Analiza pe care trebuie sa o facem o data pe an. Daca nu diagnosticam la timp boala, poate fi fatala

Ultimul update: Vineri 14 Octombrie 2016 07:17
Data publicarii: Marti 11 Octombrie 2016 10:37
Categorie: CSID

Creste volumul de sange circulant, creste tensiunea arteriala. Hipertensiunea in vase este un agresor violent chiar pentru vasele de sange.

Vorbim despre o conditie care, odata diagnosticata, are nevoie de medicatie pentru toata viata. Insistam sa va determinati anual acesta valoare. Hipertensiunea apare frecvent dupa varsta de 30 de ani.

Sarea in cantitati ridicate, in alimentatie, creste volumul lichidelor din organism. Acestea sunt retinute tocmai ca sa… o dilueze Inclusiv inima "arunca" in circulatie o cantitate mai mare de sange. Dezechilibrul afecteaza si rinichii, senzori pentru mentinerea in limite normale a tensiunii arteriale.

Studii largi, care au certificat acest mecanism, s-au efectuat pe triburi din Amazonia, care nu cunoscusera sarea pe post de condiment. La aceste populatii...nu s-a decoperit hipertensiunea.

Dr. Corneliu Toader, medic primar neurochirurg: "Tensiunea arteriala necontrolata produce cu timpul o afectare a peretelui vascular, il face mai rigid si mai usor de rupt daca exista cresteri brutale ale tensiunii asupra lui."

Ce apare mai intai, insomnia sau depresia? 20% dinte adulti ajung, pe parcursul vietii, sa aiba stari depresive

Hipertensiunea necontrolata poate declansa hemoragii grave in profunzimea creierului. Care nu au cum sa fie abordate chirugical si pacientul nu are sanse de supravietuire. De aceea, odata diagnosticata, hipertensiunea va cere tratament pe toata viata.

In copilarie, simptomul are la baza cauze endocrine.

Dr. Anca Hoisescu, medic primar endocrinolog: "In aceste situatii, poate fi vorva de hipertiroidie, tumori care secreta adrenalina. Sunt boli cu agregare familiala. Daca are un parinte, poate aparea si la copil."

Un tanar sub 35 de ani, diagnosticat cu hiper-tensiune, are nevoie si de o ecografie de artere renale. Testul se numeste Doppler si poate sa confirme stenoza de artera renala. Adica ingustarea respectivului vas. Automat, rinichiul va primi sange la o tensiune scazuta si va incerca sa compenseze. Cum face asta? Prin productie hormanala excesiva. Astfel, rinichiul asigura tensiunea corecta a singelui primit, dar in restul organismului starea este hipertensiva.

Tinerii care acumuleaza grasime pe abdomen trebuie sa isi determine tensiunea de doua ori pe an.

Dr. Catrinel Macovei, medic primar dibet si nutritie:  "Chiar daca luam putin, un kilogram, el se depune abdominal, unde are alt impact asupra sanatatii. De acolo, apare avalansa metabolica ce declanseza intr-un final diabetul, boala cardiaca si steatoza hepatica - ficatul gras."

Grasimea distribuita pe abdomen determina in final ''sindromul X metabolic''. Acesta inseamna hipertensiune, grasimi crescute in sange, nivelul acidului uric modificat si valori mari ale glicemiei. Este perfect reversibil, insa daca slabiti atat de mult incat sa scapati de surplusul din zona abdomenului.

Tumorile benigne la nivelul creierului pot avea simptome multiple. Vestea buna este ca odata operate nu pun viata in pericol

Tumorile benigne la nivelul creierului pot avea simptome multiple. Vestea buna este ca odata operate nu pun viata in pericol

copil bolnav, cu febra

Copiii pot surzi din cauza răcelilor netratate. Când se scot amigdalele

Cum putem să înlocuim plăcere de-a fuma cu o altă stare de bine

De ce nu este recomandat să ignorăm alunițele și petele apărute pe piele

„One day check-up”, soluția care ne ajută să prevenim apariția bolilor

Cum trebuie să procedăm, dacă vrem să slăbim echilibrat

Pancreasul, prima victimă a exceselor alimentare. Cum ajunge să "dea rateuri"

unt

Cât de mult unt au voie să consume copiii. Greşeala făcută de părinţi