Ghidul alegatorului la alegerile parlamentare 2016. Cum aflam la ce sectie de votare suntem arondati

×
Codul embed a fost copiat

www.stirileprotv.ro va prezinta cele mai importante informatii referitoare la procesul de votare din 11 decembrie 2016, cand sunt alesi senatorii si deputatii Romaniei, pentru un nou mandat de 4 ani.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

CITITI in acest articol:

-► Cum sunt alesi deputatii si senatorii?
-►
Cati deputati si senatori vor fi alesi la alegerile parlamentare din anul 2016?
-►
Unde voteaza alegatorii romani cu domiciliul sau resedinta in tara?
-►
Cu ce acte de identitate se poate vota la sectiile de votare organizate in Romania?
-► Cum puteti afla
la ce sectie de votare sunteti arondat?
-►
Care este programul de votare?
-►
Cum functioneaza Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului multiplu (SIMPV)?
-►
Ce se intampla in cazul unei disfunctionalitati a SIMPV?
-►
Cum se desfasoara procedura de votare?
-► Ce se intampla
daca alegatorul nu poate sa semneze in lista electorala?
-►
Cine poate vota prin intermediul urnei speciale

Duminica, 11 decembrie, romanii sunt asteptati la urne. De aceasta data, ne alegem senatorii si deputatii, pentru urmatorii patru ani.

Citește și
tren de calatori oprit in gara
Elevii si studentii cu drept de vot vor beneficia de transport gratuit cu trenul in perioada 8-12 decembrie
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Lupta este stransa pentru un post de parlamentar, cata vreme sunt 13 candidati pe un loc. Pentru cele 466 de fotolii de demnitar s-au inscris in cursa aproximativ 6000 de aspiranti.

Iar autoritatile promit alegeri curate, mai ales ca a fost implementat un sistem informatic de monitorizare a scrutinului.

Scrutinul parlamentar marcheaza o serie de noutati. Prima ar fi revenirea la votul pe lista de partid. In acelasi timp, a fost introdus votul prin corespondenta, care ii ajuta pe romanii de peste hotare sa isi exercite acest drept constitutional.

In tara, in schimb, scrutinul va fi atent supravegheat, in cele peste 18.000 de sectii, prin asa-numitul Sistem informatic de monitorizare a prezentei la vot.

Atentie! Puteti vota doar in localitatea de domiciliu, la sectia la care sunteti arondat. In cele mai multe cazuri, veti merge in acelasi loc in care ati ati ales primarul, in vara. Este obligatoriu sa nu va uitati acasa buletinul sau cartea de identitate.

In sectie, un operator de calculator, dotat cu o tableta conectata la internet, va va scana actul de identitate, apoi veti semna in listele electorale permanente. Veti primi o stampila si doua buletine de vot: unul pentru Camera Deputatilor, celalalt - pentru Senat.

Puneti stampila pe partidul sau candidatul independent pentru cele doua camere ale Parlamentului. La final, veti preda stampila si veti parasi sectia, dupa ce va recuperati actul de indentitate.

Nu incercati sa votati de mai multe ori, pentru ca tentativa de vot multiplu este pedepsita cu inchisoarea de la trei luni la un an si jumatate. Trebuie ca stiti ca, la finalul zilei de votare, procesul de numarare a buletinelor si intocmirea proceselor verbale vor fi filmate, astfel incat sa nu exista suspiciuni de frauda.

Iar noutatea absoluta a acestui scrutin va fi votul prin corespondenta. Aproximativ 9.000 de romani imprastiati in toate colturile lumii au ales sa voteze de acasa si sa trimita in tzara plicul sigilat, prin posta.

Peste 2000 de voturi au ajuns in tara, iar celelalte vor ajunge pana cel tarziu vineri, la ora 7.00 dimineata.

In 11 decembrie, sectiile de votare vor fi deschise intre 7.00 si 21.00.

 

Cum sunt alesi deputatii si senatorii?

-► Senatorii si deputatii vor fi alesi prin scrutin de lista, potrivit principiului reprezentarii proportionale.

