Evaziunea din farfurie: Romania incaseaza mai putin din restaurante decat din service-uri auto

×
Codul embed a fost copiat

Ministrul Turismului Maria Grapini a propus scaderea TVA si in restaurante, nu doar in hoteluri, ca pana acum. Oficialii spera ca masura va ieftini pachetele turistice si ne va aduce la munte si la mare valuri dupa valuri de turisti romani si straini.

Autoritatile fac apel la exemplul Frantei sau Bulgariei, tari in care TVA-ul pe activitati de turism este de 9%. Cat despre patronii din domeniu, ei cred ca scaderea TVA ar stavili evaziunea fiscala si ar putea reduce munca la negru.

Turistii se feresc de restaurante
Romanii platesc acum TVA de 9 % doar la cazare si la micul dejun. Preturile pentru masa de pranz si cea de seara sunt calculate cu TVA de 24%. Adaosurile enorme practicate de unele unitati de cazare ii fac pe turisti, pe buna dreptate, sa stea cat mai departe de restaurantele hotelurilor si sa-si aduca pachetel de acasa.

"Trebuie uniformizata (n.r. taxa pe valoare adaugata), pe undeva sunt neindreptatiti hotelierii pentru ca oamenii nu mai mananca seara la restaurantul hotelului, fiind mai scump, merg undeva in oras, unde e mai ieftin (...) Sustin aceasta masura chiar daca intru in contradictie cu Ministerul Finantelor" sustine Maria Grapini, ministrul pentru turism si IMM-uri.

Citește și
salina Turda
Un loc din Romania, in topul celor mai surprinzatoare destinatii turistice din lume. GALERIE FOTO
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Daca in toate restaurantele TVA-ul ar fi de 9% si nu de 24% cum este acum, atunci o astfel de salata bulgareasca ar fi 14 lei in loc de 16, iar pieptul de pui si cartofii cu rozmarin ar valora 19 lei, in loc de 22. Daca la aceasta masa am adauga si un pahar de vin rosu nota de plata ar cobori, de la 45 de lei cat este acum, la 38 de lei.

Turismul, paradisul muncii la negru
Iar scaderea preturilor la mancare ar trebui sa duca si la ieftinirea pachetelor turistice cu pana la 10-15%. Patronatele sustin insa ca cel mai important efect ar fi reducerea muncii la negru si a evaziunii.

Tinu Sebesanu, presedintele HORA (Organizatia Patronala a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania) explica: "Media lucratorilor in restaurante este de 2 angajati pe unitate, restul sunt la negru. Sustinem aceasta masura, sa fie aplicata in toate restaurantele si credem ca ea ar scoate foarte multe contracte din zona gri a industriei".

Potrivit statisticilor oficiale, veniturile totale raportate de hoteluri si restaurante in 2012 au fost egale cu cele raportate de service-urile auto - desi numarul primelor este dublu. Ceea ce duce cu gandul la evaziune. Pe de alta parte, nimic nu garanteaza ca reducerea TVA va imbunatati serviciile sau va reduce preturile. S-ar putea, la fel de bine, sa intre direct in conturile patronilor, asa cum s-a intamplat de curand in cazul reducerii similare a Taxei pe Valoare Adaugata la paine.

Statiunile din Romania, decor pentru filme de groaza
Pana acum, TVA-ul redus la cazare nu a insemnat si servicii mai bune sau investitii mai mari in calitatea hotelurilor. Dimpotriva, produce mai degraba nepasare, dupa cum s-a vazut in aceasta vara, cand mii de romani au trimis mesaje in campania „Inspectorul Vacanta” pentru a se plange de conditii de cazare la limita demnitatii umane. Litoralul romanesc a ajuns sa fie aproape un muzeu al nepasarii hotelierilor – cu amendamentul ca unele exponate din muzee sunt ceva mai recente decat mobilele si asternuturile din hotelurile romanesti.

"Nu merge apa la wc. Uite firele de curent cum atarna, lipite cu banda izolatoare. Mi-e sa nu cada cand deschid usa... Nu se poate sa mergi intr-un hotel in care in loc de tavan sa fie folie, in loc de pardoseala, placaj. Usile ca la cotet, mobilierul ca la grajd". Asa descrie o turista un hotel din Mamaia. "Daca voiai sa incarci telefonul mobil lasai doua camere fara apa calda", relateaza un turist care a avut curajul sa se cazeze intr-o vila din Costinesti.

Unde se va duce reducerea de TVA
Camere cu tavanul plin de mucegai, panze de paianjeni vechi de ani de zile, bai acoperite de rugina, gandaci, sobolani, usi lipite cu scoci – acestea sunt conditiile in multe din unitatile romanesti care au beneficiat de TVA redus la 9% pentru cazare. Pe Litoral, multe cladiri sunt lasate in paragina cate 8 luni pe an. In statiunile balneare turistii au sanse mai mari sa se imbolnaveasca decat sa se insanatoseasca, spun cei care au cerut ajutorul Inspectorului Vacanta.

Cu toata reducerea de TVA, e clar investitiile hotelierilor au fost de mantuiala, reducerea intrand mai degraba in buzunarele lor. Cat despre mancare, masura scaderii Taxei pe Valoare Adaugata ar trebui insotita de controale sanitare mai dese, daca e sa ne luam dupa cele peste 6 mii de plangeri primite de cei de la Protectia Consumatorilor numai sezonul trecut. Poate ca turistii se feresc de restaurante nu doar din cauza preturilor, cum crede autoritatile, ci si pentru ca nu vor sa-si faca vacanta la spital.

inspectorul vacanta

Asa ca scaderea TVA pentru restaurante ar putea aduce cel mult un cartof in plus in ciorba si o felie de rosie bonus la salata. Nu garantam insa ca vor fi si proaspete.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Lipsa zapezii ii pune in mare dificultate pe patronii afacerilor care traiesc din turism
Lipsa zapezii ii pune in mare dificultate pe patronii afacerilor care traiesc din turism

Cu ochii pe geam, in plina iarna, ei se roaga sa ninga. Daca pe Valea Prahovei sosirea moldovenilor pentru Craciunul pe rit vechi a mai inviorat atmosfera, in alte parti e pustiu. De sarbatori, proprietarii de pensiuni au adus zapada din varful muntelui.

Un loc din Romania, in topul celor mai surprinzatoare destinatii turistice din lume. GALERIE FOTO
Un loc din Romania, in topul celor mai surprinzatoare destinatii turistice din lume. GALERIE FOTO

Este o atractie turistica importanta inca din anii ’90. Dateaza din secolul XVII, dar acum gazduieste un amfiteatru, un carusel si alte zone de distractie moderne.

Lista noilor modificari ale Codului Fiscal care vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2014
Lista noilor modificari ale Codului Fiscal care vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2014

Codul Fiscal valabil de la 1 ianuarie 2014 aduce o serie de modificari privind impozitarea profitului, veniturilor si microintreprinderilor, TVA, accize, constructii speciale si redevente.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.