Iohannis: Romania e interesata de securizarea flancului estic al NATO. Ce spune premierul britanic despre romanii din UK

×
Codul embed a fost copiat

Securitatea, migratia, si reforma Uniunii Europene, sunt principalele teme discutate miercuri de premierul britanic cu presedintele Klaus Iohannis, dar si cu premierul Dacian Ciolos.

Potrivit oficialilor, vizita in Romania a sefului guvernului de la Londra a fost menita sa consolideze parteneriatul strategic dintre cele doua tari. Pe de alta parte, vine in contextul, in care Marea Britanie ar putea decide in curand, prin referendum, daca mai ramane sau nu in Uniunea Europeana.

David Cameron a venit la Bucuresti cu doar cateva zile inaintea Consiliului European de iarna de la Bruxelles, din 17-18 decembrie, si unde britanicii vor face cateva propuneri de reformare sau de adaptare a modului de functionare a Uniunii. In plus reuniunea de la Bruxelles are printre principalele teme de discutie problema migrantilor. Saptamana trecuta Cameron a vizitat Bulgaria, iar acum pleaca spre Polonia.

Desfasurarea evenimentelor de miercuri, 9 decembrie:

UPDATE 17:38 Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, dupa intalnirea cu premierul britanic David Cameron, ca s-a discutat despre aprofundarea parteneriatului strategic cu Marea Britanie pe diversele paliere, seful statului considerand ca dimensiunea militara si de securitate a cooperarii bilaterale joaca un rol major, mai ales pe fondul de securitate actual.

Citește și
David Cameron si Boiko Borisov
Bulgaria, data ca exemplu in criza refugiatilor. Ce au discutat David Cameron si Boiko Borisov
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Sinteza declaratiilor lui Klaus Iohannis:

- Avem multe preopcupari si obiective comune atat in plan bilateral european cat si international, unul dintre domeniile care reflecta foarte bine cooperarea este cel al politicii de securitate

- Este prima vizita in 16 ani a unui premier britanic

- Avem multe preocupari si obiective comune atat in plan bilateral cat si international.In mod firesc, Romania e interesata de securizarea flancului estic al NATO. Am abordat si modalitati de intensificare a cooperarii economice, aflata deja la un nivel bun.

- Schimburile comerciale au inregistrat anul trecut cel mai inalt nivel din istoria bilatarala iar semnalalele pentru anul in curs sunt foarte pozitive.

- Locul Marii Britanii este in Uniunea Europeana

- Am discutat si despre fluxurile migratorii. Am reiterat ca obiectivul prioritar al actiunilor comune trebuie sa fie abordarea clauzelor profunde ale fenomenului migratiei.

- Am multumit premierului pentru sprijinul in gestionarea urmarilor tragediei de la Colectiv. A fost un gest de solidaritate pentru care suntem recunoscatori.

Sinteza declaratiilor lui David Cameron:

- Am discutat despre cum putem consolida cooperarea in aparare, pe migratie si pentru reforma UE. Romania isi consolideaza flota navala si exista si o oportunitate de dezvoltare a cooperarii cu Marea Britanie.

- Am discutat cum putem aborda cauzele acestei migratii, sa reducem saracia si conflictul care ii alunga pe acesti oameni de la casele lor.

- Am discutat cum putem reforma UE pentru a o face mai competitivia. Marea Britanie e un contributor net, vreau sa ramanem intr-o UE reformata. Facem progrese, dar in anumite domenii sunt mai dificile. Sprijin principiul liberei circulatii si romanii ca si alti europeni aduc o contributie valoroasa in foarte multe domenii. Dar nu am crezut niciodata ca aceasta libertate de miscare va aduce atatia oameni si trebuie sa rezolvam aceasta presiune pe serviciile publice. Migratia neta e de 300.000 oameni pe an si nu e sustenabil. La Consiliul de saptamana viitoare vom discuta despre reformele propuse.

- A fost o intalnire utila. Ma bucur ca sunt primul premier care sa faca o vizita bilaterala in acest secol. Sper ca acest lucru sa consolideze relatiile noastre pe viitor.

UPDATE 16:30 Premierul britanic a ajuns la Palatul Cotroceni, unde a fost primit de presedintele Klaus Iohannis. Dupa intrevedere, cei doi oficiali vor sustine declaratii de presa comune.

UPDATE 16:15 David Cameron a mers la clubul Colectiv, unde a depus o coroana in memoria victimelor tragediei din 30 octombrie. Oficialul britanic a fost insotit de ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu, si de ambasadorul Marii Britanii in Romania, Paul Brummell.

Dupa ce a depus coroana de flori, David Cameron s-a recules cateva momente in fata clubului si a privit fotografiile celor disparuti in incendiu.

UPDATE 15:30 - Premierul britanic David Cameron a avut, la Palatul Victoria, o intalnire cu prim-ministrul roman Dacian Ciolos. Oficialul britanic, care efectueaza o vizita oficiala in Romania, a discutat circa o jumatate de ora cu omologul sau roman, iar dupa-amiaza va fi primit la Palatul Cotroceni de presedintele Klaus Iohannis.

David Cameron, in Romania

Premierul Dacian Ciolos a afirmat, marti, ca Romania doreste ramanerea Marii Britanii in Uniunea Europeana, precizand ca acest lucru ar fi benefic pentru ambele parti: atat pentru Londra, cat si pentru Bruxelles.

"Romania in mod clar a afirmat deja: dorim ramanerea Marii Britanii in Uniunea Europeana, e un lucru atat in interesul Marii Britanii, cat si al Uniunii Europene. in mare parte, pornim cu o abordare pozitiva a punctelor puse in discutie de catre Regatul Unit al Marii Britanii", a declarat Ciolos, in cadrul discutiilor pe care le-a avut marti cu membrii comisiilor parlamentare reunite pentru afaceri europene.

El a adaugat ca la Consiliul European care va avea loc saptamana viitoare Regatul Unit al Marii Britanii va face cateva propuneri de "reformare sau de adaptare a modului de functionare a Uniunii Europene" in contextul in care Londra pregateste un referendum legat de ramanerea sau parasirea UE.

"Chiar maine (miercuri - n.r.) o sa am o intalnire cu premierul Cameron, care viziteaza si Romania inaintea acestui Consiliu", a precizat Ciolos.

Sursa foto: Facebook

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
David Cameron, in vizita oficiala in Romania. Ce va discuta premierul britanic cu Dacian Ciolos si Klaus Iohannis
David Cameron, in vizita oficiala in Romania. Ce va discuta premierul britanic cu Dacian Ciolos si Klaus Iohannis

Prim-ministrul britanic David Cameron vine miercuri in vizita la Bucuresti, urmand sa fie primit de presedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni si sa aiba convorbiri, la sediul Guvernului, cu premierul Dacian Ciolos.

Bulgaria, data ca exemplu in criza refugiatilor. Ce au discutat David Cameron si Boiko Borisov
Bulgaria, data ca exemplu in criza refugiatilor. Ce au discutat David Cameron si Boiko Borisov

Bulgaria ar trebui sa fie considerata un exemplu de cum poate fi protejata cu succes granita externa a Uniunii Europene.

Marea Britanie va incepe bombardamentele asupra Statului Islamic in Siria. Mesajul transmis de premierul David Cameron
Marea Britanie va incepe bombardamentele asupra Statului Islamic in Siria. Mesajul transmis de premierul David Cameron

Parlamentul britanic a votat in favoarea inceperii loviturilor aeriene asupra Statului Islamic in Siria, cu 397 de voturi "pentru" si 223 "impotriva".

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.