DOSARUL TRANSFERURILOR. Copos si-a lasat afacerile pe mana fiicei sale. Cum si-au petrecut cei 8 prima noapte in arest

×
Codul embed a fost copiat

A fost prima noapte grea dupa gratii pentru condamnatii din Dosarul Transferurilor. Acestia nu au putut dormi deloc si inca nu le vine sa creada ca se afla la inchisoare.

UPDATE 17:45 Medicul de garda de la Rahova a considerat ca Jean Padureanu are nevoie de mai multe investigatii si l-au trimis la Jilava pentru ca doar acolo se pot efectua. Starea fostului conducator de la Gloria Bistrita e una buna, in ciuda diabetului de care sufera.

UPDATE 17:30 Alexandra Copos, fiica lui George Copos, a preluat functia de presedinte-director general pe care acesta o detinea la Athenee Palace, firma care detine hotelul Hilton, dupa ce omul de afaceri a fost incarcerat marti dupa ce instanta l-a condamnat la 3 ani si 8 luni de inchisoare.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri Bursei de Valori, unde Athenee Palace este listata, Consiliul de Administratie al firmei s-a reunit marti si a votat numirea Alexandrei Copos ca presedinte-director general, dupa ce tatal sau a demisionat din aceasta functie.

Anterior, Alexandra Copos era vicepresedinte al Consiliului de Administratie al firmei.

Citește și
Victor Babiuc
Condamnat alaturi de Gigi Becali, fostul ministru al Apararii Victor Babiuc a fost eliberat conditionat
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Athenee Palace Hilton este clasificat la cinci stele si face parte din Ana Hotels. Pe langa Hilton, Copos detine hotelul Crowne Plaza, tot din Bucuresti, precum si trei unitati in Poiana Brasov (Sportul, Poiana si Bradul, toate clasificate la trei stele), si doua in Eforie Nord (Astoria, de trei stele, si Europa, de patru stele).

George Copos, Gheorghe Popescu, Mihai Stoica si Jean Padureanu, condamnati definitiv la inchisoare cu executare, in dosarul transferurilor de jucatori, au fost dusi, marti seara, la Penitenciarul Rahova.

UPDATE 13:00 A fost o prima noapte alba pentru cei opt condamnati. Surse apropiate de acestia spun ca niciunul nu a putut inchide un ochi si ca sunt in continuare in stare de soc. Nu pot crede ca justitia i-a trimis la inchsoare.

De dimineata insa, dupa apel, fiecare a intrat in programul obisnuit. Toti se afla vreme de 21 de zile in carantina, unde sunt evaluati psihologic si li se verifica situatia antecedentelor.

Trebuie stabilit si regimul de executare, insa cu siguranta vor executa in regim inchis, deoarece au pedepse mai mari de trei ani.

Cei mai multi dintre avocatii lor au anuntat ca vor face demersuri pentru a incerca sa obtina eliberarea lor inainte de termenele impus de judecatori.

UPDATE 7:00 A fost prima noapte dupa gratii pentru condamnatii din Dosarul Transferurilor. Marti seara, toti cei 8 inculpati s-au predat rand pe rand politiei si au fost incarcerati.

Pedeapsa cea mai mare e de 6 ani si 4 luni de puscarie. Atat au primit Cristi Borcea, fost actionar la Dinamo, si impresarul Ioan Becali.

Victor Becali are de executat 4 ani si 8 luni, iar George Copos, 3 ani si 8 luni. Si Mihai Stoica merge dupa gratii 3 ani si 6 luni. Il urmeaza Jean Padureanu si Gigi Netoiu, cu 3 ani si 4 luni. Gica Popescu, fostul capitan al Barcelonei a primit 3 ani, o luna si 10 zile, inchisoare cu executare.

Managerul general al clubului Steaua, Mihai Stoica, a ajuns marti seara in arestul Rahova. Nu a comentat in niciun fel decizia judectaorilor si a refuzat sa dea vreo declaratie presei.

