste doua optiuni simultan. Valoarea exacta a fondurilor ramase din totalul de 440 de miliarde de euro va fi cunoscuta doar dupa finalizarea unui al doilea pachet financiar pentru Grecia.

23:00 - Presedintele Frantei, Nicholas Sarkozy, are de gand sa-l sune pe premierul chinez, Hu Jintao, pentru a stabili partea de ajutor pe care China o poate acorda Zonei Euro, noteaza Bloomberg.

22:30 - Recapitalizarea bancilor este "esentiala" pentru evitarea unei noi crize a creditarii si pentru asigurarea fluxului de creditare spre economia reala, afirma presedintele Consiliului European, precizand ca vor exista garantii nationale pentru banci, iar recapitalizarea va avea pragul de 9%.

"Imbunatatirea capitalului bancar pe termen mediu si lung este esentiala pentru evitarea unei noi crize a creditarii si pentru asigurarea fluxului de creditare spre economia reala", explica Herman Van Rompuy.

"Am decis sa avem o coordonare la nivel european in privinta conditiilor si criteriilor. Recapitalizarea pe termen scurt este necesara in actualele circumstante exceptionale pentru a crea un sistem temporar de amortizare care sa le permita bancilor sa reziste socurilor in mod sigur", subliniaza Van Rompuy.

"S-a stabilit ca bancile sa fie obligate, pana pe 30 iunie 2012, sa aiba o pondere de 9% de capital de cea mai buna calitate. (...) Bancile trebuie sa adune capitalul in primul rand din surse private si, doar daca nu va fi posibil, pot solicita sprijinul guvernelor statelor. Iar daca guvernele nu vor putea oferi sprijin fara a crea riscuri sistemice pentru zona euro, Fondul European pentru Stabilitate Financiara (EFSF) poate oferi imprumuturi pentru recapitalizare", precizeaza comunicatul presedintelui Consiliului European.

21:50 - Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, si cancelarul german Angela Merkel intentioneaza sa negocieze personal, in cursul noptii, cu bancile care acorda imprumuturi Greciei, pentru a le convinge sa accepte o reducere a datoriilor "putin mai mare de 50%", anunta surse europene, citate de AFP.

Sarkozy si Merkel "doresc sa discute in aceasta seara cu reprezentantii bancilor", precizeaza sursele citate.

Franta si Germania sunt in prezent de acord pentru a cere o reducere "putin mai mare de 50%" a datoriilor Greciei catre detinatorii privati de obligatiuni.

Liderii europeni au convenit in luna iulie asupra celui de-al doilea acord de finantare externa pentru Grecia, de 109 miliarde euro, care a inclus o contributie din partea creditorilor privati.

Participarea bancilor si companiilor de asigurari presupunea reducerea cu 21% a valorii obligatiunilor Greciei cu maturitatea pana in 2020.

21:00 - Uniunea Europeana a ajuns miercuri seara la un acord pentru recapitalizarea bancilor, cu ocazia summitului de la Bruxelles, anunta premierul Poloniei, Donald Tusk, citat de AFP.

"Am ajuns la un acord privind recapitalizarea bancilor, care trebuie sa fie unul dintre principalele noastre obiective", a declarat Tusk.

19:10 Summit-ul european de miercuri trebuie sa salveze euro si sa puna capat crizei datoriilor care dureaza de peste doi ani, a declarat la Bruxelles premierul Georges Papandreou.

"Provocarea de astazi nu este doar salvarea euro dar si salvgardarea idealurilor europene", a afirmat seful executivului elen.

El a aratat ca este timpul ca liderii europeni sa ia decizii colective pentru a pune capat incertitudinilor si crizei, pentru a intoarce o pagina si a se asigura ca "au facut un pas catre un viitor mai bun, de prosperitate si securitate in Europa".

Papandreou a spus ca grecii fac eforturi supraomenesti pentru a-si pune afacerile in ordine si a face economia viabila.

Cap de lista in discutii: Grecia si datoriile ei uriase. Dar cea mai dificila decizie se refera la plasa de siguranta, un fond imens, pentru toate tarile cu probleme. Germania, prin vocea Angelei Merkel, da si un ultimatum: problemele Uniunii monetare trebuie rezolvate "acum ori niciodata".

Numai in acest an liderii europeni s-au intalnit de 20 de ori pentru a gasi o solutie la criza financiara. Fara rezultat.

