Lista de slabiciuni din sistem ce transforma detinuti in "oameni de stiinta". Cum poate fi oprita aceasta afacere-fenomen

Ultimul update: Vineri 08 Ianuarie 2016 07:08
Data publicarii: Marti 05 Ianuarie 2016 19:01
Categorie: Actualitate

Penitenciarele transforma detinutii in oameni de stiinta care scriu intr-un an cat altii in 10. 188 de detinuti au publicat in doi ani sute de lucrari stiintifice.

Presedintele comisiei de etica din cadrul Universitatii Bucuresti spune ca asistam la un fenomen ingrijorator, transformat intr-o afacere de unii profesori, pentru ca certifica niste scrieri care nu indeplinesc cerintele unei lucrari stiintifice. De altfel, comisia propune sa fie eliminat din lege articolul care permite reducerea pedeapsei cu o luna pentru o carte scrisa.

Dinel Staicu - 10 carti. Dan Voiculescu - 10 carti. Remus Virgil Baciu- 8 carti. Catalin Voicu - 6 carti ... iar lista detinutilor deveniti peste noapte scriitori si cercetatori stiintifici deopotriva ajunge la 188. In total s-au strans in numai 2 ani, 400 de lucrari.

Spre exemplu Cristi Borcea, condamnat pentru transferuri ilegale in fotbal, a scris - "Am fost presedintele unui vis Dinamo Bucuresti" , Marius Locic, gasit vinovat de trafic de influenta, a compus lucrarea - "Cladirea cu bulina rosie", Miron Mitrea, condamnat pentru luare de mita a scris - "Amintiri… Subiective. Moment de istorie imediata" iar Gigi Becali a tiparit 5 lucrari, printre care - "Iubirea milostiva si mantuitoare" .

Toate acestea sunt lucrari stiintifice pentru ca au fost vizate de profesori universitari, care si-au dat girul pentru ele.

Ministrul Justitiei, la Dupa 20 de ani: "Vom promova un proiect de reglementare riguroasa a cartilor redactate de detinuti"

"Girul acesta a devenit o afacere, cu alte cuvinte, la ora aceasta cine examineaza de fapt caracterul stiintific al lucrarilor girate de un cadru didactic si publicate de o editura care publica contra cost?”, spune Marian Popescu, presedintele Comisiei De Etica Universitatea Bucuresti.

Raspunsul vine din lege. Un judecator si conducerea penitenciarului in care se afla detinutul sunt cei care confirma ca lucrarea este stiintifica. Adica oameni care nu au studii in domeniu. Iar detinutii sunt in castig. "Se considera 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare stiintifica sau inventie si inovatie brevetate." Cu cat au mai multe lucrari, cu atat ies mai repede din inchisoare.

Profesorii universitari spun insa ca astfel de lucrari se fac in ani de zile. Documentarea si studiul trebuie sa fie aprofundate, iar lucrarea finala sa aduca un plus de valoare domeniului in care s-a facut cercetarea.

Cat studiu se poate face intr-o celula, fara acces la internet si la baze de date complete, pot raspunde autorii. Cat despre continutul acestor carti, el ramane doar intre autor si profesorul care l-a indrumat.

"Un factor agravant este ca autorii sau reprezentantii lor cumpara tot tirajul si tu nu stii ca a mai aparut o carte asa zis stiintifica”, spune Marian Popescu, presedintele Comisiei De Etica Universitatea Bucuresti.

Paradoxul este ca nimeni nu sesizeaza Parchetul pentru ca expertiza unei astfel de lucrari dureaza luni de zile si nimeni nu se apuca sa cerceteze de unul singur munca altui om. Singura metoda prin care poate fi stopat acest fenomen devenit o afacere si pentru unii profesori dar si pentru edituri - este eliminarea din lege a articolului care permite reducerea pedepsei daca scrii o carte.

Comisia de etica a Universitatii Bucuresti a facut o propunere in acest sens inca din luna iulie a anului trecut.

Ministrul Justitiei, despre reducerea pedepselor detinutilor care au scris carti:

Ministrul Justitiei, despre reducerea pedepselor detinutilor care au scris carti: "Trebuie sa ajungem la o situatie normala"

liceu, arad, pistol,

Un elev a pătruns cu un pistol într-un liceu din Arad. Unde a fost prins

Audi A4 Avant, confiscat de inspectorii ANAF, scos la licitație

O femeie de 85 de ani, înşelată cu peste 70.000 de lei prin metoda "accidentul"

Bărbat din Galați plecat să vâneze o vulpe și-a împușcat, din greșeală, fiul

Alertă falsă cu bombă la Curtea de Apel București. FOTO

Reacția la critici a româncei din Anglia șocată de prețurile de acasă: Nu vă arătați patriotismul înjurându-mă

usa incendiata

Incident violent în Baia Mare. Soţul unei femei, revoltat că ea vrea să divorţeze, i-a incendiat uşa

Premiul cel mare la Loto 6/49, revendicat. Ce va face cu cele 2 milioane de € câștigătorul

Bărbatul care a bătut un salvator montan din Borșa, pus în libertate

Copil de 15 ani prins la volan, în Craiova. Minorul a încercat să-i mituiască pe agenți

Pereți mucegăiți și plini de bacterii în clinica Pediatrie 4 din Cluj. Imagini cu clădirea

Şapte turişti au plecat pe schiuri pe un traseu neschiabil din Masivul Bucegi şi au rămas blocaţi