George Copos, Gheorghe Popescu si Jean Padureanu au fost dusi tot la Penitenciarul Rahova. Padureanu a fost ridicat de politie de la Spitalul Elias. El era internat, de duminica, din cauza unor probleme cardiovasculare, fiind bolnav si de diabet.

Mult mai degajat, Gigi Netoiu s-a predat la Inspectoratul Judetean de Politie Dolj. Imbracat in tinuta sportiva si cu zambetul pe buze, Netoiu a spus ca nu se astepta sa fie condamnat: "Nu ma asteptam. Sunt pregatit sa imi ispasesc pedeapsa. Nu am mai vorbit de mult cu nici unul dintre cei
condamnati".

Fratii Becali, dar si Cristi Borcea s-au predat la politia din Constanta. In ultimele ore de libertate, Borcea si-a dus familia la un restaurant cu circuit inchis din oras.

Cristi Borcea si-a petrecut ultimele clipe de libertate alaturi de cei apropiati, alaturi de actuala sotie, dar si de fosta sotie. De altfel, la cateva minute dupa ce Borcea a plecat sa se predea, cei trei au parasit cladirea, s-au urcat cu totii in aceeasi masina. iar cele doua doamne Borcea au stat impreuna pe bancheta din spate.

Ioan si Victor Becali, dar si Cristi Borcea au fost transferati la penitenciarul Poarta Alba. Tot acolo se afla si Gigi Becali. Cei trei si-au schimbat voit adresa de domiciliu in urma cu o luna si s-au mutat la Constanta. Insa, acest lucru s-ar putea sa nu le fie de mare folos.

Reprezentantii penitenciarului au spus ca cei trei pot ramane la Poarta Alba numai pe perioada carantinei, dupa care ar putea fi transferati in alta parte, intrucat in aceasta inchisoare nu se poate executa regimul inchis de detentie.

Sinteza evenimentelor de marti, 4 martie

UPDATE 21:00 George Copos, Gheorghe Popescu, Mihai Stoica si Jean Padureanu, condamnati definitiv la inchisoare cu executare, in dosarul transferurilor de jucatori, au fost dusi, marti seara, la Penitenciarul Rahova, au declarat pentru MEDIAFAX oficiali din Politie.

UPDATE 19:40 Mihai Stoica a fost inchis in aceasta seara la penitenciarul de maxima securitate Rahova, unde are de ispasit 3 ani si jumatate in dosarul transferurilor.

Initial s-a crezut ca Mihai Stoica se afla in Turcia, pentru ca pe pagina sa de socializare a postat un mesaj in care multumea Romaniei ca a fost condamnat, iar locul din care a scris acest mesaj figura ca fiind situat in regiunea Belek din Turcia.

Mihai Stoica este acuzat ca in calitate de fost director al clubului de fotbal Oţelul Galati i-a transferat pe fotbalistii Iulian Arhire si Florin Cernat. Prejudiciul in cazul lui Meme Stocia se ridica la 675 de mii de dolari, spune instanta Curtii de Apel.

UPDATE 19:20. "Penitenciarul Rahova a devenit casa pentru George Copos. Tot aici, dar la spitalul penitenciarului a ajuns Jean Padureanu, transferat de la Spitalul Elias. Pe drum spre penitenciar se afla Gica Popescu, Mihai Stoica, dar si Gigi Netoiu. Vor petrece 21 de zile la Rahova inainte de a-si afla regimul de detentie", a transmis corespondentul Stirilor ProTV, Ovidiu Oanta.

UPDATE 19:10 Fratii Ioan si Victor Becali, precum si Cristi Borcea, condamnati definitiv la inchisoare cu executare in dosarul transferurilor de jucatori, s-au prezentat, marti seara, la sediul Politiei Judetene Constanta, urmand ca miercuri sa fie dusi la Penitenciarul Poarta Alba.

Fratii Ioan si Victor Becali au venit la sediul Politiei Judetene Constanta in jurul orei 18.00, iar Cristi Borcea cateva zeci de minute mai tarziu, pentru intocmirea, conform normelor legale, a formelor de incarcerare.

