Bogdan Stan inlocuit la ANAF de sefa departamentului Colectari, cel mai prost cotat din UE. Cine este Mirela Calugareanu

×
Codul embed a fost copiat

Seful Fiscului, Bogdan Stan, a fost dat afara printr-o decizie a premierului. In locul lui a venit Mirela Calugareanu, fosta sefa a departamentului de colectare, capitol la care Romania sta cel mai rau din Uniunea Europeana, potrivit Eurostat.

Oficialii reusesc sa adune la Buget doar jumatate din TVA-ul pe care ar trebui sa-l stranga, potrivit Consiliului Fiscal, cu toate ca s-au investit pana acum zeci de milioane de euro in pregatirea functionarilor si in sisteme performante. In schimb, politicienii prefera sa inventeze noi taxe, care lovesc tot in cei care isi platesc darile.

 

Fostul sef al ANAF, Bogdan Stan, era cunoscut drept un apropiat al lui Liviu Dragnea. Fostul premier Sorin Grindeanu ar fi incercat sa-l demita de mai multe ori pe motiv de incompetenta, dar fara succes. Mihai Tudose l-a inlocuit insa cu Mirela Calugareanu. Este vorba despre fosta sefa a Colectarii din ANAF si director executiv la ANAF Bucuresti. Potrivit declaratie de avere, are patru terenuri, patru case, o masina de teren si 60.000 de euro in conturi.

Ce mosteneste? O institutie care nu a fost in stare niciodata in ultimii 10 ani sa colecteze macar cat a prognozat Ministerul de Finante. Romania a reusit anul trecut sa fie repetenta Uniuniii Europene. A adunat din impozite, taxe si contributii doar 31,7% din PIB, cu 13% mai putin fata de media Europei, de 44%. Daca ne uitam la premiantii Finlanda, Franta, Danemarca si Suedia, colectarea de bani e la jumatate in Romania.

Citește și
Licitatie ANAF
Terenuri, masini si chiar un avion, scoase la licitatie de statul roman. Cat a reusit ANAF sa recupereze din prejudicii
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

Consultantii fiscali sustin ca daca macar jumatate din toata evaziunea fiscala din Romania, cifrata undeva la 12-13 miliarde de euro pe an, s-ar face venituri la buget, asta ar insemna ca am avea un 4% in plus din PIB, la colectare. Ceea ce ar rezolva toate problemele cu banii pe care le are in acest moment statul si din cauza carora inventeaza mereu taxe noi.

Situatia s-ar putea rezolva daca aceasta institutie, ANAF-ul, n-ar mai fi "o buba" pentru sistemul de colectare. A luat in anul 2013 un imprumut de la Banca Mondiala, in valoare de 90 de milioane de dolari, pentru a se reforma. A cheltuit pana acum 16,7 milioane absolut degeaba - proiectul este notat cu nesatisfacator in ultimul raport al Bancii Mondiale.

Riscam chiar sa dam banii inapoi, daca pana anul viitor nu se vad progrese.

Gabriel Biris, reprezentant Asociatia Oamenilor de Afaceri: 
"Pierderea la Buget fiind de 6-7-8 miliarde de euro anual, an de an, datorita proastei administrari fiscale in statele cu care noi ne comparam, un control pentru rambursarea TVA la un mare contribuabil dureaza de la cateva ore, la o zi - la noi dureaza minim 6 luni."

Solutia pentru colectare mai eficiente ar fi simpla, spun specialistii: informatizarea ANAF si aplicarea caselor de marcat electronice - anuntata de 5 ani.

Ramona Jurubita, KPMG: "Noi traim intr-o epoca de digitalizare, automatizare. Inspectorul fiscal cand vine si controleaza o companie tot la hartii se uita. Deci, cumva cand tu nu tii pasul cu realitatea, normal ca masurile sunt rudimentare si atunci cu siguranta se vad in rezultatele pe care tu trebuie sa le obtii."

Bulgaria, de exemplu, care si-a reformat fiscul tot cu bani de la Banca Mondiala, a reusit sa colecteze 80% din TVA, noi adunam de ani de zile doar 50%. Potrivit surselor din domeniu, Ministerul de Finante discuta zilele acestea si alte modificari de taxe, nu doar cele anuntate in programul de guvernare.