Cati deputati si senatori vor fi alesi la alegerile parlamentare din anul 2016?

-► in circumscriptiile electorale din tara vor fi alesi 308 deputati si 134 de senatori.
-► in Circumscriptia electorala nr. 43 pentru cetatenii romani cu domiciliul in afara tarii vor fi alesi 2 senatori si 4 deputati.

Unde voteaza alegatorii romani cu domiciliul sau  resedinta in tara?

-► Alegatorii voteaza numai la sectia de votare la care este arondata strada sau localitatea unde isi au domiciliul ori resedinta.

-► in cazul in care, in ziua votarii, alegatorii se afla in alta  unitate administrativ-teritoriala din cadrul aceleiasi circumscriptii electorale, acestia pot vota la orice sectie de votare din cadrul circumscriptiei electorale unde isi au domiciliul sau resedinta.

Fiecare alegator are dreptul la un singur vot pentru alegerea  Senatului si la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputatilor. Fiecare alegator isi exprima votul personal.

Exercitarea votului in numele altui alegator este interzisa.

CITITI SI: Candidatii care au locurile asigurate in Parlament inainte de alegeri. Deputăţia, lasata mostenire copiilor si nevestelor

Cu ce acte de identitate se poate vota la sectiile de votare organizate in Romania?

Cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in Romania care in ziua votarii se afla in tara isi pot exercita dreptul de vot la sectiile de votare organizate in Romania in baza unuia dintre urmatoarele acte de identitate, valabile in ziua votarii:

a) cartea de identitate;
b) cartea electronica de identitate;
c) cartea de identitate provizorie;
d) buletinul de identitate;
e) pasaportul diplomatic;
f) pasaportul diplomatic electronic;
g) pasaportul de serviciu;
h) pasaportul de serviciu electronic;
i) carnetul de serviciu militar, in cazul elevilor din scolile militare.

Cum puteti afla la ce sectie de votare sunteti arondat?

Accesati www.registrulelectoral.ro si introduceti datele personale solicitate pentru a afla sectia de votare la care ati fost arondati, inclusiv adresa acesteia.

Care este programul de votare?

-► Votarea se desfasoara duminica, 11 decembrie 2016, intre orele 7.00 si 21.00.
-► La ora 21.00, presedintele biroului electoral al sectiei de votare declara votarea incheiata si dispune inchiderea localului sectiei de vot.
-► Alegatorilor care la ora 21.00 se afla in sala unde se voteaza li se permite sa isi exercite dreptul de vot.

Cum functioneaza Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului multiplu (SIMPV)?

-► Accesul alegatorilor in sala de votare are loc in serii corespunzatoare numarului cabinelor. Fiecare alegator prezinta actul de identitate si, dupa caz, documentul care dovedeste resedinta operatorului de calculator al biroului electoral al sectiei de votare, care inscrie codul numeric personal al alegatorului in Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal.

-► In cazul in care alegatorul nu figureaza in lista electorala permanenta existenta in sectia de votare respectiva,

Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal semnaleaza daca:

a) persoana care s-a prezentat la vot a implinit varsta de 18 ani pana in ziua votarii inclusiv;
b) persoana care s-a prezentat la vot si-a pierdut drepturile electorale;
c) persoana care s-a prezentat la vot este arondata la alta
sectie de votare;
d) persoana care s-a prezentat la vot este omisa din lista electorala permanenta, are domiciliul sau resedinta in raza teritoriala a sectiei de votare respective si daca a formulat o solicitare de a fi inscrisa in Registrul electoral cu adresa de resedinta;
e) persoana care s-a prezentat la vot si-a mai exercitat dreptul de vot la acelasi scrutin.