Cei trei vor ramane peste noapte in arestul Politiei Judetene Constanta, urmand ca miercuri dimineata sa fie transferati la Penitenciarul Poarta Alba, unde vor ramane aproximativ trei saptamani.

Potrivit surselor ProTV, Mihai Stoica si Gigi Netoiu sunt in drum spre penitenciar.

UPDATE 19:00 Reprezentantii spitalului Elias au confirmat pentru ProTV ca Jean Padureanu a fost ridicat de politie din spitalul Elias.

UPDATE 18:00 Fostul actionar majoritar al FC Rapid George Copos a parasit, marti, in jurul orei 17.00, locuinta sa din cartierul Floreasca, el urmand sa se predea la politie dupa condamnarea cu executare primita indosarul transferurilor.
Copos a plecat prin partea din spate a locuintei din cartierul Floreasca intr-un autoturism cu geamuri fumurii condus de soferul lui.

UPDATE 17:30 Cel mai suparat om dupa sentinta de astazi pare a fi chiar cel care a pornit intreaga ancheta. Fostul sef ANAF, Sebastian Bodu, a scris pe contul de Facebook un mesaj prin care a tinut sa isi arate nemultumirea fata de cum a fost uitat de propriul partid.

 

DOSARUL TRANSFERURILOR, reactii: Ioan Niculae: "Este absolut terifiant! Multi dintre oamenii de afaceri se vor gandi mai bine de acum inainte daca se merita sa aduci bani de acasa ca sa investesti in fotbal"

DOSARUL TRANSFERURILOR, reactii: Dumitru Dragomir: "Decizia Curtii de Apel din Dosarul Transferurilor a surprins pe toata lumea si a intristat multi oameni de fotbal. Printre cei mahniti de condamnarile cu executare primite de toti cei acuzati in acest dosar ma aflu si eu. Am colaborat profesional cu majoritatea celor care vor merge dupa gratii si pot sa va spun cu cea mai sincera convingere ca ei au facut mai mult bine fotbalului, decat rau. Cu Jean Padureanu ma stiu de o viata si ceea ce a cladit la Bistrita, cu unele erori pe care si el le-a recunoscut, nu va mai putea face altcineva. Copos a facut din Rapid o echipa europeana, cu mari investitii personale. Cristi Borcea si MM Stoica au facut performanta la Dinamo, respesctiv Galati, Steaua si Urziceni. Uitati-va ce au ajuns Dinamo si Urziceniul fara ei, deci au fost oameni competenti. Si Gigi Netoiu a facut treaba pe unde a fost. E pacat ca un mare sportiv, Gica Popescu, are parte de un asemenea verdict. Chiar daca au mai fost disensiuni intre noi doi, regret condamnarea lui cu executare. Imi pare rau si de fratii Becali, care au adus in tara bani din care cluburile au trait ani buni. Le urez sanatate si forta de a trece peste aceasta decizie socanta, si sper ca apelul lor sa se solutioneze favorabil"

DOSARUL TRANSFERURILOR, reactii: Mihai Stoica: "Ce conteaza daca procurorii nu cer pedeapsa, conteaza ce ordine se primesc. Multumesc, Romania..."

UPDATE 14:40 Gigi Netoiu a fost condamnat definitiv la 3 ani si 4 luni de inchisoare.

UPDATE 14:35 Gica Popescu a fost condamnat definitiv la 3 ani si o luna de inchisoare.

UPDATE 14:29 Jean Padureanu a fost condamnat definitiv la 3 ani si 4 luni de inchisoare.

UPDATE 14:23 Victor Becali, condamnat definitiv la 4 ani si 8 luni de inchisoare.

UPDATE 14:18 Ioan Becali a fost condamnat definitiv la 6 ani si 4 luni de inchisoare

UPDATE 14:12 Cristi Borcea, condamnat definitiv la 6 ani si 4 luni inchisoare cu executare

UPDATE 14:09 Mihai Stoica, condamnat definitiv la 3 ani si 6 luni de inchisoare

UPDATE 14:06 George Copos a fost condamnat definitiv la 3 ani si 8 luni de inchisoare cu executare

La ora 14:00, completul Curtii de Apel care a judecat acest dosar va da publicitatii verdictul. Vorbim despre un verdict final, executoriu. Daca suspectii vor fi gasiti vinovati, risca sa ajunga in spatele gratiilor.

