Seismologii japonezi, uimiti de fenomenul din Galati. Cutremurele au un caracter unic in lume
Cele peste 200 de cutremure din ultimele 16 zile din judetul Galati au fost declarate oficial un fenomen UNIC in lume.
Declaratia apartine autoritatillor care s-au consultat cu experti straini, dupa ce in ultimele 24 de ore roiul de seisme a continuat cu zece noi miscari ale pamantului. Inclusiv cercetatorii in seismologie din Japonia spun ca nu au mai intalnit un asfel de fenomen si sunt dispusi sa ne ajute, inclusiv sa vina in tara noastra.
Numai in ultimele 24 de ore s-au produs alte zece cutremure, desi ieri pana si cercetatorii pareau convinsi ca roiul de seisme din zona s-a domolit. Una dintre teoriile lor era ca miscarea tectonica de sambata noaptea produsa in Vrancea le-ar fi oprit pe cele de aici.
Astazi, aceasta ipoteza a cazut, asa ca autoritatile vorbesc deja despre un fenomen unic in lume.
"- Fenomenul are un caracter unicat.
- Nicaieri in lume nu s-a mai intalnit un fenomen de genul asta?
- Au mai fost situatii, dar nu atat de compleze. Adica poate numai zgomotele, nu si cutremurele, sau numai cutremurele, fara zgomote", a declarat Tudor Prisecaru, secretar de stat Ministerul Cercetarii.
Incusiv expertii din tari care se confrunta cu seisme mult mai puternice decat cele de la noi se decara uimiti. Ministrul cercetarii, Mihnea Costoiu, a plecat in Japonia ca sa ceara ajutorul niponilor.
"Specialistii romani dialogheaza cu cei din Europa si Japonia si datele care sunt prezentate pana acum releva faptul ca felul in care s-a comportat solul a fost un fenomen unic, cauzele sunt naturale. Partea japoneza a aratat ca este disponibila sa analizeze datele pe care noi le punem la dispozitie'', sustine ministrul.
Urmatorul pas, spune ministrul, este ca specialistii japonezi sa vina in cel mai scurt timp in Romania.
Pe langa experienta, acestia au si aparatura performanta. Este si cazul seismologilor din Chile.
In tot acest timp, oamenii din Izvoarele sunt disperati.
"S-au mai inregistrat cutremure, cel mai mare fiind de 1,9, deci de magnitudine destul de mica. Ceea ce speram este ca usor, usor, sa se diminueze activitatea", spune Adrian Grigore, Institutul National de Fizica a Pamantului.
De maine vor fi monitorizate si dealurile din apropierea localitatii. Acolo, cercetatorii de la Institutul Geologic Roman si cei de la Institutul de Geodezie vor monta alte echipamente.
Autoritatile iau in calcul inclusiv posibile alunecari de teren.
Din 23 septembrie, in zona comunelor Slobozia Conachi si Schela au avut lor peste 200 de cutremure.
Potrivit Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP), peste 30 de cutremure au avut magnitudinea peste 2,5 grade pe scara Richter, iar cel mai puternic seism a avut 3,9 grade si s-a produs in 29 septembrie.
Ultimul cutremur de peste 2,5 grade in Galati s-a produs duminica, la ora 5.35 si a avut magnitudinea de 2,8 grade pe scara Richter.
Fenomenele greu de explicat din jurul seismelor. Raportul forajelor din Galati, adus azi la guvern
La Izvoarele continua forfota oamenilor de stiinta, care tot fac masuratori.
Ei cred ca este semn bun ca seismele s-au mai rarit dupa cutremurul de magnitudine 5,5 din Vrancea, si ca pamantul s-ar putea linisti in judetul Galati.
Studiaza totusi fenomenul si nu exclud deocamdata posibilitatea sa existe si alte influente legate, de exemplu, de exploatarea de petrol.
Garda de Mediu a facut un control la societatea care foreaza, si va prezenta azi rezultatele guvernului.
Roiul de cutremure din Galati este inca un mister pentru cercetatori. Inregistrarile celor aproape 200 de cutremure cu tot cu replici din ultimele doua saptamani nu au fost suficient de clare. Specialistii au instalat acum un nou echipament, pentru a inregistra sunetele inspaimantatoare care insotesc cutremurele.
"Vibratiile aerului sunt inregistrate de catre aparatul respectiv. Sunt vibratii de frecventa foarte joasa, pe care nu le inregistreaza aparatura seismica. Deci e un alt tip de aparat, alti parametri. Dar intregesc imaginea despre zona aceasta. Se pare ca e ceva mai complex, un fenomen mai complex.", spune Victorin Toader, cercetator la Institutul National de Fizica a Pamantului.
Cercetatorii cred ca aceste cutremure sunt insotite si de alte fenomene greu de explicat.
"Pot fi induse de cutremure. Deci sa fie o instabilitate pe zona asta, pe dealul acesta, si cutremurul sa genereze miscarea placilor care sunt deja instabile in deal.", mai spune si Victorin Toader.
Semnele puse de cei de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta par neclintite. Cu toate acestea, la baza zidurilor sunt urme de var.
Dar cercetatorii spun ca aceasta liniste nu inseamna ca pamantul nu se va mai zgudui.
"Aceste roiuri au doua caracteristici care ne dau batai de cap - una ca poate sa dureze destul de mult in timp si nu avem deocamdata un element care sa ne spuna cat de mult dureaza si faptul ca apara in secvente - deci apar grupari de cutremure intr-o zi si apoi poate sa se linisteasca chiar pe o perioada mai mare. Nu e exclus sa avem o reactivare", a declarat Mircea Radulian, directorul stiintific de la INFP.
Trei echipe ale Garzii de Mediu au inceput controlul si la societatea care, de peste 50 de ani, foreaza dupa petrol in imediata apropiere a satului Izvoarele.
"Ne vom uita in bilanturile de mediu si studiile de impact care sunt facute pentru fiecare parc in parte. Ne vom uita putin la buletinele de analize pe la soluri, pe la ape.", spune Ion Avram, comisar la Garda de Mediu Galati.
Rezultatele controlului facut de Garda de Mediu vor fi raportate marti Guvernului.