Tensiuni si proteste in lumea musulmana dupa aparitia ultimului numar al revistei Charlie Hebdo: "Orice, pana la Profet"

×
Codul embed a fost copiat

Zeci de protestatari s-au adunat miercuri seara la Istanbul, proferand amenintari la adresa unui ziar turcesc care a publicat cateva dintre caricaturile din ultimul numar al revistei Charlie Hebdo.

Politia turca a intarit paza in jurul redactiei ziarului. 

Cotidianul turc de opozitie Cumhuriyet a publicat miercuri, dupa un ultim control nocturn al politiei, patru pagini din primul numar al saptamanalului satiric francez Charlie Hebdo aparut dupa atacul armat de miercuri care i-a decimat redactia. Traduse integral in turca, aceste patru pagini, distribuite intr-un fascicol inserat la mijlocul ziarului, reiau principalele caricaturi si articole din saptamanalul francez, inclusiv prima pagina, pe care apare Profetul Mahomed, insa in interior. In acest desen al lui Luz, un Mahomed cu lacrimi in ochi tine o pancarta pe care scrie "Je suis Charlie", sloganul milioanelor de manifestanti care au defilat in Franta si in strainatate in semn de condamnare a atacurilor armate jihadiste care s-au soldat cu 17 morti in decurs de trei zile. Intr-un material scurt, editorialistul politic de la Cumhuriyet Hikmet Cetinkaya descrie sobru caricatura. El a adaugat cateva vorbe, in chip de editorial: "O repet, terorismul este o crima impotriva umanitatii, indiferent de originea sa. De aceea, El (Profetul) tine in mana o pancarta «je suis Charlie»".

Anuntata marti de catre redactorul-sef de la Charlie Hebdo Gérard Biard, publicarea acestui insert in Turcia a fost foarte urmarita de catre autoritatile turce islamo-conservatoare, care au denuntat adesea "provocarile" ziarului francez. Publicarea caricaturilor cu Mahomed i-a adus ziarului critici dure in Turcia.

Cotidianul turc a anuntat pe site ca politia a efectuat, in noaptea de marti spre miercuri, o descindere la centrul sau de distributie de la Istanbul, a examinat continutul ziarului, a sunat la un procuror, dupa care a autorizat distribuirea. Conducerea Cumhuriyet, care intentiona sa publice integral numarul Charlie Hebdo, a dezbatut marti si a decis sa selecteze doar patru pagini condensate. Infiintat in 1924 de catre un apropiat al fondatorului Turciei moderne si laice Mustafa Kemal Atatürk, cotidianul se opune in mod hotarat regimului presedintelui Recep Tayyip Erdogan. Publicatia a fost vizata, in ultimii ani, de numeroase procese si de atentate.

Citește și
isis
Statul Islamic ameninta cu noi atentate teroriste. "Cu ajutorul lui Allah, vom ataca intreaga Europa"
Avertismentul lui Warren Buffett cu privire la inteligența artificială. Ce a prezis mogulul investițiilor

De altfel, o instanta din Turcia a ordonat blocarea site-urilor care difuzeaza prima pagina a editiei de miercuri a revistei Charlie Hebdo, care contine o caricatura cu Profetul Mahomed, relateaza agentia Anatolia. Decizia de blocare a site-urilor a fost luata de tribunalul din orasul Diyarbakir (sud-est) si vizeaza "accesul la paginile online care difuzeaza editia de miercuri a revistei Charlie Hebdo", precizeaza agentia Anatolia. "Cei care dispretuiesc valorile sfinte ale musulmanilor publicand caricaturi reprezentand Profetul nostru se fac vinovati de acte provocatoare", a argumentat, prin Twitter, vicepremierul turc Yalcin Akdogan.

Talibanii afgani condamna noile caricaturi cu Mahomed publicate de Charlie Hebdo

Intr-un comunicat postat online joi, Emiratul Islamic al Afganistanului - numele oficial al talibanilor afgani - deplange publicarea unor noi caricaturi care, in opinia sa, "provoaca sensibilitati in randul a celor 1,5 miliarde de musulmani".

"Un atac a fost comis saptamana trecuta, facand dreptate impotriva autorilor acestor acte obscene", se arata in comunicat, o referire la cei doi frati Kouachi, cei doi islamisti inarmati care au ucis 12 persoane in atacul de pe 7 ianuarie contra Charlie Hebdo, la Paris. Cei doi au fost omorati vineri de politie.

Numarul de miercuri, al "supravietuitorilor" de la Charlie Hebdo, care urmeaza sa fie tras in cinci milioane de exemplare, contine noi caricaturi cu Mahomed.

"Condamnam acest act respingator si inuman si-i consideram pe autorii sai si pe cei care l-au facut niste inamici ai umanitatii", se arata in continuare in comunicat.

"Indemnam lumea si mai ales pe sefii tuturor statelor vizate sa impiedice asemenea acte odioase", subliniaza talibanii in comunicat, fara sa-i indemne pe credinciosi la manifestatii.

"Lumea islamica si nonislamica, in intregime, fiintele umane, au responsabilitatea sa condamne si sa impiedice orice actiune care transgreseaza religia, ofenseaza oameni si impinge natiuni la actiuni de represalii", adauga talibanii.