In ciudat faptului ca procurorii au pus concluzii de prescriere a faptelor in cazul lui Mihai Stoica, sunt suficienti specialisti in drept care spun ca lucrurile nu sunt lamurite pe deplin si ca este posibil ca acesta sa nu fie sigur ca scapa.

Ne putem astepta si la o a treia situatie. Daca cele 2 judecatoare nu sustin aceeasi idee, de condamnare sau achitare, atunci se recurge la un complet de divergente. Asta inseamna ca dezbaterile finale si pleodariile finale vor fi refacute in fata unui complet de divergenta, format din trei magistrati.

Concluziile procurorului au fost urmatoarele

George Copos - pedeapsa de inchisoare cu executare pentru o perioada de la 1 la 5 ani;

Jean Padureanu - pedeapsa de trei ani cu suspendare, asa cum a decis anterior Curtea de Apel;

Mihai Stoica - in cazul sau faptele incriminate sunt prescrise conform noului Cod Penal (intrat in vigoare la 1 februarie);

Cristian Borcea - pedeapsa cu executare de sapte ani, asa cum a decis anterior Curtea de Apel ;

Ioan Becali - pedeapsa cu executare de opt ani, asa cum a decis anterior Curtea de Apel;

Victor Becali - sapte ani cu executare, asa cum a decis anterior Curtea de Apel;

Gheorghe Netoiu - aceeasi pedeapsa stabilita de Curtea de Apel, trei ani cu suspendare;

Gheorghe Popescu - s-a solicitat pedeapsa de trei ani de inchisoare cu suspendare, la fel ca in precedenta solutie a Curtii de Apel

Avocatii celor sapte inculpati, cu exceptia reprezentantului lui Mihai Stoica, au solicitat instantei schimbarea incadrarii juridice a anumitor fapte, conform noului Cod Penal.

Istoria Dosarului Transferurilor

La 20 mai 2013, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis sa trimita dosarul transferurilor de jucatori, pentru rejudecare, la Curtea de Apel Bucuresti, instanta care, in noiembrie 2012, a dispus pedepse intre trei si opt ani de inchisoare cu executare sau cu suspendare pentru cei opt oameni de fotbal judecati pentru inselaciune.

Instanta suprema a admis atunci recursurile facute de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie si de Gheorghe Popescu, George Copos, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Ioan si Victor Becali, Jean Padureanu si Gheorghe Netoiu si a desfiintat "in totalitate" decizia prin care acestia au fost condamnati de Curtea de Apel Bucuresti in 12 noiembrie 2012.

Potrivit motivarii deciziei ICCJ de rejudecare a cauzei, Curtea de Apel Bucuresti a respins toate probele cerute in dosarul transferurilor de jucatori, nu i-a ascultat temeinic pe cei opt oameni de fotbal acuzati si a dispus condamnarea pe probe in baza carora fusesera anterior achitati.

Tribunalul Bucuresti i-a achitat, in 3 aprilie 2012, pe toti cei opt inculpati din dosarul transferurilor de jucatori. Decizia a fost contestata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie la Curtea de Apel Bucuresti, care in 12 noiembrie 2012 a dispus pedepse intre si opt ani de inchisoare cu suspendare sau cu executare.

Ioan Becali a fost condamnat atunci la opt ani de inchisoare cu executare, Victor Becali si Cristi Borcea au primit cate sapte ani de inchisoare cu executare, George Copos - cinci ani de inchisoare cu executare, Mihai Stoica - patru ani cu executare, iar Jean Padureanu, Gheorghe Popescu si Gigi Netoiu - cate trei ani de inchisoare cu suspendare. Sentinta a fost atacata cu recurs la instanta suprema, care a decis definitiv sa retrimita dosarul pentru rejudecare la Curtea de Apel Bucuresti.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie i-au trimis in judecata, in 2 octombrie 2008, pe Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Padureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Netoiu si Cristian Borcea, in legatura cu efectuarea de tranzactii ilegale la transferurile unor fotbalisti catre cluburi din strainatate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari in dauna statului si de peste 10 milioane de dolari in dauna a patru cluburi de fotbal.

