Hellvig, inainte de audierea in Comisia SRI: Nu imi reprosez nimic; niciodata SRI in mandatul meu nu va fi implicat politic

eduard hellvig

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat joi, inainte de audierea din Comisia de control al SRI, ca nu isi reproseaza „absolut nimic” in urma violentelor care au avut loc saptamana trecuta la protestele din Piata Victoriei.

El a tinut sa sublinieze faptul ca Serviciul Roman de Informatii nu va fi implicat in nicio activitate politica atat timp cat se afla sub conducerea sa.

"Colaborarea institutionala intre SRI si MAI se face pe baza de protocol. Acolo, in protocol, sunt scrise toate mecanismele de colaborare intre cele doua institutii si o sa vi le comunice domnul presedinte Tutuianu dupa audieri”, afirmat Eduard Hellvig.

El a mai spus ca intotdeauna vine cu documente la comisie care sa ateste ceea ce sustine el in timpul audierii.

Chestionat daca isi reproseaza ceva, directorul SRI a spus: „Nu, absolut nimic”.

Citește și
proteste in tara - ziua a noua
Mii de oameni au iesit din nou in strada, in toata tara, sa protesteze impotriva Guvernului. "Noi n-am obosit... ghinion"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Niciodata SRI in mandatul meu nu va fi implicat politic in nicio activitate de asemenea gen”, a conchis Eduard Hellvig.

Sedinta Comisiei a fost convocata de presedintele ei, Adrian Tutuianu. El i-a trimis vineri o scrisoare cu patru intrebari directorului SRI, Eduard Hellvig, in legatura cu protestele de strada.

Una dintre intrebari vizeaza daca s-a urmarit slabirea puterii de stat sau inlaturarea prin forta a institutiilor democratice ale statului.

Tutuianu a precizat ca a primit un material din partea SRI pe acest subiect, la scurt timp dupa transmiterea scrisorii, material pe care a anuntat ca membrii comisiei il vor studia.

El a mai declarat, pentru News.ro, ca s-a facut o solicitare Serviciului Roman de Informatii pentru ca membrii Comisiei sa primeasca informatii in legatura cu violentele de la protestele care au avut loc in Piata Victoriei, urmand ca SRI sa dea curs acestei cereri, pentru clarificarea tuturor aspectelor.

De asemenea, presedintele comisiei de control al SRI a mai spus ca vor fi audiati directorul SRI, Eduard Hellvig, ministrul de Interne, Carmen Dan, seful Directiei de protectie a Constitutiei din SRI, secretarii de stat din Ministerul de Interne, dar si alte persoane cu functii de conducere in Politie si Jandarmerie indicate ca destinatari ai SMS-urilor transmise in legatura cu protestele.

Discutiile au loc si in contextul unor dispute intre ministrul de Interne, Carmen Dan, si SRI, ea acuzand ca nu a existat o buna comunicare institutionala. Ea a acuzat ca nu a fost informata cu privire la grupurile violente care au atacat fortele de ordine ce asigurau securitatea la protestele din 1 februarie din Piata Victoriei, precizand ca mesajul primit de secretarul de stat nu continea decat o informatie cu caracter general, obisnuita, in cadrul schimbului de informatii operative si nu era semnat SRI.

Ministrul a adaugat ca ulterior a avut discutii cu directorul SRI, Eduard Hellvig, cu care a stabilit ca nivelul de comunicare ar trebui sa se faca la un esalon corespunzator.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Publicatia americana Washington Post, elogiu dedicat protestelor din Romania:
Publicatia americana Washington Post, elogiu dedicat protestelor din Romania: "Semnalul incurajator al democratiei"

Publicatia Washington Post a publicat un articol dedicat protestelor din Piata Victoriei, in care elogiaza modul in care au actionat romanii, titlul textului fiind “Romania, semnul incurajator al democratiei”.

Mii de oameni au iesit din nou in strada, in toata tara, sa protesteze impotriva Guvernului.
Mii de oameni au iesit din nou in strada, in toata tara, sa protesteze impotriva Guvernului. "Noi n-am obosit... ghinion"

Cateva mii de persoane au protestat miercuri pentru a noua seara consecutiv, in mai multe orase din tara, in pofida ninsorilor si a temperaturilor scazute.

Piata Victoriei din Capitala a fost iarasi animata, pentru a noua seara la rand, in ciuda ninsorii:
Piata Victoriei din Capitala a fost iarasi animata, pentru a noua seara la rand, in ciuda ninsorii: "E cod ROSU de hoti"

Cateva mii de oameni si-au strigat nemultumirile, au cerut demisia Guvernului, dar au si deszapezit. Proteste au fost si in alte orase din tara, iar manifestantii spun ca nu au de gand sa renunte.

Recomandări
Crescătorii de păsări vin cu precizări despre culorile puilor și controalele efectuate de autorități
Crescătorii de păsări vin cu precizări despre culorile puilor și controalele efectuate de autorități

Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, din care fac parte aproximativ 150 de crescători, asigură consumatorii că puii din magazine sunt siguri pentru consum.

Primele roșii românești costă de două ori mai mult decât carnea: ”Exagerat! Nu se poate!”. Ce prețuri vor fi de Paște
Primele roșii românești costă de două ori mai mult decât carnea: ”Exagerat! Nu se poate!”. Ce prețuri vor fi de Paște

Primele roșii românești au apărut în piețe, însă puțini clienți le pot cumpăra pentru că un kilogram ajunge și la 50 de lei. Dublu față de pieptul de pui, de exemplu.  

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.