Problema platii ratelor la creditele in valuta la cursul din ziua acordarii. De ce ar putea fi o arma cu doua taisuri
Presedintele Asociatiei Bancherilor si guvernatorul BNR au vorbit marti despre problema platii ratelor la creditele in valuta la cursul din ziua acordarii.
Avocatii clientilor sustin ca ar fi posibil acest lucru, in uma deciziei Curtii Europene de Justitie. Cei doi bancheri nu au fost foarte transanti, dar au dat de inteles ca nu sunt de acord cu aceasta solutie.
Presedintele Asociatie Bancilor spune ca plata creditelor in valuta la valoarea din ziua acordarii este o arma cu doua taisuri.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Radu Gratian Ghetea, presedinte ARB: "Sunt oameni care au luat credit la 4,5 lei pe euro. Acum este 4,4 ... 4,44. Este corect? Sa plateasca la cursul la care au luat? Poate sa se intareasca leul in anumite conditii. Oare e corect sa fie o astfel de aplicare?".
Guvernatorul BNR spune ca trebuie eliminate clauzele abuzive, dar ca acestea nu trebuie invocate in orice situatie.
Mugur Isarescu: "Aceste probleme se rezolva in instanta, daca instanta hotareste ce hotareste asta este... Suntem impotriva abuzului de idee de clauze abuzive, adica ca si cum cineva care a luat un imprumut s-a angajat sa plateasca, n-are nici o responsabilitate, el a fost acolo un biet nevinovat, nu stie ce-a facut, nu stie ce s-a intamplat."
In acelasi timp intre avocati se incinge disputa despre cum trebuie inteleasa hotararea Curtii de Justitiei a Uniunii Europene.
Marius Coltuc, avocat: "Trebuie sa citim exact decizia data de Curtea Europeana de Justitiei. Deci acolo se refera la faptul ca este o clauza abuziva de a pune pe consumator sa plateasca mai mult adica in functie de fluctuatiile cursului."
Stan Tirnoveanu, avocat: "Discutia este in felul urmator: daca cursul este de la vanzare sau de la cumparare in momentul platii, nu din momentul tragerii creditului de acum 10 ani."
Gheorghe Piperea: "Avocatii care spun ca eu nu am dreptate sau ca am citit gresit acea decizie nu fac decat sa isi flexeze muschii ca sa-i vada bancile si sa-i angajeze, sa defileze pe acolo prin instante - foarte bine. In 2010-2011 per total au fost vreo 20 de milioane de euro pe care le-au incasat casele de avocatura de la banci in aceste procese. Ca sa ce? Ca sa piarda aceste procese."