Acum, mai marii Europei isi joaca ultima carte. Trebuie gasita urgent o solutie pentru Grecia. Daca elenii intra in faliment vor provoca un efect de domino. Cel mai probabil vor trage dupa ei in faliment Italia, Spania, Portugalia si Irlanda. Toata Europa va suferi daca nu se gaseste o solutie de compromis. Bancile vor pica una dupa alta, iar economiile vor intra in recesiune.

Se dezbat trei mari solutii care ar trebui sa duca la evitarea acestui scenariu dezastruos.

1► In primul rand se pregateste un fond mamut. In cazul nostru o pizza din care tarile cu probleme pot lua cate o felie daca raman fara bani si risca sa moara de foame.

In prezent pizza este prea mica, desi valoreaza cam 440 de miliarde de euro.

Asa ca francezii vor o pizza XL. De 2.000 de miliarde de euro. Insa nemtii se opun deoarece ei achita cea mai mare parte din nota de plata.

Solutia de compromis, agreata de nemti, ar fi o piza mijlocie de 1000 de miliarde de euro.

Nemtii amentinta insa ca este ultima oara cand fac cinste tarilor care nu respecta regulile UE. Pun piciorul in prag si vor ca Europa sa renunte la traiul pe datorie care ne-a adus unde suntem acum.

Italienii, desi au datorii de 1.800 de miliarde de euro, stramba din nas si nu vor sa taie in carne vie, adica sa ia masuri de austeritate similare cu cele adoptate de noi in urma 2 ani. Intrebati daca Silvio Berlusconi a prezentat un plan concret, Angela Merkel si Nicolas Sarkozy zambesc si se abtin sa raspunda.

2► In al doilea rand, bancile si ceilalti creditori ai Greciei vor trebui sa inghita o pastila extrem de amara. Sa renunte la jumatate din banii pe care ii au de luat inapoi de la eleni. Si vorbim aici de pierderi de sute de miliarde de euro. Suma exacta inca se negociaza.

3► Ca sa nu dea faliment pentru ca nu-si mai vad datoriile de la greci, bancile trebuie recapitalizate. Adica vor primi din nou bani de la guvernele UE. Si aici suma finala este in discutie. Comisia Europeana vorbeste de 100 de miliarde de euro in timp ce FMI estimeaza ca sunt necesare 200 de miliarde.

Discutii aprinse sunt si pe marginea rolului pe care ar trebui sa il joace Banca Centrala Europeana. Nemtii nu mai sunt de acord ca BCE sa fie obligata sa imprumute la nesfarsit tarile care nu invata din lectiile trecutului.

Detaliile ar trebui stabilite in aceasta noapte la Bruxelles, unde toti liderii europeni au programate doua intalniri maraton pentru a ajunge la un consens. Miza este imensa. Sunt in joc viitorul euro si chiar Uniunea Monetara in sine. Analistii pesimisti spun ca s-ar putea ajunge chiar la o destramare a uniunii europene daca nu se ajunge la un consens in privinta crizei economice.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Basescu: Se injecteaza in sistemul bancar european capital de cea mai buna calitate
Basescu: Se injecteaza in sistemul bancar european capital de cea mai buna calitate

Traian Basescu a declarat ca Romania ar fi "intr-o dificultate foarte mare" daca fluxurile de capital oferite de bancile mama spre a fi utilizate la bancile lor din Romania s-ar micsora.

Basescu:
Basescu: "Romania nu poate plati la nesfarsit indeciziile liderilor europeni din zona euro"

Presedintele Traian Basescu a declarat, sambata, la plecarea spre Bruxelles, unde urmeaza sa participe la Consiliul European de toamna, ca Romania nu poate plati la nesfarsit indeciziile liderilor europeni din zona euro, referindu-se la situatia Greciei.

Ministrii Finantelor din zona euro au aprobat o transa de 8 miliarde euro din ajutorul pentru Grecia
Ministrii Finantelor din zona euro au aprobat o transa de 8 miliarde euro din ajutorul pentru Grecia

Ministrii de Finante din zona euro au aprobat a sasea transa de ajutor financiar pentru Grecia, in valoare de 8 miliarde de euro, parte a unui pachet de ajutor financiar extern convenit anul trecut de statul elen cu UE si FMI.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.