Ce este "regula de aur" bugetara si cum va fi ea aplicata in statele UE pana la sfarsitul lui 2012
Tarile din zona euro au anuntat joi ca intentioneaza sa adopte, pana la sfarsitul anului 2012, "regula de aur", pentru a include in legislatiile nationale obiectivul unei reveniri la situatia de echilibru in finantele publice.
Printre masurile prevazute pentru consolidarea disciplinei bugetare comune a Uniunii monetare figureaza "adoptarea, in fiecare stat, a unor reguli privind un buget echilibrat, care sa transpuna Pactul de stabilitate si crestere in legislatie, de preferinta la nivel constitutional sau echivalent, pana la sfarsitul anului 2012", afirma textul adoptat la incheierea summitului de la Bruxelles.
Franta si Germania preconizau, la jumatatea lunii august, ca toate tarile din zona euro sa adopte o regula care sa impuna, prin Constitutie, limite ale datoriilor si deficitului. Germania dispune de un astfel de proiect inca din 2009.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
"Regula de aur" bugetara este unul dintre principalele argumente utilizate de statele din zona euro pentru a dovedi pietelor hotararea de a lua masuri impotriva deficitelor si de a reduce gradul de indatorare.
Spania a adoptat o astfel de reglementare in septembrie, dar incercarile Frantei in aceasta directie au fost blocate de opozitie, care considera ca o astfel de masura reprezinta "o capcana politica". In Italia, Guvernul a aprobat in septembrie un proiect de includere a "regulii de aur" in legislatie, insa acesta mai trebuie adoptat si de Parlament, intr-un proces de durata.
In afara zonei euro, Elvetia dispune de o astfel de reglementare, in timp ce Marea Britanie a aplicat principiul intre 1997 si 2007.