ECLIPSA DE SOARE 2015. Cum au urmarit romanii fenomenul astronomic si cand vom mai asista la un asemenea eveniment

×
Codul embed a fost copiat

Pamantenii au fost vineri martorii unui fenomen, care a mai avut loc acum 5 ani si se va mai repeta peste alti 5: eclipsa partiala de soare, vizibila si din Romania.

Cei mai norocosi au fost cei din nord-vestul tarii, unde cerul a fost senin. Cine n-a avut telescop sau ochelari speciali a privit cum luna "mananca" din soare prin cioburi de sticla afumata, folii de staniol, CD-uri, sau chiar pungi de chipsuri. Fenomenul astronomic a inceput la ora 10.40 si s-a incheiat la ora 13.

Multi nu au vrut sa rateze aceasta ocazie, mai ales ca urmatoarea eclipsa partiala de soare va putea fi vazuta in Romania peste 5 ani, pe 21 iunie 2020. Extrem de incantati de spectacolul ceresc au fost copiii, care s-au dus special pentru asta la observatoarele astronomice. 

In Bucuresti: dezamagire. Vremea rea le-a incurcat planurile celor care abia asteptau sa vada eclipsa. Cerul a fost innorat, iar fenomenul astronomic nu fost atat de spectaculos cum se asteptau. In plus, dupa pranz a inceput sa si ploua. Specialistii spun insa ca fenomenul poate provoca schimbari de dispozitie persoanelor sensibile. La Colegiul Grigore Moisil din Bucuresti, elevii s-au declarat pana la urma multumiti de faptul ca au reusit sa observe fenomenul, care a inceput dimineata de la ora 10 si 45 de minute.

La Galati, printre nori si stropi de ploaie, pasionatii au putut totusi sa vada eclipsa la Observatorul Astronomic, cel mai mare observator public din Romania. Cei mai incantati de fenomen au fost, evident, copiii. Micutii s-au necajit totusi ca vremea rea a stricat, oarecum, spectacolul. La Observatorul din Galati au fost vineri cateva sute de vizitatori, iar intrarea a fost gratuita.

Citește și
Insulele Feroe
ECLIPSA DE SOARE. Cele doua locuri din lume in care discul solar va fi complet acoperit de Luna
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Mihaela Garabet, profesor de fizica: "Am avut noroc ca am avut niste filtre cu care am reusit sa fotografiem eclipsa."

Citeste si: PRIMA ZI A PRIMAVERII. Cum sarbatoreste Google sarbatoreste echinoctiul de primavara, prima zi de primavara astronomica

La Timisoara, vineri a fost o vreme perfecta, iar eclipsa partiala de soare a putut fi admirata in toata splendoarea. In centrul orasului, doi tineri au improvizat un filtru si au privit printr-o punga de chipsuri momentul in care jumatate din circumferinta soarelui este acoperita de luna. La Oradea, zeci de copii au asteptat la coada sa vada eclipsa printr-un telescop. Unii insa nu au avut rabdare si au privit spre soare printr-un ciob de sticla afumat.

Sute de curiosi s-au adunat si in Cetatea din Alba Iulia, pentru a admira spectacolul astonomic, prin patru telescoape. La Satu Mare, eclipsa s-a vazut cel mai bine, din curtea Colegiului "Mihai Eminescu". Si un voluntar din Germania a venit special in curtea colegiului din satu Mare sa admire spectacolul.

La Arad, domnul Nicolae, in varsta de 71 de ani, pasionat de astronomie, si-a construit propriul observator in curtea casei sale. Se lauda si spune ca e al doilea ca marime si performanta din tara.

Nicolae Rinholz, pasionat de astronomie: "Este un telescop Newton, are putere de marire de la 260 de ori la 860 de ori."

Spre deosebire de astronomi, care au urmarit spectacolul, astrologii au scos in evidenta suprapunerea eclipsei cu alte doua evenimente astronomice: super luna, adica apropierea maxima a lunii la cea mai mica distanta de Pamant si echinoctiul de primavara.

Neti Sandu, astrolog: "E un deficit energetic pe care-l vom resimti si in plan fizic si emotional si nu e bine sa luam o decizie importanta intr-un astfel de moment."

Urmatoarea eclipsa partiala de soare va avea loc peste 5 ani. Cele mai spectaculoase sunt insa eclipsele totale.

Magda Stavinschi, cercetator Institutul Astronomic: "Urmatoarea eclipsa totala de soare vizibila de la noi e in 2.236."

Desfasurarea evenimentelor de vineri, LIVETEXT:

UPDATE 12:25 In Romania, fenomenul a luat sfarsit. Puteti urmari insa in continuare imagini cu eclipsa, din Norvegia, AICI.

UPDATE 12:10 Iata cum a aratat punctul maxim al eclipsei:

UPDATE 10:50 La Bucuresti cerul este innorat, astfel ca fenomenul se poate observa cu dificultate. La 11:56 eclipsa va atinge punctul maxim, este posibil ca pana atunci norii sa se mai imprastie.

UPDATE 10:30 Pe ProTv News puteti urmari, acum, imagini LIVE, din Bucuresti, cu eclipsa de soare. 

