DNA: "Valcov se intalnea cu suspectii in cimitir si primea banii in pungi''. Ce scrie presa internationala despre acest caz

×
Codul embed a fost copiat

Inca un nume greu din fruntea tarii ajunge in birourile procurorilor anticoruptie. Ministrul Finantelor, Darius Valcov, a fost ridicat vineri seara de pe strada si dus cu mandat la DNA.

Cititi in aceasta stire:

-► Referat DNA: Valcov se intalnea cu ceilalti suspecti in cimitir si primea "comisionul"in pungi de plastic
-►
Presa internationala: Investigarea lui Valcov, o noua lovitura la adresa Guvernului Ponta
-►
Acuzatiile DNA la adresa lui Darius Valcov 

Dupa cateva ore de audieri, i s-a comunicat oficial si acuzatia: trafic de influenta. Valcov este suspectat ca, in calitate de primar al orasului Slatina, ar fi intervenit in favoarea unui om de afaceri in atribuirea unor contracte.

In ciuda acuzatiilor care i se aduc, Darius Valcov a declarat pentru Mediafax ca nu a demisionat.

Citește și
Darius Valcov
Darius Valcov, adus sub escorta la sediul DNA. Ministrul Finantelor este acuzat de trafic de influenta
„Va fi o perioadă îngrozitoare în Ucraina și pentru Occident”. Avertismentul unui general despre războiul din Ucraina

Referat DNA: Valcov se intalnea cu ceilalti suspecti in cimitir si primea "comisionul"in pungi de plastic

Ministrul Finantelor, Darius Valcov, a primit "comisionul" in pungi de plastic, banii fiindu-i dati in transe cuprinse intre 400.000 si un milion de lei, suspecti din dosar afirmand ca au fost situatii in care s-au intalnit cu Valcov chiar si in cimitir.

Informatiile apar in referatul cu propunere de arestare emise pe numele primarului din Slatina, Minel Prina, si al omului de afaceri Lucian Petrut Susala.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) arata, in documentul citat, ca Valcov a primit banii de la omul de afaceri care a obtinut contracte "cu dedicatie", in baza unor licitatii trucate, in sediul SC Tehnologica Radion. Beneficiarul final al acestor contracte era Compania de Apa Olt.

"La momentul efectuarii platilor de catre Compania de Apa Olt, Valcov Darius se prezenta la sediul SC Tehnologica Radion, dupa ce il suna in prealabil pe telefonul mobil aspecte confirmate de angajati. Remiterea sumelor de bani catre Valcov s-a realizat in pungi de plastic in transe cuprinse intre 400.000 si 1.000.000 de lei, provenienta banilor remisi fiind justificata de omul de afaceri ca fiind din vanzarea unor terenuri proprietate personala sau din retrageri in numerar din contul personal", se arata in referatul cu propunere de arestare.

Mai mult, procurorii au stabilit ca ministrul Finantelor se intalnea cu unii dintre suspectii din dosar in cimitir, pentru a purta discutii despre eventualele verificari ale oamenilor legii. Astfel, in 24 februarie, anchetatorii au interceptat urmatoarea discutie:

"Timofte Bogdan Petre: si zice… si zice ca ar fi zis Darius saptamana trecuta, cat am stat noi pe aici in Bucuresti, s-au dus, s-au intalnit in cimitir si au vorbit si...
Mocanu Marian Alexandru: im?
Timofte Bogdan Petre: si zice ca ar fi zis Darius: „Ba, daca se ajunge la nu stiu ce…”, cu o lacrima asa in colt s-a intors si a zis a… „Eu mi le asum pe toate. Nu o sa va las pe niciunu’ asa.”
…[…]…
Timofte Bogdan Petre: Decat atata i-am spus aseara cand m-am despartit de el si o sa-i mai spun inca o data si daca ma cheama sa vorbesc cu DARIUS: „Fratilor, ganditi-va bine, nu sunt numai eu, Bogdan Timofte, in chestia asta, pulifriciu’. Suntem toti. O luam toti. Da? Nu uitati ca am doi copii.” Manca-v-as [cuvant obscen] voastra asa v-o mananc. Stii cum e vorba aia: „Fiecare isi pazeste pielea!” La o adica, cand vezi ca toata lumea fuge in stanga, in dreapta. Se debaraseaza de tine ca de o masea stricata la o… la o chestie de asta".

Potrivit referatului procurorilor, pentru a impiedica efectuarea unui control de catre Agentia Nationala De Administrare Fiscala - Directia Generala Antifrauda Fiscala, la solicitarea lui Petrut-Lucian susala, au fost distruse mai multe documente si hard disck-uri.

