Romania a redevenit granarul Europei: exporturile de cereale sunt cele mai mari din UE. Semnalul de alarma tras de fermieri

Ultimul update: Sambata 24 Iunie 2017 07:03
Data publicarii: Miercuri 21 Iunie 2017 18:40
Categorie: Financiar

O veste buna vine din agricultura: tara noastra a redevenit granarul Europei. Exporturile de cereale sunt cele mai mari din Uniunea Europeana, intrecand tari cu traditie ca Franta si Germania.

Ne-au ajutat fondurile europene cu care fermierii si-au cumparat utilaje si seminte de calitate. In continuare insa jucatorii importanti de pe piata cerealelor raman oamenii de afaceri straini, stabiliti la noi.

Potrivit ultimelor date furnizate de Comisia Europeana, firmele din tara noastra au exportat 7,15 milioane de tone de cereale adica un sfert din totalul exporturilor europene din perioada 2016-2017. Cea mai mare parte grau - 5 milioane de tone, dublu fata de media inregistrata intre 2011-2015.

Principalul jucator de pe piata cerealelor din Romania este o firma din Calarasi controlata de un libanez care a pus pe picioare un adevarat imperiu. A inceput in 2.000, iar in 2016 a avut o cifra afaceri de peste 213 milioane de euro. Compania are acum 623 de angajati.

Urmatorii doi mari jucatori sunt doua firme romanesti. Una dintre ele administreaza peste 55 de mii de hectare din Insula Mare a Brailei si are 917 angajati. Cu toate acestea, piata cerealelor este controlata in mare parte de oameni de afaceri straini, care au inteles inaintea noastra ce potential are Romania in domeniul agriculturii. Un studiu comandat de parlamentarii europeni arata ca pana la 40% din terenul arabil al Romaniei este controlat de straini.

Un accident domestic i-a adus sfarsitul unui fermier multi-milionar din Marea Britanie. Ce a "reusit" cainele sau sa faca

Romania nu ar fi redevenit unul dintre marii jucatori de pe piata europeana a cerealelor daca fermierii nu ar fi facut investitii masive in tehnologie si cu fonduri europene.

Dragos Soare, fermier: "Intr-o ferma in care acum 15-20 ani lucrau 20 de tractoare pentru aceeasi suprafata, in momentul de fata, lucreaza 2 tractoare cu alte randamente, cu alta viteza de lucru. Avem produse, genetica noua, care a venit in Romania."

Fermierii atrag atentia insa ca exportand cerealele, trimitem peste granitele tarii materia prima pentru mancarea noastra de zi cu zi pe care apoi o importam. Principalele tari in care ajung cerealele romanesti sunt Egipt, Spania si Turcia.

Daniel Obida, fermier: "Trebuie sa avem proiecte integrate, sa nu mai exportam cerealele, sa exportam puiul, sa exportam carnea, sa exportam produsul finit. Noi exportam acum cerealele, dar in schimb importam puiul si tot ce inseamna carne din afara."

In total, in domeniul cultivarii cerealelor, in Romania activeaza peste 7.000 de firme, cu peste 40.000 de angajati.

Zmeura, preferata agricultorilor anul acesta. Un fermier a scos un profit de 15.000 de euro cu numai 50 de euro investiti

Zmeura, preferata agricultorilor anul acesta. Un fermier a scos un profit de 15.000 de euro cu numai 50 de euro investiti

tren

CFR Călători va plăti cu 1 milion de euro mai mult pentru 15.000 de tone de motorină

Cel mai nou tramvai românesc a fost testat la Timișoara

Oamenii de afaceri, nemulțumiți de modificarea Codului Fiscal: ”Vom îngropa și micile investiții”

Robor ar putea depăși 4% în 2018. ”Vremea dobânzilor mici s-a dus”

Oficial FMI, citat de Profit.ro: „Riscul supraîncălzirii economiei României a crescut”

Euro se apreciază masiv. La ce valoare a ajuns moneda unică pe pietele internationale

bonuri fiscale

Loteria bonurilor fiscale noiembrie 2017. Care sunt bonurile câștigătoare

Petre Daea cere anchetă privind scumpirea alimentelor. Ce şi-a cumpărat din târg

Fermierii susţin că alimentele s-au scumpit artificial. Cât de ieftină ar fi carnea de fapt

Românii cu venituri mici ar putea da 80% din câștiguri pe rata la casă

Taxele și impozitele locale se vor mări pentru a acoperi găurile din buget. Creștere de 20%, la Vaslui

Euro creşte la 4,64 lei, în linie cu tendinţa regională