Transferurile suspecte

In rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalisti romani efectuate de la cluburile Dinamo Bucuresti, Rapid Bucuresti, Gloria Bistrita si Otelul Galati catre cluburi din strainatate, in perioada 1999-2005.

Este vorba despre transferurile jucatorilor Cristian Dulca - realizat in ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid Bucuresti la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire - de la clubul Otelul Galati la Pohang Steelers, realizat in martie 1999, Cosmin Contra - de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat in iunie 1999, Ionel Ganea - de la clubul de fotbal Gloria Bistrita la VfB Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea - de la Dinamo Bucuresti (imprumutat la FC Arges Dacia Pitesti) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat in ianuarie 2001, Florin Cernat - din februarie 2001, de la Dinamo Bucuresti la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara - din iulie 2001, de la Dinamo Bucuresti la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea - din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sanmartean - din august 2003, de la Gloria Bistrita la Panathinaikos Atena, Florin Bratu - din septembrie 2003, de la Rapid Bucuresti la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa - de la Dinamo Bucuresti la Guoan Beijing, in Republica Populara Chineza, realizat in luna iunie 2004 si Adrian Mihalcea - din iulie 2005, de la Dinamo Bucuresti, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud. 

Un inculpat a ajuns la spital, inainte de sentinta

Jean Padureanu, condamnat inainte de decizia de rejudecare la 3 ani de inchisoare cu suspendare, a ajuns duminica seara la Spitalul Elias din Capitala, a declarat pentru Stirile ProTV, directorul medical Dana Safta.

"Tata Jean" a ajuns pe patul de spital imediat dupa ce a aterizat in Capitala, intr-o stare de confuzie, iar medicii au crezut initial ca e vorba de un accident vascular. Analizele au aratat insa ca fostul conducator de la Gloria Bistrita sufera de un diabet sever decompensat. 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Decizia in cazul plagiatului lui Victor Ponta, amanata pentru 17 martie
Decizia in cazul plagiatului lui Victor Ponta, amanata pentru 17 martie

Victor Ponta va afla abia peste doua saptamani daca scapa definitiv de acuzatiile privind teza de doctorat pe care ar fi plagiat-o.

Condamnat alaturi de Gigi Becali, fostul ministru al Apararii Victor Babiuc a fost eliberat conditionat
Condamnat alaturi de Gigi Becali, fostul ministru al Apararii Victor Babiuc a fost eliberat conditionat

Fostul ministru al Apararii, Victor Babiuc - condamnat alaturi de Gigi Becali, in dosarul schimbului de terenuri - a fost eliberat conditionat.

Prima victorie a lui Gigi Becali in fata sefilor penitenciarului Jilava. Acesta isi poate executa pedeapsa in regim deschis
Prima victorie a lui Gigi Becali in fata sefilor penitenciarului Jilava. Acesta isi poate executa pedeapsa in regim deschis

Patronul Stelei poate sa mearga la munca in afara inchisorii fara sa fie insotit de escorta, insa deocamdata preocuparea lui ramane intreruperea executarii pedepsei, pentru ca doreste sa se opereze de hernie cervicala.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu va susține o conferință de presă la 18:30. Ar putea face un anunț privind candidatura la Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu va susține o conferință de presă la 18:30. Ar putea face un anunț privind candidatura la Primăria Capitalei

Cătălin Cârstoiu organizează vineri seară o conferință de presă, în care ar urma să răspundă acuzaţiilor de incompatibilitate şi în care ar putea face şi un anunţ referitor la prezenţa în cursa electorală.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”
Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”

Teheranul minimizează exploziile de vineri atribuite Israelului şi anunţă că nu intenţionează să se răzbune, în dorinţa de a evita un război în regiune.