In acest context, anchetatorii amintesc de "consultarea permanenta si influentarea" lui Darius Valcov, ministru al Finantelor, de a interveni in activitatea de control desfasurata de Agentia Nationala De Administrare Fiscala - Directia Generala Antifrauda Fiscala.

Investigarea lui Valcov, o noua lovitura la adresa Guvernului Ponta, scrie presa internationala

Investigarea ministrului roman al Finantelor Darius Valcov intr-un caz de coruptie reprezinta o lovitura pentru Guvernul premierului Ponta, care si-a exprimat sambata sustinerea fata de membrul Cabinetului sau, scriu principalele agentii de presa de limba engleza.

REUTERS noteaza ca investigatia Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) reprezinta ultima dintr-o serie de anchete de coruptie si arestari ale unor figuri importante din politica romaneasca, precizand ca Valcov este vizat pentru abuzuri comise pe cand era primar al Slatinei si este acuzat ca a favorizat o companie in acordarea unor contracte publice in schimbul sumei de aproximativ doua milioane de euro. Ministrul a declarat la iesirea de la audieri, ca nu a fost pus sub acuzare, precizeaza agentia.

Romania este perceputa ca unul dintre cele mai corupte state membre ale Uniunii Europene, ai carui procurori au fost laudati la Bruxelles pentru eforturile pe care le-au intreprins in ultima perioada in lupta impotriva acestui flagel, comenteaza agentia, care comenteaza ca investigatia este o noua lovitura pentru Guvernul Ponta, dupa infrangerea pe care acesta a suferit-o in alegerile prezidentiale din noiembrie.

Agentia mai precizeaza ca nu era clar, imediat, daca Valcov va continua sa fie ministru al Finantelor pe perioada investigatiei, precizand ca biroul premierului a refuzat sa raspunda unei invitatii de a comenta pe aceasta tema.

Reuters mai scrie ca Valcov a fost primar doua mandate, dupa care a devenit ministru al Finantelor, in decembrie, in cadrul remanierii Guvernului de dupa infrangerea lui Ponta in alegerile przidentiale, adaugand ca anterior acesta a fost ministru al Bugetului, un portofoliu integrat in Ministerul Finantelor dupa remaniere.

Agentia mai noteaza ca 7% din parlamentarii alesi in 2012 au fost condamnati sau sunt investigati pentru coruptie.

ASSOCIATED PRESS scrie, in subsolul unei stiri despre arestarea sambata a primarului Marian Vanghelie - pe care-l prezinta drept "o figura influenta in cadrul Partidului Social Democrat pana de curand" - pentru luare de mita si spalare de bani, ca premierul Victor Ponta si-a exprimat sustinerea fata de Valcov.

AP precizeaza ca ministrul este suspectat de favorizarea unui om de afaceri din Slatina, pe cand era primar, in schimbul a 20% din valoarea unor contracte, si ca acesta a negat acuzatiile.

Stirea Reuters a fost preluata de catre publicatia turca Today's Zaman si de catre site-ul GlobalPost.com. Acesta din urma titreaza ca Valcov isi pastreaza postul in pofida investigatiei. Site-ul il citeaza pe premier, care a declarat sambata ca Valcov va continua sa joace un rol-cheie in planurile Guvernului de a reduce taxele.

Agentia DPA scrie, de asemenea, ca Valcov este vizat de suspiciunea ca a luat mita si comenteaza ca printre numerosii functionari si oficiali de rang inalt condamnati pentru coruptie se afla si mentorul lui Ponta, fostul premier Adrian Nastase, cu doua condamnari, una in 2012 si una anul trecut.

Postul iranian PRESSTV citeaza din comunicatul DNA cu privire la investigarea lui Valcov si noteaza ca institutia a vizat in ultimii ani "sute de functionari" in lupta impotriva coruptiei.

Valcov, audiat vineri la DNA

Ministrul Finantelor a parasit sediul DNA vineri, in jurul orei 21, dupa trei ceasuri petrecute in birourile anchetatorilor. Demnitarului i s-a cerut o explicatie legata de comisioanele grase pe care le-ar fi perceput de la oamenii de afaceri din Slatina.

Potrivit comunicatului de presa al DNA, actualul ministru al finantelor este acuzat de trafic de influenta. Procurorii spun ca - in perioada in care era primar al orasului Slatina - Valcov ar fi ajutat un om de afaceri sa castige anumite contracte ce vizau extinderea si reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa in judetul Olt. In schimb, omul de afaceri i-ar fi promis 20 la suta din sumele incasate.

Ministrul Valcov se bucura de deocamdata de imunitate, insa in zilele ce vor veni procurorii vor cere avizul Senatului pentru retinerea si arestarea sa preventiva. Anchetatorii sustin ca Darius Valcov ar fi primit - in perioada 2010-2013 - aproximativ 2 milioane de euro.

