Basescu: Se injecteaza in sistemul bancar european capital de cea mai buna calitate

Traian Basescu la Bruxelles

Traian Basescu a declarat ca Romania ar fi "intr-o dificultate foarte mare" daca fluxurile de capital oferite de bancile mama spre a fi utilizate la bancile lor din Romania s-ar micsora.

21:30 Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri seara, la Bruxelles, ca decizia Consiliului European privind solutiile de capitalizare a bancilor inseamna ca toate statele din UE au garantia ca subsidiarele bancilor mama nu vor avea probleme legate de fluxurile de capital.

El a anuntat ca la lucrarile Consiliului Europea s-au adoptat solutii pentru capitalizarea bancilor. "A fost adoptata declaratia de recapitalizare a bancilor. Acest document vizeaza finantarea bancilor pe termen mediu, ca sa se asigure fluxurile de creditare pe termen mediu a economiei reale", a spus Basescu.

Seful statului a precizat ca declaratia vizeaza asigurarea cantitatii si calitatii capitalului, pentru ca, de fapt, se vizeaza introducerea in sistemul bancar a unui capital de prima clasa, respectiv lichiditate in bani.

"Se injecteaza in sistemul bancar european capital de cea mai buna calitate, care poate sustine nu doar economia, dar si nevoia de credite a statelor", a spus Basescu.

Citește și
UE
Tratatul UE ar putea fi modificat pentru a salva zona euro. Se cauta un "tar al bugetului"
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

El a subliniat ca, prin decizia adoptata de Consiliu, nu numai Romania, ci si toate statele au garantia ca subsidiarele apartinand bancilor-mama din alte state vor avea nivelul de capital mentinut si pentru anii urmatori. "Deci ceea ce a insemnat ingrijorarea noastra a primit un raspuns din parea statelor membre. Propunerea noastra a fost materializata printr-un text care vizeaza toate statele UE. Deci statul gazda al subsidiarelor nu va fi niciodata in pericol de a constata ca piata bancara e diminuata prin retragerea fluxurilor de capital", a spus seful statului.

Presedintele a subliniat ca obiectivul pe care initial l-a prezentat ca fiind un interes al Romaniei a fost generalizat pentru toate statele UE, ca obligatie pentru bancile mama de a-si finanta corespunzator subsidiarele prin mentinerea fluxurilor de capital existente si in anii urmatori. "Acest lucru va permite Romaniei atat creditatea economiei, cat si achizitia de resurse financiare pentru acoperirea nevoilor bugetului de stat. Altfel spus, va permite Romaniei sa-si mentina nivelul actual de pe piata datoriilor suverane", a spus presedintele.

El a aratat ca nimic nu putea sa inceapa pana nu se clarifica modalitatea de consolidare a bancilor. "Acest prim punct a functionat ca o cheie de dezlegare a celorlalte probleme. Nu e suficienta, dar de la ea trebuia pornit. Urmeaza si celelalte doua mari probleme - Grecia si fondul european de stabiliatte financiara", a spus Basescu.

Inainte de a pleca la Bruxelles, seful statului a precizat ca, anul acesta, Romania a imprumutat de pe piata bancara interna 56 de miliarde de lei - suma ce va fi completata de imprumuturile ce vor fi realizate pana la sfarsitul anului - pentru a-si acoperi cheltuielile bugetare si a sustine deficitul.

"Aceasta inseamna 13,2 miliarde de euro, de pe piata interna, plus alte doua miliarde de euro de pe piata externa", a mentionat el.

Potrivit lui Basescu, daca fluxurile de capital oferite de bancile mama spre a fi utilizate la bancile lor din Romania s-ar micsora, Romania ar fi intr-o dificultate foarte mare, "adica n-am mai putea finanta nici macar bugetul de cheltuieli de anul acesta".

"De aceea noi sustinem ca in procesul de capitalizare a bancilor din zona euro sa se tina cont si de nevoia de a se mentine fluxurile de capital catre filialele acestor banci din zona euro, filiale aflate in zona non-euro", a spus presedintele Basescu.

Seful statului a facut aceste declaratii inainte de plecarea spre Bruxelles, unde participa la reuniunea Consiliului European.
 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Radiografia unui summit care trebuie sa
Radiografia unui summit care trebuie sa "vindece" Europa. Solutiile asteptate de o lume intreaga

Sefii statelor si guvernelor din Uniunea Europeana trebuie sa vina astazi cu o solutie care sa calmeze spirititele pe plan mondial si sa decida totodata destinul unui stat greu incercat: Grecia.

Tratatul UE ar putea fi modificat pentru a salva zona euro. Se cauta un
Tratatul UE ar putea fi modificat pentru a salva zona euro. Se cauta un "tar al bugetului"

Tarile UE au convenit duminica sa analizeze eventuale modificari ale tratatului UE, in vederea imbunatatirii functionarii zonei euro si a disciplinei bugetare, a anuntat presedintele UE, Herman Van Rompuy, citat de AFP.

Recomandări
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, vineri, că România și Bulgaria vor intra deplin în Schengen.

Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum

Sunt sau nu sondajele de opinie din România o modalitate de a influența voturile electoratului înainte de alegeri? Unii analiști politici sunt de părere că da.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.