Alte reactii de indignare au avut, de asemenea, loc in lumea musulmana, in care problema reprezentarii profetului ramane un subiect controversat.

Sute de persoane au manifestat in Mauritania impotriva caricaturilor cu Mahomed ale Charlie Hebdo

Cateva sute de persoane au manifestat miercuri in capitala mauritana Nouakchott in semn de protest fata de saptamanalul francez de satira Charlie Hebdo, care a publicat in cel mai recent numar o caricatura cu profetul Mahomed pe prima pagina, potrivit unor surse concordante.

"Orice, pana la Profet", "Eu nu sunt Charlie Hebdo", "Nu insultarii credintei noastre" erau mesaje care se putea citi pe pancarte si banderole purtate de manifestanti, potrivit organizatorilor si unor fotografii difuzate de catre agentia privata Al-Akhbar.

Marsul, organizat la apelul unor activisti pe retele de socializare, s-a desfasurat din centrul Nouakchott si pana la Ambasada Frantei, pe o distanta de trei kilometri.

Un important dispozitiv de securitate a fost mobilizat si a blocat principalele axe catre reprezentanta diplomatica franceza, impiedicand manifestantii sa se apropie, potrivit organizatorilor, care au evaluat numarul protestatarilor la 1.000.

Mauritania este o Republica islamica in care este in vigoare sharia (legea islamica). Un blogger mauritan in varsta de 29 de ani a fost condamnat la moarte pe 24 decembrie, de catre un tribunal de la Nouadhibou (nord-vest). Tanarul a fost inculpat pentru "apostazie", deoarece "a vorbit cu lejeritate despre profetul Mahomed" intr-un articol, publicat pentru o scurta perioada de timp pe site-uri mauritane, in care contesta decizii luate de catre profetul Mahomed si insotitorii sai in timpul razboaielor sfinte (jihaduri).

Articol recomandat de sport.ro
Lovitură de teatru: Dan Șucu, contract pe 5 ani pentru Mircea Lucescu la Rapid: "Avem garanția că plecăm pe un drum bun"
Lovitură de teatru: Dan Șucu, contract pe 5 ani pentru Mircea Lucescu la Rapid: "Avem garanția că plecăm pe un drum bun"
Citește și...
Un caricaturist de la Charlie Hebdo, despre coperta ultimului numar:
Un caricaturist de la Charlie Hebdo, despre coperta ultimului numar: "Este un Mahomed care, inainte de toate, plange"

Coperta primului numar al saptamanalului de satira Charlie Hebdo dupa atentate a fost desenata de unul dintre caricaturistii care au supravietuit tragediei, noteaza The Telegraph.

Statul Islamic ameninta cu noi atentate teroriste.
Statul Islamic ameninta cu noi atentate teroriste. "Cu ajutorul lui Allah, vom ataca intreaga Europa"

Membri ai organizatiei sunnite Stat Islamic in Irak si Siria (SIIS) avertizeaza "intreaga Europa" cu atacuri teroriste, in timp ce filiala yemenita a retelei Al-Qaida a luat in deradere marsul solidaritatii organizat dupa atentatele de la Paris.

Organizatia Al-Qaida din Yemen a revendicat atacul terorist de la Charlie Hebdo. SUA: Inregistrarea este autentica. VIDEO
Organizatia Al-Qaida din Yemen a revendicat atacul terorist de la Charlie Hebdo. SUA: Inregistrarea este autentica. VIDEO

Expertii serviciilor secrete din SUA au stabilit ca inregistrarea video prin care Al-Qaida in Peninsula Arabia revendica atacul terorist care a vizat revista Charlie Hebdo este "autentica", anunta Departamentul de Stat, citat de AFP, potrivit Mediafax.

Recomandări
Grindina face ravagii în mai multe zone din ţară. Oamenii se plâng că gradinile şi livezile au fost afectate. FOTO&VIDEO
Grindina face ravagii în mai multe zone din ţară. Oamenii se plâng că gradinile şi livezile au fost afectate. FOTO&VIDEO

Ploi torenţiale cu căderi de grindină s-au înregistrat, duminică, în mai multe zone din ţată, imagini cu furia naturii fiind distribuite pe reţelele ded socializare. Oamenii se plâng că gradinile şi livezile au fost afectate.

Medici, ingineri și arhitecţi şi-au găsit rostul şi liniştea în corul Anastasios, la Mănăstirea Mihai Vodă
Medici, ingineri și arhitecţi şi-au găsit rostul şi liniştea în corul Anastasios, la Mănăstirea Mihai Vodă

„Oamenii sunt lumină”, partea I. Ne bucurăm atunci când descoperim semeni care dau de la ei, dăruiesc din timpul lor şi îi ajută pe alţii, înţeleg sensul cuvintelor empatie şi împreună.

Românii plecați în Grecia de Paște au trăit cu emoție noaptea Învierii. După slujbă, au dus Lumina Sfântă... la restaurant
Românii plecați în Grecia de Paște au trăit cu emoție noaptea Învierii. După slujbă, au dus Lumina Sfântă... la restaurant

Noaptea Învierii a fost trăită cu emoție și de românii plecați în Grecia de Paște. Doar în Thassos, sunt peste 10.000. Lumina Sfântă a ajuns și acolo, dar cu întârziere.