Urmasul lui Valcov la primaria municipiului Slatina, Minel Prina, a fost retinut vineri noapte pentru 24 de ore, sub acuzatia de complicitate la trafic de influenta. In arestul politiei a ajuns pentru aceeasi acuzatie si omul de afaceri Lucian Susala. El este insa suspectat si de fals, evaziune fiscala si spalare de bani. Alti doi oameni de afaceri implicati in traseul fraudulos al banilor destinati ministrului Darius Valcov vor fi cercetati in stare de libertate.

Cazul ministrului Valcov le-a atras atentia jurnalistilor de la Reuters, care vad toata povestea ca pe o noua lovitura primita de guvernul Ponta.

Victor Ponta: Codul Fiscal merge mai departe

"Cel mai important proiect al Guvernului in anul 2015 este Codul Fiscal ( la care Darius Valcov a avut si va continua sa aiba un rol determinant!). Vreau sa asigur pe toata lumea ca acest proiect merge mai departe, cu orice pret si in orice conjunctura politica ! Dezvoltarea economica a tarii este direct legata de adoptarea si implementarea acestui nou Cod - posibila datorita muncii oamenilor din aceasta tara si rezultatelor guvernarii din 2012-2015", a scris Victor Ponta pe Facebook.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Scandal în Ungaria, după ce România i-a învins pe maghiari la Mondialul de hochei pe gheață: "E un clovn" | VIDEO
Scandal în Ungaria, după ce România i-a învins pe maghiari la Mondialul de hochei pe gheață: "E un clovn" | VIDEO
Citește și...
Marian Vanghelie a plecat acasa, dupa ce ordonanta de retinere a expirat.
Marian Vanghelie a plecat acasa, dupa ce ordonanta de retinere a expirat. "Am un loc in celula pentru Ponta si Oprea"

Primarul sectorului 5 a fost prezentat cu propunere de arestare in fata magistratilor de la Inalta Curte. Cei care ii instrumenteaza dosarul il acuza de cea mai mare mita luata vreodata de un politician de la noi, aproape 100 de milioane de euro.

Darius Valcov, adus sub escorta la sediul DNA. Ministrul Finantelor este acuzat de trafic de influenta
Darius Valcov, adus sub escorta la sediul DNA. Ministrul Finantelor este acuzat de trafic de influenta

Darius Valcov este acuzat de trafic de influenta, fiind suspectat ca, in calitate de primar al orasului Slatina, ar fi intervenit in favoarea unui om de afaceri in atribuirea unor contracte, cel din urma promitandu-i 20 la suta din sumele incasate.

DNA cere arestarea lui Sova pentru fapte de coruptie. Ar fi obtinut foloase necuvenite in valoare de 3.5 milioane de lei
DNA cere arestarea lui Sova pentru fapte de coruptie. Ar fi obtinut foloase necuvenite in valoare de 3.5 milioane de lei

Inca un nume sonor din politica romaneasca are emotii serioase. Senatorul Dan Sova ar putea fi retinut si chiar arestat preventiv, pentru fapte de coruptie.
 

Recomandări
Craterul din Slănic Prahova a fost umplut, pentru moment. În ce condiții se pot întoarce în casele lor, temporar, evacuații
Craterul din Slănic Prahova a fost umplut, pentru moment. În ce condiții se pot întoarce în casele lor, temporar, evacuații

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Prahova a aprobat, vineri, realizarea unei intervenţii de urgenţă pentru stabilizarea provizorie a străzii 23 August din Slănic, surpată în urmă cu o săptămână.

Voineag, DNA, de Ziua Libertății Presei: Investigaţiile jurnalistice au un rol critic în identificarea şi expunerea corupției
Voineag, DNA, de Ziua Libertății Presei: Investigaţiile jurnalistice au un rol critic în identificarea şi expunerea corupției

Presa a reprezentat şi reprezintă în continuare un aliat important al DNA în lupta împotriva corupţiei, a afirmat, vineri, procurorul-şef Marius Voineag, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, informează Agerpres.

Rezultate finale în cazul fetiței de 4 ani și a bunicii moarte după ce au mâncat pește. O bacterie comună le-a adus sfârșitul
Rezultate finale în cazul fetiței de 4 ani și a bunicii moarte după ce au mâncat pește. O bacterie comună le-a adus sfârșitul

Fetița de 4 ani și bunica ei moarte în Călărași după ce au mâncat pește și mici și-au găsit sfârșitul din cauza unor bacterii comune, care se găsesc peste tot în jurul nostru, potrivit rezultatelor finale de laborator ale DSVSA Călărași.