Filmul retinerii lui Ghita. Tuns zero si cu barba, milionarul a fost identificat de politistii sarbi cu ajutorul INTERPOL

×
Codul embed a fost copiat

 Sebastian Ghita, unul dintre cei mai cautati romani a fost capturat joi noapte, la Belgrad, dupa aproape patru luni de cand a fugit din tara.

 Fostul deputat, milionar din afaceri IT, a reusit sa scape de filaj si sa fuga inainte de Craciun, intai in Bulgaria, imediat dupa ce si-a terminat mandatul de deputat si a ramas fara imunitate. Are cinci dosare penale in Romania pentru coruptie, iar pe numele sau exista doua mandate de arestare in lipsa. Ca sa puna mana pe el, Politia Romana a colaborat cu 10 tari europene.

Aflat pe lista celor mai cautate persoane, Sebastian Ghita a fost prins de politistii sarbi, joi noapte, la Belgrad, in timp ce se plimba pe strada, impreuna cu fratele sau. La un control de rutina, milionarul fugar a fost legitimat si sarbilor li s-a parut ciudat faptul ca desi avea si pasaport si permis de conducere sloven nu vorbea sarbo-croata, ci numai engleza.

Deja suspiciosi, politistii din Belgrad au constatat apoi ca si actele prezentate de fostul deputat Sebastian Ghita erau false. Asa ca l-au dus impreuna cu fratele sau la sectia de politie. Acol, amandoi au fost identificati, iar sarbii au anuntat autoritatile romane.

Prima fotografie, realizata cel mai probabil de politistii sarbi, ne infatiseaza un Sebastian Ghita complet schimbat: ras in cap, nu tuns periuta, cu o barba ingrijita, de cateva luni si nu ras proaspat, cum il stiam, cu o bluza lejera si nu la costum, cum venea mereu la audieri.

Citește și
ghita
Cele mai bune glume pe seama capturarii lui Sebastian Ghita inainte de Paste. "Ghita a fost prins! - Adevarat a fost prins!"
Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”

Sarbii il pot retine pe Sebastian Ghita, fara probleme: ii pot face dosar penal pentru acte false si il pot tine dupa gratii la cererea partii romane. Chiar daca Serbia nu este membra UE, Romania si fostele tari iugoslave au un tratat de colaborare juridica inca de pe vremea lui Tito si a lui Gheorghiu Dej.

In termen de cel mult 40 de zile, fostul deputat poate fi trimis inapoi in Romania. Aici il asteapta doua mandate de arestare in lipsa, cinci dosare penale, dintre care in doua el a fost trimis deja in judecata. Acuzatiile care i se aduc merg de la santaj, dare de mita, spalare de bani, pana la obtinere de informatii care nu sint destinate publicitatii si complicitate la inselaciune. Sebastian Ghita s-a declarat mereu nevinovat.

"Voi contesta aceste masuri si cand am putut sa va declar lucruri v-am declarat. Ce ma framanta si ma apasa acum este aceasta insistenta la adresa mea de a nu fi lasat sa plec din tara, de a nu fi lasat sa ma intalnesc cu parlamentari din Parlamentul German, cu fostul ministru al Austriei. Am avut o multime de invitatii si mi s-a raspuns ca nu pot pleca din tara", a spus Ghita.

Prejudiciul adus statului s-ar ridica la peste 40 de milioane de euro. Ca sa se poata bucura de libertate, e drept, sub control judiciar, Ghita a platit o cautiune de 13 milioane de euro, pe care o va pierde definitiv, pentru ca a fugit. Averea lui este estimata la o suma de zece ori mai mare decat a platit drept cautiune.

Nu avem deocamdata informatii legate de momentul in care Sebastian Ghita a ajuns in Serbia si nici cat timp a petrecut la Belgrad. E o realitate, insa, faptul, ca dincolo de colaborarea informativa, politistii sarbi fac deseori filtre, in timpul noptii, avand in vederea prezenta refugiatilor din nordul Africii.

In momentul in care si-au dat seama ca actele celui pe care il oprisera sunt false si ca omul nu vorbeste limba tarii, din care sustinea ca provine, politistii l-au dus imediat la o sectie pentru continuarea cercetarilor.

