Mugur Isarescu, la al cincilea mandat ca guvernator al BNR. Ce obiectiv si-a stabilit pentru aderarea la zona euro
Mugur Isarescu a fost avizat in unanimitate de comisiile reunite de Buget, Finte-Banci din Parlament pentru al cincilea mandat de guvernator al Bancii Nationale a Romaniei, cu o perioada de cinci ani, pozitie pe care ocupa de 24 de ani.
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a fost votat, luni, de plenul reunit al celor doua Camere ale Parlamentului, guvernatorul Mugur Isarescu inregistrand 377 de voturi favorabile si noua voturi "impotriva".
Din numarul total de 574 de senatori si deputati, 386 au fost prezenti la sedinta de plen.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a primit 377 de voturi "pentru" si 9 voturi "impotriva".
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Florin Georgescu, pentru functia de prim-viceguvernator, a obtinut 377 voturi "pentru" si 9 voturi "impotriva".
Bogdan Olteanu, pentru functia de viceguvernator, a inregistrat 375 de voturi "pentru" si 11 voturi "impotriva".
Liviu Voinea, de asemenea pentru postul de viceguvernator, a primit 372 de voturi "pentru" si 14 voturi "impotriva".
Pentru functia de membru in Consiliul de Administratie al BNR, Dinu Marin a obtinut 375 de voturi "pentru" si 11 voturi "impotriva", Daniel Daianu - 375 de voturi "pentru" si 11 "impotriva", Gheorghe Gherghina - 373 de voturi "pentru" si 13 "impotriva", Nagy Agnes - 376 "pentru" si 10 voturi "impotriva", iar Virgil Stoenescu - 377 de voturi "pentru" si 9 voturi "impotriva".
Trecerea la euro: 2019
Isarescu a tinut o alocutiune in fata comisiilor reunite, in care a multumit pentru activitatea actualului Consiliu de Administratie, care a trebuit sa faca fata provocarilor crizei financiare globale resimtite si Romania si a punctat cateva dintre obiectivele noului CA.
Printre obiectivele viitorului CA al BNR, Isarescu a mentionat aderarea la zona euro in 2019, "obiectiv ambitios, dar inca realizabil", si intrarea in Uniunea Bancara.
Mugur Isarescu, doctor in stiinte economice, este guvernator al Bancii Nationale a Romaniei din septembrie 1990 si presedinte al Consiliului de Administratie. In 1990, numirea sa a fost facuta de catre Guvern, iar din 1991 a primit mandat din partea Parlamentului, care a fost reinnoit de trei ori pana in prezent, cu o durata de cinci ani, respectiv in decembrie 1998, noiembrie 2004 si octombrie 2009.
Isarescu a fost prim-ministru al Romaniei in perioada decembrie 1999 - decembrie 2000, iar pana sa fie numit guvernator a ocupat timp de sase luni pozitia de secretar cu probleme economice si monetare al Ambasadei Romaniei la Washington, de unde a fost rechemat de presedintele de atunci, Ion Iliescu.
El este membru in Consiliul General al Sistemului European al Bancilor Centrale, membru cu drept de vot din partea Romaniei in Consiliul European de Risc Sistemic si face parte din Consiliul Guvernatorilor al Fondului Monetar International.
Comisiile reunite de Buget Finante Banci i-au avizat luni pe Florin Georgescu pentru pozitia de prim-viceguvernator al BNR, precum si pe Bogdan Olteanu si Liviu Voinea pentru functiile de viceguvernatori, in timp ce candidatura actualului viceguvernator Cristian Popa a fost respinsa.
Florin Georgescu si Bogdan Olteanu au primit avizul cu unanimitate de voturi, in timp ce candidatura ministrului pentru Buget Liviu Voinea a fost aprobata cu 30 de voturi "pentru", 3 "impotriva" si 4 abtineri.
Cristian Popa a primit 6 voturi "pentru", 24 "impotriva" si 4 abtineri.
Deputatul PDL Andreea Paul a cerut cuvantul si a declarat in sedinta ca Cristian Popa este cel mai bun profesionist din BNR si regreta votul acordat de colegii sai.
Membrii neexecutivi ai viitorului Consiliu de Administratie vor fi Gheorghe Gherghina (sustinut de PSD) - 36 de voturi, Virgil Stoenescu (sustinut de PDL) - 35 de voturi, Daniel Daianu (sustinut de PSD) - 34 de voturi, Angnes Nagy (sustinuta de UDMR) - 34 de voturi si Dinu Marin (sustinut de PC) - 28 de voturi.
Candidatura actualului membru al CA Nicolae Danila a fost respinsa la vot, desi PSD a anuntat initial ca il sustine pentru un nou mandat.