-► In baza rezultatelor generate de Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal, a comunicarilor efectuate prin intermediul acestuia si a verificarii actului de identitate, presedintele biroului electoral al sectiei de votare:

a) opreste de la votare persoana care nu a implinit varsta de 18 ani pana in ziua votarii, persoana care si-a pierdut drepturile electorale si persoana care a optat sa voteze prin corespondenta;

b) indruma alegatorul sa voteze la sectia de votare la care este arondat, in cazul in care este arondat la alta sectie de votare;

c) indruma alegatorul sa voteze la sectia de votare unde a fost arondat conform resedintei, in cazul in care acesta a fost inscris in Registrul electoral cu adresa de resedinta;

d) inscrie in lista electorala suplimentara persoana care s-a prezentat la vot, este omisa din lista electorala permanenta, are domiciliul sau resedinta in raza teritoriala a sectiei de votare respective; in cazul in care persoana omisa este inscrisa in lista electorala permanenta existenta la alta sectie de votare, presedintele biroului electoral al acelei sectii de votare va fi notificat de catre sistemul informatic in acest sens si va radia persoana respectiva din lista electorala permanenta; dupa ce alegatorul semneaza in lista electorala suplimentara ii  incredinteaza buletinele de vot si stampila cu mentiunea „VOTAT”;

e) inscrie in lista electorala suplimentara persoana care s-a  prezentat la vot, are domiciliul sau resedinta in alta unitate  administrativ-teritoriala din cadrul aceleiasi circumscriptii electorale;

f) permite alegatorului care indeplineste conditiile prevazute de lege si este inscris in lista electorala permanenta sa voteze; in acest sens, dupa ce alegatorul semneaza in lista electorala permanenta ii incredinteaza buletinele de vot si stampila cu mentiunea „VOTAT”.

CITITI SI: Numele noi propuse de partide pentru alegeri. Mara Mares, in varsta de 24 de ani, si cantareata Margareta Clipa

Ce se intampla in cazul unei disfunctionalitati a SIMPV?

-► Disfunctionalitatea Sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal nu poate determina suspendarea sau intreruperea votarii.

In aceasta situatie, alegatorii prezinta actul de identitate operatorului de calculator sau membrului biroului electoral al sectiei de votare desemnat de presedintele acestuia, care consemneaza pe suport electronic sau de hartie, dupa caz, codurile numerice personale ale alegatorilor si ora la care s-au prezentat la vot.

-► Pe perioada disfunctionalitatii SIMPV, in cazul in care terminalul informatic este functional, alegatorii prezinta actele de identitate operatorului de calculator care consemneaza in ADV, in modul off-line, codurile numerice personale ale alegatorilor care se prezinta la vot.

-► Pe perioada disfunctionalitatii SIMPV, in cazul in care terminalul informatic nu este functional, alegatorii prezinta actele de identitate membrului biroului electoral al sectiei de votare desemnat de presedintele acestuia, care consemneaza intr-un formular codurile numerice personale ale alegatorilor si ora la care s-au prezentat la vot.

-► Dupa incetarea disfunctionalitatii terminalului informatic sau dupa inlocuirea acestuia de catre Serviciul de Telecomunicatii Speciale, pana la ora 21.00 a zilei votarii, operatorul de calculator va introduce codurile numerice personale ale alegatorilor care s-au prezentat la vot pe perioada disfunctionalitatii acestuia.

-► Dupa incetarea disfunctionalitatii SIMPV, in cazul in care terminalul informatic este functional, datele inscrise in ADV in modul off-line sunt transmise automat catre Sistemul informatic central.

Cum se desfasoara procedura de votare?

-► Alegatorii voteaza separat, in cabine inchise, aplicand stampila cu mentiunea „VOTAT” in patrulaterul care cuprinde
lista de candidati sau numele candidatului pe care il voteaza.

-► Stampila cu mentiunea „VOTAT” trebuie sa fie rotunda si astfel dimensionata incat sa fie mai mica decat patrulaterul in care se aplica.

-► Dupa ce au votat, alegatorii indoaie buletinele de vot astfel ca pagina alba care poarta stampila de control sa ramana in afara si le introduc in urna, avand grija sa nu se deschida.  Indoirea gresita a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, daca secretul votului este asigurat.

