Romania cere infiintarea unei flote NATO in Marea Neagra, pentru "aparare si descurajare". Ce reactie ar putea avea Rusia

Ultimul update: Miercuri 03 Februarie 2016 07:11
Data publicarii: Duminica 31 Ianuarie 2016 17:55
Categorie: Actualitate

De luna viitoare, Romania va incepe demersurile pentru infiintarea unei flote NATO in Marea Neagra.

Este vorba despre o grupare maritima de nave militare a tarilor de la malul marii, partenere ale aliantei. "Scopul va fi unul de aparare si descurajare", a precizat ministrul Apararii Nationale, Mihnea Motoc.

O flota NATO in Marea Neagra, din care Romania sa faca parte, este o prioritate strategica a Armatei Romane si ar trebui sa fie functionala pana la toamna.

Mihnea Motoc, ministrul Apararii Nationale: "E vorba de un complement firesc al unei prezente terestre aliate, pe care o concepem ca parte a posturii de aparare si descurajare, ce va fi discutata si la summitul NATO, speram noi."

Asta ar insemna o flota de nave de razboi permanent dispusa in Marea neagra si gata sa reactioneze daca situatia internationala o cere. NATO are deja doua flote active.

Prima este in Atlantic si are in componenta nave si distrugatoare din 6 tari aliate printre care Portugalia, Canada si SUA. La unele exercitii a participat si Romania cu fregata Regele Ferdinand. A doua este situata in Mediterana. Acolo sunt vase de lupta din Turcia, Italia si Germania.

Mihnea Motoc: "Forma pe care o va imbraca prezenta navala aliata la Marea Neagra depinde de ce vor spune riveranii aliati. Avem si parteneri ai NATO care sunt riverani si ale caror idei si contributie ne intereseaza si trebuie vazut cum arata lucrurile in planurile de ansamblu ale organizatiei ca atare."

In cazul flotei aflata in planul Ministerului Apararii, avem o restrictie. Conventia de la Montreux spune ca o nava militara straina nu poate stationa mai mult de 21 de zile in apele Marii Negre. Asta inseamna ca din flota pot face parte doar Romania, Turcia si Bulgaria, toate tari membre NATO si toate cu iesire la Marea Neagra.

Decizia tarii noastre de a activa permanent acest grup naval a provocat framantari la nivel international.

Dan Dungaciu, expert in relatii internationale: "Sigur ca Federatia Rusa vede aceasta chestiune ca o forma de remilitarizare a Marii Negre, insa nu va privi direct spre Romania, pentru ca daca se va intampla ca acest grup naval sa existe, initiativa e NATO si nu Romania. Si prin urmare, orice adresare spre Romania ar fi ineficienta si acest tip de problema se rezolva la nivelul bilateral Federatia Rusa-NATO, care pe termen mediu, s-ar putea sa fie relansat."

Propunerea Romaniei va intra in marile planuri geostrategice in care interesele marilor puteri privesc atat Siria cat si Ucraina.

Un distrugator american a intrat INTENTIONAT in apele unei insule revendicate de China. Reactia dura a Beijingului

Un distrugator american a intrat INTENTIONAT in apele unei insule revendicate de China. Reactia dura a Beijingului

gregorian bivolaru

Mandat de arestare internațional pe numele lui Gregorian Bivolaru

50 de irakieni, cazați la Mamaia. De ce vor să plece în Marea Britanie sau Germania

Mama vicepremierului Sevil Shhaideh a suferit un accident de muncă

Zeci de mașini din Teleorman, avariate din cauza grindinei căzute miercuri

Primele victime ale vijeliei de astăzi: doi bărbați din Vaslui au murit loviți de fulger

Ce trebuie să faceți când sunteți suprinși de furtună în mașină sau acasă. Sfaturile ISU

Ambulanță vandalizată

A chemat ambulanța, după care a devenit violent cu paramedicii. VIDEO

Accident cu 6 maşini, în Pasajul Băneasa

Carambol în stațiunea Mamaia, după ce un șofer a încercat să evite un câine

Geoană și Vanghelie la tribunal. Fostul președinte al PSD nici măcar nu s-a uitat la "bunul” său prieten

O casă a fost distrusă după ce un camion a ieșit de pe șosea. Ce a făcut șoferul

Zi dureroasă pentru cei care au pierdut pe cineva în Timișoara. Două victime ale furtunii sunt înmormântate