GHIDUL de supravietuire in cazul unui cutremur puternic. Scenariul de urgenta al autoritatilor

×
Codul embed a fost copiat

Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta este pregatit sa intervina chiar in momentul in care se produce un cutremur puternic.

Conform planurilor, zeci de mii de ofiteri si subofiteri sunt dislocati in zonele afectate. Pot fi ajutati de Politie, Jandarmerie sau trupele Ministerului Apararii pentru a interveni, in special in Capitala, unde s-ar putea inregistra cele mai multe victime. Bucurestenii care locuiesc in cladiri cu risc seismic vor primi truse de urgenta unde vor gasi si un fluier cu care pot cere ajutor.

Inspectoratul pentru situatii de urgenta coordoneaza interventiile operative in caz de cutremur. Pe hartie, ordinele sunt foarte clare si trebuie respectate cu sfintenie.

ghid supravietuire 2

"Trebuie sa fie identificate zonele cu persoane de salvat, unde intervin ambulantele SMURD si ambulantele. Al doilea presupune salvarea persoanelor care nu sunt ranite, de la inaltime, cu caini, cu scari.", spune colonelul Ioan Burlui, inspector general IGSU.

Citește și
risc seismic
Lista cladirilor din Capitala declarate pericol public in caz de cutremur. 97 de scoli au probleme
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Planurile de interventie in caz de cutremur sunt facute pe baza mai multor scenarii. In functie de tipul si adancimea seismelor, cei de la ISU stiu cand si unde sa trimita forte, inclusiv echipaje SMURD. In locurile cele mai expuse - cele care resimt in special cutremurele din zona seismica vrancea - sunt pregatiti pentru intrerventii aproximativ 28 de mii de ofiteri si subofiteri.

ghid supravietuire 3

Inspectoratul general pentru situatii de urgente a dat ordin ca unitatile din judetele neafectate sa fie dizlocate oriunde e nevoie. Ajutor trebuie sa dea insa si politia, jandarmeria, dar si fortele ministerului apararii.

Cutremurul de azi-noapte i-a scos din case si pe edilii capitalei. Alesii au stat in sedinte si se gandesc cum si cui vor imparti cele opt mii de truse de prim-ajutor pentru care au cheltuit peste o suta de mii de euro. O trusa contine o patura cu protectie termica, o lanterna care se incarca manual, apa, pastile pentru purificarea apei, mancare si manusi. Dar si un fluier cu care puteti cere ajutor.

ghid supravietuire 4

Fiecare institutie sau departament subordonat primariei capitalei a primit procedurile de interventie in caz de cutremur.

"Conform planului, fiecare are o procedura, fiecare stie ce trebuie sa faca, unde sa se deplaseze. Sunt proceduri insusite si nu vom avea nicio problema. Bine e sa nu le avem, dar e bine sa fim pregatiti.", spune Marcel Nicolaescu, viceprimarul general al Capitalei.

Politia locala e si ea pregatita sa intervina in primele 15 minute dupa producerea seismului.

"Politia locala Bucuresti are un program in pasi. In primul rand, monitorizeaza video Capitala si transmite informatii comandamentului. In primele 15 minute, 30 la suta din efective trebuie sa se prezinte imbracati. Politia locala vine in sprijinul comandamentului de urgenta al Capitalei. Referitor la echipajele de politisti locali, trebuie sa aiba lanterna si echipamentul GPS in cazul in care sunt victime.", spune Razvan Popa, purtator de cuvant al politiei locale Bucuresti.

ghid supravietuire 5

Autoritatile sustin ca sunt pregatite. Dar pana la interventia lor, populatia trebuie sa cunoasca regulile elementare pentru o asemenea situatie. Cel mai important este sa va pastrati cumpatul, dar mai ales sa nu iesiti din casa decat dupa ce va asigurati ca sunteti in siguranta.

SFATURI UTILE IN CAZ DE CUTREMUR

Reguli de comportare rationala, individuale si de grup: loc de munca, familie, pe strada, in timpul producerii seismului:
1. Pastrati-va calmul, nu intrati in panica, linistiti-i si pe ceilalti, protejati copiii, batranii si femeile. Nu va speriati de zgomotele din jur.
2. Preveniti tendintele de a parasi camera sau locuinta, deoarece faza seismica initiala are o durata redusa, astfel incat tocmai faza puternica a miscarii seismice va poate surprinde pe scari, holuri, paliere, in aglomeratie si panica, conducand la accidente grave, nedorite. (SURSA: IGSU)

Cum este pregatita populatia, in alte tari, in caz de cutremur

JAPONIA:

 

 

CHILE:

 

 

 

NOUA ZEELANDA:
 

 

 

CALIFORNIA:

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Legaturile posibile gasite de specialisti intre cele 200 cutremure din Galati si seismul din Vrancea
Legaturile posibile gasite de specialisti intre cele 200 cutremure din Galati si seismul din Vrancea

Exista sau nu o legatura intre cutremurul puternic de sambata noapte si fenomenele inregistrate in Galati?

Lista cladirilor din Capitala declarate pericol public in caz de cutremur. 97 de scoli au probleme
Lista cladirilor din Capitala declarate pericol public in caz de cutremur. 97 de scoli au probleme

Cutremurul din aceasta dimineata ar trebui sa-i trezeasca din amortire pe responsabilii care vegheaza la siguranta oamenilor, indeosebi in Bucuresti.

Mircea Radulian, la StirileProTV:
Mircea Radulian, la StirileProTV: "Ne putem astepta la un cutremur mare din Vrancea, nu din Galati"

Invitat in studioul Stirilor ProTV, profesorul Mircea Radulian, directorul Institutului National pentru Fizica Pamantului, a vorbit despre situatia actuala a cutremurelor din Romania.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.