Candidatii care au locurile asigurate in Parlament inainte de alegeri. Deputăţia, lasata mostenire copiilor si nevestelor
Cu voturile lor au fost adoptate bugetele Romaniei, au fost instalate si date jos guverne, au picat sau au fost votate legi importante. Vorbim despre cei 18 deputati care reprezinta minoritatile nationale, altele decat cea maghiara, in Parlament.
Pentru candidatii minoritatilor nationale, alegerile din 11 decembrie par o simpla formalitate. Au avut emotii pana cand Biroul Electoral Central a decis ca indeplinesc toate conditiile pentru a fi deputati. Sunt 18 candidati, care reprezinta diferite etnii recunoscute prin lege si care se vor regasi pe buletinele de vot din intreaga tara.
Practic, ei nu au contracandidati pe posturile lor. Trebuie doar sa stranga in jur de 3.000 de voturi, la nivel national. In istoria post-decembrista, nu au existat cazuri in care candidatii minoritatilor nationale sa nu intre in Parlament.
Candidatul Uniunii Armenilor din Romania, Varujan Pambuccian, a ajuns la a sasea candidatura, iar intre 2012 si 2016 a fost liderul grupului minoritatilor din Camera Deputatilor.
Cu vechime de peste 10 ani in bancile Parlamentului, candideaza din nou Dragos Zisopol, din partea Uniunii Elene; Slobodan Ghera, de la Uniunea Croatilor; Ibram Iusein, reprezentantul Uniunii Democrate Turce; Ovidiu Gant de la Forumul Germanilor si Miron Ignat, din partea Comunitatii Rusilor Lipoveni din Romania.
In schimb, Aurel Vainer, care a fost timp de 12 ani deputat al Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania, a decis sa se retraga. Va candida, in locul sau, jurnalistul Silviu Vexler.
Iar Slavomir gvozdenovici, de la Uniunea Sarbilor, ii lasa locul pentru un mandat de patru ani in Parlament lui Slavoliub Adnagi.
Liga Albanezilor, reprezentata pana acum de Oana Manolescu, il va trimite in Camera Deputatilor pe teologul Bogdan Stoica, originar din Craiova. O doctorita de familie din Nadlac, Maria Ecaterina Orban, a fost desemnata candidat din partea Uniunii Democratice a Slovacilor si Cehilor din Romania. Iar Venera Mariana Popescu este propunerea Asociatiei Macedonenilor, in timp ce Uniunea Ucrainenilor l-a desemnat pe Nicolae Miroslav Petretchi.
Nicolae Paun, deputat al partidei Romilor, va ramane in afara parlamentului. A fost retinut, arestat, iar acum este cercetat in libertate pentru ca ar fi fraudat fonduri europene. In locul sau, romii il sustin pe Daniel Vasile, in prezent presedinte al Agentiei Nationale pentru Romi.
Din pacate, in timpul mandatului care se incheie in decembrie, doi deputati ai minoritatilor au murit. Nicolae Mircovici de la Uniunea Bulgara din Banat si Mircea Grosaru de Asociatia Italienilor. Etnicii bulgari o propun, in locul lui Mircovici, pe Mihaela Csokany, in vreme ce Andi, fiul lui Mircea Grosaru, vrea locul din Parlament lasat liber, dupa moartea tatalui sau. Avocat de meserie, Andi Grosaru a incercat, in trecut, o cariera politica in PNL. Fara succes, insa.
Un alt fiu de parlamentar al minoritatilor va face pasul catre deputatie. Ghorghe Firczak - de la Uniunea Culturala a Rutenilor din Romania - se retrage si ii lasa locul fiului sau, Iulius Marian Firczak.
Iar Longher Ghervazen, deputat din 2000, o va lasa pe sotia sa Victoria Longher sa ii reprezinte pe cei de la Uniunea Polonezilor.
Sursa: Pro TV
Etichete: alegeri, deputati, Parlament, UDMR, romi, maghiari, minoritati, alegatori, armeni,
Dată publicare:
29-11-2016 18:54