UPDATE 8:50 Specialistii de Institutul Astronomic din Parcul Carol au pregatit echipamentele inca de la inceputul sapatamanii. S-au facut probe in fiecare zi pentru ca vineri, cand are loc eclipsa, sa fie totul in regula. Sa speram ca si vremea va tine cu noi, caci este o conditie foarte importanta pentru a putea fi vizibila eclipsa partiala de soare. Adica trebuie sa avem parte de un cer senin, fara nori.

Foarte important este sa tinem cont de sfaturile medicilor si sa nu privim spre soare daca nu avem o pereche de ochelari speciali, pentru ca altfel putem avea probleme grave. Cel mai bine eclipsa de astazi se va vedea din nordul tarii, unde soarele va fi acoperit de luna in proportie de 55 la suta.

Vineri 20 martie 2015 vor avea loc trei evenimente astronomice

In 20 martie 2015 avem eclipsa partiala de soare, superluna, acel moment in care astrul ceresc va fi cel mai aproape de Pamant si echinoctiul de primavara. Eclipsa de soare va fi vizibila in aproape toate orasele tarii. Nu incercati insa sa va bucurati de spectacol fara ochelari speciali. Medicii avertizeaza ca puteti ramane cu probleme grave de vedere.

Data de 20 martie 2015 va ramane in amintirea celor fascinati de astronomie. Intr-o inlantuire rara a fenomenelor ceresti, care se produce de obicei odata la cateva sute de ani, au loc trei evenimente separate: eclipsa partiala de soare, superluna-perigeul, cum o numesc astronomii- si echinoctiul de primavara.

Citeste si: ECLIPSA de soare de pe 20 martie 2015. Cum se va vedea in Romania fenomenul

Ovidiu Tercu, coordonator Observatorul Astronomic Galati: "La aproximativ 12 ore de la faza maxima a eclipsei de soare, va fi echinoctiul de primavara, atunci cand ziua este egala cu noaptea. Incepe primavara astronomica."

Eclipsa va incepe vineri la ora 10:50, ora Romaniei, iar punctul maxim va fi la 11 si 56 de minute. In functie de zona in care va aflati, puteti observa pe astrul solar o pata neagra. In Romania, eclipsa partiala de soare se va vedea cel mai bine in vestul tarii la Satu Mare, Oradea sau Timisoara unde luna va acoperi soarele mai bine de 50 la suta.

Nu incercati sa priviti soarele, cu ochiul liber. Puteti ramane cu sechele pe viata, cum ar fi arsurile de retina. Viorica Frantescu, medic oftalmolog: "Protectia poate sa fie, incepand cu un ochelar de soare, cu protectie de 100% - polaroidul este unul dintre ochelari - dar nu mai mult de 5 secunde, cu pauze. Daca nu au acei ochelari speciali, pentru eclipsa, sunt radiografiile, dar sa nu fie formatiunea anatomica, in dreptul ochiului. Sticla afumata, ma rog, afumata pe amandoua partile si bine, bine afumata! Nu mai mult de cateva secunde, pentru ca leziunile sunt urate". 

In afara de ochelarii speciali pentru eclipsa care, de regula, nu se gasesc in comert, niciuna dintre improvizatii nu confera o protectie totala. Asa ca, spun medicii, cel mai bine ar fi sa priviti fenomenul de la televizor.

Eclipsa ne afecteaza comportamentul spun psihologii. Vor avea de suferit in special persoanele cu diverse labilitati psihice. Delia Cormos, psiholog: "O eclipsa este un fenomen neobisnuit, care ne scoate din cotidian. Lipsa luminii sau diminuarea intervalului in care noi avem acces la lumina solara ne poate influenta in sensul de a agrava starile depresive."

Vanatorii de eclipse si-au ales deja locurile de unde pot suprinde cel mai bine momentul. Ciprian Sporea, astronom amator: "Practic ai nevoie de un loc care sa fie deschis, adica sa nu ai obiecte in jurul tau, copaci, blocuri si asa mai departe."

Urmatoarea elipsa partiala de soare va putea fi vazuta in Romania peste 5 ani, in iunie 2020.
 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Eclipsa de Soare - toate informatiile puse pe o HARTA INTERACTIVA. Cat de acoperit va fi Soarele
Eclipsa de Soare - toate informatiile puse pe o HARTA INTERACTIVA. Cat de acoperit va fi Soarele

O harta interactiva a eclipsei solare din 20 martie, care arata utilizatorilor exact cat de intuneric va fi in orice punct de pe glob, ora exacta de incepere a eclipsei, durata sau pozitia Soarelui a fost realizata de o echipa de romani din Braila.

ECLIPSA DE SOARE. Cele doua locuri din lume in care discul solar va fi complet acoperit de Luna
ECLIPSA DE SOARE. Cele doua locuri din lume in care discul solar va fi complet acoperit de Luna

Eclipsa de soare de vineri atrage atentia asupra Insulelor Feroe, unul dintre cele doua locuri din lume unde Luna va acoperi complet discul solar.

Tot ce trebuie sa stii despre ECLIPSA de pe 20 martie: ora la care incepe, avertismentele medicilor, sfaturile astrologilor
Tot ce trebuie sa stii despre ECLIPSA de pe 20 martie: ora la care incepe, avertismentele medicilor, sfaturile astrologilor

Soarele si luna ne invita la un nou spectacol ceresc! Peste trei zile, va avea loc o eclipsa partiala de soare care va putea fi observata si din Romania si care devine astfel cel mai important eveniment astronomic din ultimii 4 ani.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.