-► In cazul in care buletinul de vot se deschide in asa fel incat secretul votului nu mai este asigurat, acesta se anuleaza si se da alegatorului, numai o singura data, un nou buletin de vot, facandu-se mentiune despre aceasta in procesul verbal al operatiunilor de votare.

-► Stampila cu mentiunea „VOTAT”, incredintata pentru votare, se restituie presedintelui, care o aplica pe actul de identitate, mentionand si data scrutinului. In cazul alegatorilor care voteaza pe baza cartii de identitate, pe versoul acesteia se aplica un timbru autocolant cu mentiunea „VOTAT” si data scrutinului.

CITITI SI: Mita electorala, aspru pedepsita. Ce risca cei care le ofera alegatorilor bani sau bunuri si organizeaza spectacole

Ce se intampla daca alegatorul nu poate sa semneze in lista electorala?

In situatia in care alegatorul, din motive bine intemeiate, constatate de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate semna in lista electorala permanenta, presedintele face o mentiune in lista electorala, confirmata prin semnatura sa si a unui alt membru al biroului electoral.

Cine poate vota prin intermediul urnei speciale?

-► Cetatenii cu drept de vot din circumscriptia electorala respectiva care nu se pot deplasa la sediul sectiei de votare din cauza de boala sau invaliditate. Presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate aproba, la cererea scrisa a acestora, insotita de copii ale actelor din care rezulta starea de sanatate ori de invaliditate, inregistrata la cea mai apropiata sectie de votare de locul in care se afla in ziua votarii, ca o echipa formata din cel putin 2 membri ai biroului electoral sa se deplaseze cu o urna speciala si cu materialul necesar votarii – stampila cu mentiunea „VOTAT” si buletine de vot – la locul unde se afla alegatorul, pentru a se efectua votarea.

In cazul cetatenilor care nu se pot deplasa la sediul sectiei de votare, cererile scrise se pot transmite prin intermediul altor persoane sau prin intermediul personalului de specialitate din unitatile medicale unde se afla internati, dupa caz.

-► Persoanele retinute, detinute in baza unui mandat de arestare preventiva ori asupra carora s-a dispus masura preventiva a arestului la domiciliu sau persoanele care executa o pedeapsa privativa de libertate, dar care nu si-au pierdut drepturile electorale. Procedura de exercitare a dreptului de vot  de catre aceasta categorie de alegatori este stabilita prin decizie a Biroului Electoral Central.

In aceste conditii, pot vota numai persoanele care sunt inscrise in listele electorale permanente ale circumscriptiei electorale in care au loc alegeri.

CITITI SI: "Vedetele" din Parlament care si-au anuntat retragerea din politica. Crin Antonescu a ales odihna, dupa 6 mandate

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Peste 6400 de romani vor sa devina parlamentari, din 11 decembrie. Sute de candidati sunt pensionari, iar cateva zeci someri
Peste 6400 de romani vor sa devina parlamentari, din 11 decembrie. Sute de candidati sunt pensionari, iar cateva zeci someri

Majoritatea candidatilor la parlamentare sunt ingineri, economisti si juristi, dar nu lipsesc paznicii, taximetristii, astrologii, cantaretii bisericesti si somerii.

Elevii si studentii cu drept de vot vor beneficia de transport gratuit cu trenul in perioada 8-12 decembrie
Elevii si studentii cu drept de vot vor beneficia de transport gratuit cu trenul in perioada 8-12 decembrie

Transport gratuit pentru elevii si studentii cu drept de vot. Asta le ofera Executivul celor care vor sa mearga acasa, in perioada 8-12 decembrie, ca sa voteze de alegerile Parlamentare.

Alegerile parlamentare 2016 aduc cu 122 de alesi mai putin. Cati deputati si senatori trimit judetele medii din tara
Alegerile parlamentare 2016 aduc cu 122 de alesi mai putin. Cati deputati si senatori trimit judetele medii din tara

Viitorul parlament va avea cu 122 de alesi mai putin. Diferenta majora, fata de precedentele alegeri parlamentare, cele din 2012, este ca, de aceasta data, vom pune stampila pe o lista de partid si nu pe un candidat anume.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.