Mugur Isarescu, despre protestul debitorilor la banci: "Sa arunci lei e ca si cum ai terfeli tricolorul sau fluiera imnul"

Ultimul update: Joi 10 Martie 2016 07:09
Data publicarii: Luni 07 Martie 2016 11:14
Categorie: Financiar
monede lei romanesti

Guvernatorul BNR a vorbit despre recentul protest impotriva institutiei pe care o conduce si a avertizat ca „darea in plata” poate afecta negativ intreaga economie.

Moneda nationala, leul, este unul dintre simbolurile acestei tari. Gestul, total nefericit, de a arunca cu bani, moneda nationala, echivaleaza cu terfelirea tricolorului, un alt simbol al tarii, sau cu fluieratul atunci cand se canta imnul national. Eu nu stiu ce au avut sau ce au gandit organizatorii acestui mars. A arunca, de asemenea cu bani semnifica risipa”, a declarat Isarescu intr-un interviu acordat postului national de radio. „Probabil ca au dorit sa se faca auziti. Noi stim ca ei sunt un grup destul de galagios, dar limitat, de persoane si ca nu reprezinta, sa spunem, marea masa a celor care lucreaza cu sistemul bancar romanesc.

Isarescu s-a referit la protestul din 28 februarie al datornicilor, cand oamenii au aruncat cu monede pe treptele BNR si i-au cerut demisia guvernatorului, sustinand ca acesta tine partea bancilor comerciale in disputa privind legii darii in plata. La aceeasi manifestatie, patru protestari au purtat prin oras macheta unei case executate silit, in timp ce aveau legata de picior o ghiulea ce reprezenta povara creditelor. Acestia au fost biciuiti de cativa barbati imbracati in costum ce reprezentau bancile.

Vezi si: Legea darii in plata, comentata la "Dupa 20 de ani" de initiatorul ei si de viceguvernatorul BNR

Propagarea acestei confuzii, ca Banca Nationala ar proteja o banca sau alta mi se pare extrem de periculoasa. Sunt putin si eu emotionat, dar este datoria mea s-o spun. Mai vreau sa spun cateva lucruri. Banca Nationala emite moneda nationala si anume leul. Cu aceasta moneda nationala se fac plati zilnice, sunt peste 300 de mii de plati care se fac zilnic. Isi poate cineva inchipui cum mai poate sa functioneze o economie, cum mai poate sa functioneze aceasta tara daca 300 de mii de plati sunt puse sub semnul intrebarii in fiecare zi? Ar putea sa fie puse sub semnul intrebarii in fiecare zi, prin manifestari din acestea mai mult sau mai putin violent”, a spus Isarescu.

"Sunt patetic, dar trebuie sa fiu cand e vorba de moneda nationala, ca este simbolul nostru si este moneda noastra. Crede cineva ca este simplu sa asiguri stabilitatea monedei nationale? In ultimii doi ani, si asta nu este o lauda, este o realitate pe care a constatat-o oricine, leul este una dintre cele mai stabile monede din regiune, in conditiile unor turbulente europene si internationale. Sa ai grija ca evolutia leului sa fie echilibrata, sa nu apara miscari bruste, sa nu se creeze distorsiuni nu este o chestiune usoara, dar este intr-adevar datoria Bancii Nationale”.

Guvernatorul BNR a declarat ca o lege a „darii in plata” nu exista decat in Letonia, unde nu se aplica retroactiv, si ca varianta propusa de Daniel Zamfir este „un experiment unicat”. El a avertizat ca o asemenea lege poatea avea consecinte grave asupra economiei. „Asa cum in cei 25 de ani nu am vazut in Romania o situatie macroeconomica mai buna, nu am vazut niciodata atata pericole ca acum, pericole care vin, in primul rand, din aceaste confuzii. Cred ca unele sunt chiar induse din nerabdare, din necunoastere, din dialog dezlanat, din, hai sa spun si acest lucru, neluarea in serios sau luarea prea in joaca a unor probleme cheie. Cu sistemul bancar financiar nu putem sa ne jucam. Nu putem sa ne jucam cu focul”.
 

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
monede lei romanesti Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Mars de protest impotriva abuzului bancilor si pentru sustinerea Legii Darii in plata, organizat in Capitala Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Senatul a adoptat legea darii in plata, valabila pentru creditele de pana in 150.000 EUR. Ce se va intampla cu

Senatul a adoptat legea darii in plata, valabila pentru creditele de pana in 150.000 EUR. Ce se va intampla cu "Prima casa"

Locuinte noi grafic

Locuințele din România devin tot mai mici și tot mai scumpe

Târg de toamnă la Alba-Iulia. Cât de mult s-au scumpit fructele şi legumele

Greșelile care îi bagă rapid în faliment pe cei care își deschid o cafenea

Lovitură pentru Uber. De ce a pierdut licența de a opera în Londra

Colosul cu picioare de lut. A doua economie a lumii, pericol iminent de prăbușire

Decizie istorică a Curții Europene de Justiție, privind creditele în monede străine

Norvegia

Europenii îmbogățiți peste noapte. Țara în care fiecare cetățean deține 200.000 dolari

Efecte nefaste. Ce se va întâmpla dacă toate contribuțiile vor trece la angajat

Ministrul Finanțelor, după ce a introdus supraacciza: ”Nu am urmărit care e prețul la pompă”

Guvernul vrea să îi oblige prin lege pe angajatorii din mediul privat să nu scadă salariile brute

Lidl face o mișcare surpriză în România: deschide primul magazin de haine

Pariul câștigător al fermierilor care au dorit să-și mărească rapid recoltele