ECLIPSA de soare de pe 20 martie 2015. Cum se va vedea in Romania fenomenul
Luna va incerca sa faca din zi - noapte, pe 20 martie 2015. Altfel spus, va fi eclipsa partiala de soare, vizibila si din tara noastra. Acesta este singurul fenomen astronomic de acest tip din 2015 si din urmatorii cinci ani.
La Observatorul astronomic din Galati, cel mai modern din tara, se fac ultimele pregatiri pentru ca publicul sa poata admira, in cele mai bune conditii, spectacolul de pe cer.
Un simulator performant ne arata deja cum vom vedea discul solar pe 20 martie 2015 in Romania: CUM SE VA VEDEA ECLIPSA DE SOARE DIN BUCURESTI - VIDEO.
Eclipsa de soare va incepe vineri, 20 martie 2015 la ora 10.45, iar maximul va avea loc undeva in jurul orei 12 si se va termina undeva la putin timp dupa ora 13. Eclipsa de soare va fi vizibila din toata Romania, momentul sau de maxima intensitate urmand sa fie inregistrat la ora 11.56, a declarat, pentru Mediafax, cercetatorul Adrian Sonka, de la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucuresti.
"O sa se vada din toata tara, iar cel mai bine in nord-vest si cel mai prost, in sud-estul extrem, dar nu o sa fie o mare diferenta, pentru ca diferenta de acoperire este de cateva procente. In principiu, pentru ca o sa fie o acoperire destul de mare, Luna o sa acopere peste jumatate din discul Soarelui, s-ar putea sa se observe si vizual asta, lumina din jurul sau va fi altfel, va fi diferita. Vom pierde jumatate din lumina Soarelui. La ora 11.56, cand este maximul, vom vedea o lumina diferita fata de in restul zilelor, cand este Soarele neeclipsat. Pentru toata tara, la ora asta va fi maximul, insa eclipsa va incepe la 10.48 si se termina la 13.04", a explicat Adrian Sonka.
Potrivit acestuia, in cazul in care cerul va fi acoperit de un plafon de nori compact, eclipsa de sare nu va putea fi vazuta. "Daca vor fi sparturi in nori, se va putea vedea", a explicat Sonka. El a precizat ca, la Polul Nord, eclipsa de Soare va fi totala. "Cu cat te duci mai mult inspre nordul continentului, va putea fi vazut cum Soarele este acoperit din ce in ce mai mult si cel mai mult va fi acoperire la Polul Nord, unde va fi eclipsa totala", a spus Adrian Sonka.
Luna va traversa de la dreapta la stanga axa la capetele careia se afla Pamantul si Soarele. In functie de locul in care va aflati, puteti vedea cum discul luminos este acoperit de la 40, pana la 55 la suta. De exemplu, eclipsa va fi mai vizibila la Satu Mare decat in sudul tarii.
Eclipsa va fi transmisa in timp real la Observatorul din Galati
La Observatorul din Galati au fost pregatite toate echipamentele, pentru ca specialistii se asteapta la peste o mie de vizitatori. "Atunci cand are loc o aliniere a celor trei corpuri ceresti - este vorba de soare, luna si Pamant - are loc o eclipsa de soare. Aceasta poate fi partiala, totala sau inelara", a declarat Ovidiu Tercu, coordonator al Observatorului Astronomic Galati. Tot la Observatorul din Galati, eclipsa va fi transmisa, in timp real, pe un ecran din sala de programe educative.
"Pe langa aceasta eclipsa se pot vedea, daca exista in acea perioada, si pete solare, protuberante, granulatii si asa mai departe", spune Catalin Buluc, de la Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii din Galati.
Urmatoarea eclipsa de Soare, vizibila din Romania, va fi pe 21 iunie 2020. Atunci, Luna va acoperi 11% din discul Soarelui, in timp ce pe 20 martie 2015 va fi o acoperire de 53%. Ultima eclipsa totala de soare vizibila in Romania, a avut loc in 1999, iar urmatoarea va fi in 2081.
Pe 11 august 1999, Romania a avut cea mai mare acoperire a soarelui, iar eclipsa a avut vizibilitate maxima la Ramnicu Valcea. Pentru a sarbatori evenimentul extrem de rar, Banca Nationala a Romaniei a emis doua editii speciale de monezi: una pentru bancnota de 500 de lei si una de 2.000 de lei, reprezentand primele bancnote din plastic din tara noastra si din Europa.
Eclipsa de soare in culturile populare - traditii si obiceiuri
De-a lungul anilor, popoarele lumii au venit cu diferite explicatii fantastice pentru a explica disparitia soarelui. De exemplu, vikingii credeau ca eclipsele apar atunci cand o haita de lupi ai cerului prind soarele, in timp ce vietnamezii si chinezii credeau ca soarele este inghitit de o broasca uriasa, scrie National Geographic.
Citeste si: FOTOGRAFII spectaculoase cu "Luna insangerata". Profetii din antichitate asociau acest fenomen cu Apocalipsa
Eclipsele au fost adeseori asociate cu fiintele supranaturale si cu demonii, motiv pentru care in mai multe culturi se obisnuia ca oamenii sa bata in oale, existand credinta ca zgomotul va speria fiintele malefice. Unele mituri s-au pastrat insa si astazi. E. C. Krupp, directorul Observatorului Griffith, din Los Angeles, spune ca primeste adeseori telefoane de la femei insarcinate ingrijorate ca eclipsa le-ar putea afecta copilul nenascut.
Un alt mit este ca oamenii nu ar trebui sa se uite la soare in timpul eclipsei: "Bineinteles ca nu e bine sa te uiti la soare, dar cand este complet acoperit nu mai exista pericol. Nu e nimic rau in a sta afara si a experimenta o eclipsa", a explicat acesta.
Sursa: Pro TV
Etichete: Luna, observator astronomic, eclipsă de soare,
Dată publicare:
07-03-2015 07:59