Filmul retinerii lui Ghita. Tuns zero si cu barba, milionarul a fost identificat de politistii sarbi cu ajutorul INTERPOL
Sebastian Ghita, unul dintre cei mai cautati romani a fost capturat joi noapte, la Belgrad, dupa aproape patru luni de cand a fugit din tara.
Fostul deputat, milionar din afaceri IT, a reusit sa scape de filaj si sa fuga inainte de Craciun, intai in Bulgaria, imediat dupa ce si-a terminat mandatul de deputat si a ramas fara imunitate. Are cinci dosare penale in Romania pentru coruptie, iar pe numele sau exista doua mandate de arestare in lipsa. Ca sa puna mana pe el, Politia Romana a colaborat cu 10 tari europene.
Aflat pe lista celor mai cautate persoane, Sebastian Ghita a fost prins de politistii sarbi, joi noapte, la Belgrad, in timp ce se plimba pe strada, impreuna cu fratele sau. La un control de rutina, milionarul fugar a fost legitimat si sarbilor li s-a parut ciudat faptul ca desi avea si pasaport si permis de conducere sloven nu vorbea sarbo-croata, ci numai engleza.
Deja suspiciosi, politistii din Belgrad au constatat apoi ca si actele prezentate de fostul deputat Sebastian Ghita erau false. Asa ca l-au dus impreuna cu fratele sau la sectia de politie. Acol, amandoi au fost identificati, iar sarbii au anuntat autoritatile romane.
Prima fotografie, realizata cel mai probabil de politistii sarbi, ne infatiseaza un Sebastian Ghita complet schimbat: ras in cap, nu tuns periuta, cu o barba ingrijita, de cateva luni si nu ras proaspat, cum il stiam, cu o bluza lejera si nu la costum, cum venea mereu la audieri.
Sarbii il pot retine pe Sebastian Ghita, fara probleme: ii pot face dosar penal pentru acte false si il pot tine dupa gratii la cererea partii romane. Chiar daca Serbia nu este membra UE, Romania si fostele tari iugoslave au un tratat de colaborare juridica inca de pe vremea lui Tito si a lui Gheorghiu Dej.
In termen de cel mult 40 de zile, fostul deputat poate fi trimis inapoi in Romania. Aici il asteapta doua mandate de arestare in lipsa, cinci dosare penale, dintre care in doua el a fost trimis deja in judecata. Acuzatiile care i se aduc merg de la santaj, dare de mita, spalare de bani, pana la obtinere de informatii care nu sint destinate publicitatii si complicitate la inselaciune. Sebastian Ghita s-a declarat mereu nevinovat.
"Voi contesta aceste masuri si cand am putut sa va declar lucruri v-am declarat. Ce ma framanta si ma apasa acum este aceasta insistenta la adresa mea de a nu fi lasat sa plec din tara, de a nu fi lasat sa ma intalnesc cu parlamentari din Parlamentul German, cu fostul ministru al Austriei. Am avut o multime de invitatii si mi s-a raspuns ca nu pot pleca din tara", a spus Ghita.
Prejudiciul adus statului s-ar ridica la peste 40 de milioane de euro. Ca sa se poata bucura de libertate, e drept, sub control judiciar, Ghita a platit o cautiune de 13 milioane de euro, pe care o va pierde definitiv, pentru ca a fugit. Averea lui este estimata la o suma de zece ori mai mare decat a platit drept cautiune.
Nu avem deocamdata informatii legate de momentul in care Sebastian Ghita a ajuns in Serbia si nici cat timp a petrecut la Belgrad. E o realitate, insa, faptul, ca dincolo de colaborarea informativa, politistii sarbi fac deseori filtre, in timpul noptii, avand in vederea prezenta refugiatilor din nordul Africii.
In momentul in care si-au dat seama ca actele celui pe care il oprisera sunt false si ca omul nu vorbeste limba tarii, din care sustinea ca provine, politistii l-au dus imediat la o sectie pentru continuarea cercetarilor.
In momentul in care au consultat lista INTERPOL, care contine datele si fotografiile celor dati in urmarire internationala, situatia s-a complicat din ce in ce mai mult pentru fostul deputat si multimilionar in euro.
Potrivit informatiilor obtinute din surse judiciare, Ghita o fi scapat de filaj pe 19 decembrie, dupa ce a plecat de la intalnire cu membri SRI, insa n-a scapat de filaj fratele fostului deputat. Acesta ar fi plecat intial in Turcia si de acolo in Serbia sa se intalneasca cu Sebastian Ghita. Asa s-ar fi ajuns direct la cel aflat pe lista most wanted. Daca adaugam si faptul ca Ghita avea acte false, acesta a devenit tinta sigura pentru cei care apara legea.
Informatii potrivit carora Ghita se ascundea in Serbia aparusera de altfel in Romania de cel putin o luna, insa cel mai probabil din motive operative, autoritatile romane au refuzat sa comenteze aceste detalii.
E adevarat ca hartiile s-ar putea sa dureze mai bine de o luna, dar odata intrat in linie dreapta, Sebastian Ghita va fi dus de urgenta la Tribunalul din Ploiesti, unde instanta trebuie sa confirma mandatele de arestare in lipsa, apoi va fi bagat in arest, iar procesele sale penale isi vor urma traseul firesc.