In momentul in care au consultat lista INTERPOL, care contine datele si fotografiile celor dati in urmarire internationala, situatia s-a complicat din ce in ce mai mult pentru fostul deputat si multimilionar in euro.

Potrivit informatiilor obtinute din surse judiciare, Ghita o fi scapat de filaj pe 19 decembrie, dupa ce a plecat de la intalnire cu membri SRI, insa n-a scapat de filaj fratele fostului deputat. Acesta ar fi plecat intial in Turcia si de acolo in Serbia sa se intalneasca cu Sebastian Ghita. Asa s-ar fi ajuns direct la cel aflat pe lista most wanted. Daca adaugam si faptul ca Ghita avea acte false, acesta a devenit tinta sigura pentru cei care apara legea.

Informatii potrivit carora Ghita se ascundea in Serbia aparusera de altfel in Romania de cel putin o luna, insa cel mai probabil din motive operative, autoritatile romane au refuzat sa comenteze aceste detalii.

E adevarat ca hartiile s-ar putea sa dureze mai bine de o luna, dar odata intrat in linie dreapta, Sebastian Ghita va fi dus de urgenta la Tribunalul din Ploiesti, unde instanta trebuie sa confirma mandatele de arestare in lipsa, apoi va fi bagat in arest, iar procesele sale penale isi vor urma traseul firesc.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Sebastian Ghita, arestat in Serbia pentru doua luni. Fratele sau ar fi cel care i-a condus pe politisti la el
Sebastian Ghita, arestat in Serbia pentru doua luni. Fratele sau ar fi cel care i-a condus pe politisti la el

Sebastian Ghita, unul dintre cei mai vanati romani, a fost capturat la Belgrad. Abia acum incep patimile pentru milionarul dat disparut in Postul Craciunului si incatusat in cel al Pastelui.

Cele mai bune glume pe seama capturarii lui Sebastian Ghita inainte de Paste.
Cele mai bune glume pe seama capturarii lui Sebastian Ghita inainte de Paste. "Ghita a fost prins! - Adevarat a fost prins!"

 Vestea ca Sebastian Ghita a fost capturat in Serbia a fost comentata intens pe Internet, iar pe acest subiect s-au facut si multe glume.

Cand ar putea fi extradat Sebastian Ghita in Romania si ce se va intampla cand va ajunge in tara. Tratatul semnat cu Serbia
Cand ar putea fi extradat Sebastian Ghita in Romania si ce se va intampla cand va ajunge in tara. Tratatul semnat cu Serbia

 Sebastian Ghita poate fi extradat din Serbia in baza unui tratat incheiat intre tara noastra si tara vecina in anii '60, potrivit documentelor publicate pe site-ul Ministerului Justitiei.

Basescu, despre capturarea lui Ghita:
Basescu, despre capturarea lui Ghita: "Il credeam mai instruit. Nu m-am gandit ca bantuie prin Europa ca voda prin loboda"

Traian Basescu a intrat vineri dimineata in direct la Romania TV, post controlat de Sebastian Ghita, si a sustinut ca exista un semn de intrebare asupra faptului ca fostul deputat "a fost prins atat de usor si atat de aproape".

Recomandări
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct

Unul dintre principalii aliați europeni ai Ucrainei a declarat că ar putea cumpăra sisteme de apărare antiaeriană Patriot, fabricate în SUA, din alte țări pentru a le trimite în Ucraina.

 

Arma folosită în premieră de americani pentru a doborî rachete iraniene este prezentă și la baza de la Deveselu
Arma folosită în premieră de americani pentru a doborî rachete iraniene este prezentă și la baza de la Deveselu

Navele de război ale Marinei SUA au folosit un interceptor de rachete pentru prima dată în luptă în weekend, în timp ce apărau Israelul de un atac iranian fără precedent, scrie Business Insider.

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de venit între săraci și bogați
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de venit între săraci și bogați

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, potrivit unui Infografic Monitorul Social, un proiect al Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România, care citează date Eurostat.