New York Times: Legaturile dintre cei trei teroristi francezi si gruparile jihadiste. Elementul pe care il au in comun

teroristi

Oficialii serviciilor de informatii americane si franceze au gasit anumite legaturi intre cei trei atacatori din Paris, ucisi de politisti vineri, si anumite organizatii militante islamiste.

Trecutul celor doi frati Kouachi, Cherfi si Said, si a lui Amedy Coulibaly, se intersecteaza in mai multe momente, potrivit The New York Times.

Toti cei trei barbati au avut legaturi cu gruparea 19th Arrondissement, care recruta tineri francezi, de religie musulmana, sa lupte alaturi de al-Qaeda in Irak. Cherif a avut legaturi cu aceasta grupare in 2005, fiind arestat in timp ce se pregatea sa plece spre Siria, cu destinatia finala Irak.

Autoritatile franceze au determinat ca, la un moment dat, si fratele sau, Said, a avut legaturi cu gruparea 19th Arrondissement. Politistii sunt de parere ca si Coulibaly facea parte din aceasta.

De asemenea, Kouachi si Coulibaly il cunosteau si il urmau pe Djamel Beghal, un jihadist franco-algerian, condamnat in 2001 pentru ca planuia sa atacae Ambasada SUA din Paris.

Citește și
Je Suis Charlie carton corect
"JeSuisCharlie", unul dintre cele mai populare hashtag-uri din istoria platformei Twitter
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Fratii Kouachi au fost asociati si cu Boubaker Hakim, un jihadist francez de origine tunisiana, care a ajutat la fondarea gruparii 19th Arrondissement si care a creat o retea de luptatori in Africa de Nord si in comunitatile de imigranti din Europa, incepand cu 2011.

De altfel, fratii Kouachi s-au declarat a fi parte a retelei al-Qaeda din Peninsula Araba, existand informatii ca Said a fost antrenat de jihadisti in Yemen. Anwar al-Awlaki, lider al gruparii din Yemen, a cerut de mai multe ori uciderea caricaturistilor care il insulta pe Profetul Mohammed.

Cherif Kouachi cunostea teroristi din Siria si Yemen

Apropiati ai lui Cherif Kouachi, care alaturi de fratele sau Said a ucis 12 persoane in atacul de miercuri de la redactia revistei Charlie Hebdo, sunt "teroristi jihadisti" care se afla "in prezent in Yemen si Siria", a anuntat justitia franceza, citata de AFP.

Cel mai mic dintre fratii Kouachi era apropiat de "teroristi jihadisti cunoscuti ca fiind antrenati in Yemen si despre care stim ca se afla in prezent in Yemen si Siria", a declarat vineri seara, intr-o conferinta de presa, procurorul francez Francois Molins. Intr-o conversatie prin telefon cu postul de televiziune BFMTV, Cherif Kouachi a afirmat ca a fost in Yemen in 2011, precizand ca a comis crimele in numele Al-Qaida in Peninsula Araba (AQPA), cu sediul in aceasta tara.

Anchetatorii incearca sa stabileasca parcursul acestui barbat care a fost arestat in 2005 si condamnat la trei ani de inchisoare intr-un caz privind filierele de recrutare de jihadisti din Paris pentru Irak. Un oficial american anuntase ca si fratele sau mai mare, Said Kouachi, ucis de asemenea vineri dupa o urmarire de trei zile, a fost in Yemen in 2011. "Said Kouachi nu a fost niciodata cercetat sau condamnat, a fost audiat in cazul filierelor irakiene, dar niciodata inculpat", a declarat Francois Molins.

 

Articol recomandat de sport.ro
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
Citește și...
Al-Qaida in Peninsula Arabia revendica atacul la Charlie Hebdo.
Al-Qaida in Peninsula Arabia revendica atacul la Charlie Hebdo. "Credinciosii jihadului le-au aratat ce inseamna respectul"

Al-Qaida in Peninsula Arabia a organizat si a coordonat atacul comis la redactia Charlie Hebdo, afirma un lider al grupului terorist, explicand ca este un act de razbunare dupa ofensarea Profetului Mahomed.

"JeSuisCharlie", unul dintre cele mai populare hashtag-uri din istoria platformei Twitter

 "JeSuisCharlie" a devenit unul dintre cele mai populare hashtag-uri din istoria platformei de microblogging Twitter gratie numeroaselor mesaje de condoleante si de sustinere publicate de internautii din lumea intreaga.

Un ziar australian a publicat un desen cu profetul Mahomed.
Un ziar australian a publicat un desen cu profetul Mahomed. "Societatile democratice au cedat teren in ultimii ani"

Un ziar australian a publicat sambata un desen umoristic cu profetul Mahomed care discuta cu Isus si a facut apel la sustinerea libertatii de exprimare in lume, dupa atacul din Paris asupra redactiei revistei Charlie Hebdo,

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei.

VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.