 

Noul presedinte al ANAF are patru terenuri, o casa si un apartament in Capitala si o casa de vacanta in Giurgiu

Noul presedinte al ANAF, Mirela Calugareanu, are impreuna cu sotul sau patru terenuri, trei dintre ele intravilane, o casa de 220 de metri patrati in Capitala, o casa de vacanta si un apartament.

Conform celei mai recente declaratii de avere din iunie 2017, Mirela Calugareanu are impreuna cu sotul sau trei terenuri intravilane - doua in Bucuresti si unul in Giurgiu. Tot in Giurgiu, ea are o cota parte dintr-un teren de 40.400 de metri patrati mostenit in 2015. Cele doua tereniuri din Bucuresti sunt cumparate in 2004 si 2006, iar cel din Giurgiu este achizitionat in 1996.

De asemenea, ea are o casa de 220 de metri patrati in Bucuresti, cumparata in 2004, o casa de vacanta in Giurgiu, un apartament de 55 de metri patrati in Bucuresti, cumparat in 2014, si o cota parte dintr-o casa mostenita tot in Capitala, in 2015.

Noul sef al ANAF are si un autoturism Land Rover fabricat in 2010. Anul trecut, ea a vandut un autoturism cu 7.000 de euro. In declaratia de avere, este consemnata si o renuntare la mostenire in favoarea lui Sever Calugareanu, la o cota dintr-un imobil.

Mirela Calugareanu are si un depozit bancar de 60.000 de euro deschis in 2008. In decaratia de avere, la capitolul active financiare mai apare si suma de 18.000 de euro, intre cele doua sume existand mentiunea "ridicati si nedepusi". Dupa aceasta mentiune figureaza anul 2016 si suma de 18.000 de euro.

Ea nu are nici datorii la banci si nici plasamente. In anul fiscal precedent, Calugareanu a incasat 105.410 lei ca director executiv la Directia Finantelotr Publice, iar sotul sau, Paul Calugareanu, a incasat 91.685 de lei ca sef serviciu la Directia Generala Impozite si Taxe Locale sector 1.

In declaratia de interese, Mirela Calugareanu noteaza ca este consultant fiscal si expert contabil, in dreptul ambelor titlulaturi fiind trecuta mentiunea "inactiv".

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Dragnea: Nu se pune problema ca vreun cetatean sa-si plateasca singur CAS si CASS. Valorile contributiilor vor fi mai mari
Dragnea: Nu se pune problema ca vreun cetatean sa-si plateasca singur CAS si CASS. Valorile contributiilor vor fi mai mari

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, la finalul sedintei coalitiei de guvernare, ca i-a cerut premierului Mihai Tudose sa analizeze „foarte atent si cu maxima rigoare” activitatea ANAF.

Terenuri, masini si chiar un avion, scoase la licitatie de statul roman. Cat a reusit ANAF sa recupereze din prejudicii
Terenuri, masini si chiar un avion, scoase la licitatie de statul roman. Cat a reusit ANAF sa recupereze din prejudicii

Daca doriti sa va cumparati o masina, electrocasnice, haine, sau poate chiar o cisterna auto, nu ar strica sa urmariti si site-ul ANABI.

Recomandări
Israelul pregătește un răspuns în forță pentru Iran. Șeful Statului Major al IDF: „Va suporta consecințele acțiunilor sale”
Israelul pregătește un răspuns în forță pentru Iran. Șeful Statului Major al IDF: „Va suporta consecințele acțiunilor sale”

Israelul pregătește un răspuns în forță pentru Iran, dar unul care să nu provoace o escaladare a conflictului în regiune, potrivit presei israeliene.

Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”
Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri asupra centralei nucleare ucrainene, scrie AFP.

Economia Chinei a crescut în primul trimestru mai rapid decât s-au așteptat analiștii. Toți au crezut că o să scadă
Economia Chinei a crescut în primul trimestru mai rapid decât s-au așteptat analiștii. Toți au crezut că o să scadă

Economia chineză a avut un început de an mai puternic decât s-au așteptat analiștii, chiar dacă criza din sectorul imobiliar s-a adâncit.